Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Στις 23:00 σήμερα το Ηνωμένο Βασίλειο αποχωρεί από την ευρωπαϊκή οικογένεια

Brexit
Το Ηνωμένο Βασίλειο εγκαταλείπει σήμερα επισήμως την ΕΕ, ενώ πολλά ζητήματα απομένουν να διευθετηθούν μέχρι τη λήξη της μεταβατικής περιόδου, την 31η Δεκεμβρίου 2020.
Τα βρετανικά πρωτοσέλιδα προβάλλουν πολύ χαρακτηριστικά τα ανάμεικτα συναισθήματα των Βρετανών, από τη μία τον ενθουσιασμό των υποστηρικτών του Brexit, από την άλλη τον φόβο όσων ήθελαν να παραμείνουν στην ΕΕ.
Να σημειωθεί ότι στις δημοσκοπήσεις πλέον σχεδόν το 53% των Βρετανών επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Αντιθέτως, στο δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, το 52% των ψηφοφόρων είχε ψηφίσει υπέρ της εξόδου της χώρας από την ΕΕ, με την πλειοψηφία του κόσμου σε Σκωτία και Βόρεια Ιρλανδία να ψηφίζουν τότε κατά της εξόδου.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον πρόκειται να απευθύνει διάγγελμα προς το λαό στις 22:00 τοπική ώρα (00:00 Σαββάτου ώρα Ελλάδας), την ώρα που ένα ρολόι, το οποίο θα μετρά αντίστροφα τον χρόνο, θα προβάλλεται στον τοίχο της επίσημης κατοικίας του στην Ντάουνινγκ Στριτ, κατά την τελευταία ώρα πριν το Brexit στις 23:00 (01:00 Σαββάτου ώρα Ελλάδας).

Αντιδράσεις και από το ΚΙΝΑΛ για τον πλωτό φράχτη

File:20151030 Syrians and Iraq refugees arrive at Skala Sykamias Lesvos Greece 2.jpg
Πρόσφυγες καταφθάνουν στη Λέσβο, το 2015 (Wikipedia)
Σε επίθεση κατά της κυβέρνησης για το πλωτό φράκτη στο Αιγαίο προχώρησε και το ΚΙΝΑΛ, χαρακτηρίζοντας το εγχείρημα «γελοιότητα».

«Η φύλαξη των συνόρων της χώρας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Απαιτεί ευρωπαϊκή συνεργασία, ενίσχυση των αρμοδίων υπηρεσιών με υποδομές και στελέχη και πίεση προς την Τουρκία να εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που ανέλαβε», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, καταγγέλλοντας παράλληλα πρόχειρους σχεδιασμούς που στοχεύουν στον επικοινωνιακό εντυπωσιασμό.

Να σημειωθεί ότι αντιδράσεις υπήρξαν και από τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ, θέτοντας το θέμα τόσο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, όσο και στην ελληνική Βουλή.

Ο ΣΥΡΙΖΑ αντιδρά για τον πλωτό φράχτη στο Αιγαίο

Ο ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση ότι η εγκατάσταση του πλωτού φράχτη αποτελεί πράξη «ντροπής που προσβάλει τον ανθρωπισμό και το αίσθημα αλληλεγγύης του λαού μας και παραβιάζει τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες», σύμφωνα με κοινή ανακοίνωση των αρμόδιων τομεαρχών.

Η σχετική κοινή ανακοίνωση αναφέρει ότι πρόκειται για μια παράλογη, ανεφάρμοστη και επικίνδυνη πρωτοβουλία και επίσης τονίζει ότι «Πρόκειται για μια πολιτική-κόλαφο για τα ανθρώπινα δικαιώματα που έχει ήδη καταδικαστεί από ανθρωπιστικές οργανώσεις, φορείς, πολιτικά κόμματα, ευρωβουλευτές, ακόμα και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή -σύμφωνα με δημοσιεύματα», ενώ παράλληλα κάνει λόγο για φωτογραφικές προκηρύξεις για τα φράγματα που ολοκληρώνονται εντός πέντε ημερών, καταλήγοντας: «κάθε μέρα που περνάει αποδεικνύουν ότι δεν έχουν καταλάβει τίποτα και προβαίνουν σε επικίνδυνους και απάνθρωπους ακροβατισμούς στο προσφυγικό».

Δήμαρχος Μυτιλήνης για μεταναστευτικό: Εκτός ελέγχου η κατάσταση

Μετανάστες στη Λέσβο το 2015 (Wikipedia)
Η κατάσταση είναι «δύσκολη και εκτός ελέγχου» λόγω του μεταναστευτικού, δήλωσε σε συνέντευξη ο Δήμαρχος Μυτιλήνης, Στρατής Κυτέλης, αναφέροντας μάλιστα ότι στο hotspot της Μόριας, με δυναμικό 2.700 ανθρώπους, φιλοξενούνται αυτή τη στιγμή 20.000 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ παράλληλα ζήτησε να υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί, καθώς «για εθνικούς λόγους τα νησιά δεν μπορούν να σηκώσουν 50.000 μετανάστες».

Μιλώντας στο «Θέμα 104,6» ο Δήμαρχος είπε χαρακτηριστικά: «Οι κάτοικοι της Μυτιλήνης δεν μπορούν να κάνουν ανάληψη από ΑΤΜ, δυσκολεύονται στο νοσοκομείο, φοβούνται. Έχει χαθεί το αίσθημα της ασφάλειας στους συμπολίτες μας».

Επίσης, ο κ. Κυτέλης σημείωσε ότι «όσο μπαίνει η άνοιξη πιθανόν να έχουμε διπλάσιο αριθμό αφίξεων και το νησί δεν θα επιστρέψει στην κανονικότητα», ζητώντας «φύλαξη των συνόρων εκτός από την επιτήρηση των ΜΚΟ και το κλείσιμο των δομών».

Έκλεψαν ηλικιωμένο σε ΑΤΜ στη Χαλκίδα

Atm Machine
Θύμα κλοπής έπεσε ηλικιωμένος Έλληνας το μεσημέρι της Πέμπτης 30 Ιανουαρίου, όταν πήγε να κάνει ανάληψη από ΑΤΜ σούπερ-μάρκετ, στη διασταύρωση Δροσιάς στη λεωφόρο Αθηνών, όταν δύο ανήλικοι Ρομά του άρπαξαν τα λεφτά που μόλις είχε παραλάβει, χρησιμοποιώντας την μέθοδο της απασχόλησης. 

Το θύμα ειδοποίησε αμέσως την Αστυνομία και αστυνομικές δυνάμεις κινητοποιήθηκαν  αμέσως στην περιοχή, με αποτέλεσμα να εντοπιστούν γρήγορα και να συλληφθούν οι δράστες.
Οι αστυνομικοί βρήκαν στην κατοχή τους το κλεμμένο χρηματικό ποσό, το οποίο και αποδόθηκε στον παθόντα.

Μνημόνιο με FIFA και UEFA στο ποδόσφαιρο προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε ξεκάθαρος στην ομιλία του στη Βουλή αναφορικά με την κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο και τη Super League.
Ο πρωθυπουργός προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που «το άρρωστο κλίμα θα συνεχιστεί θα υποχρεωθούμε να διακόψουμε τη Super League, γιατί καλύτερα να μην έχουμε κανένα πρωτάθλημα από το να έχουμε αυτό το πρωτάθλημα. Θα πράξω αυτό που επιβάλλει η συνείδησή μου με γνώμονα το κοινό συμφέρον», ενώ παράλληλα υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση «θα αποταθεί στην FIFA και στην UEFA. Οι πρόεδροι των δύο ομοσπονδιών θα προσκληθούν προσωπικά για να συντάξουν μαζί μας ένα μνημόνιο. Ναι, μνημόνιο ανάταξης και επανεκκίνησης του ελληνικού ποδοσφαίρου».
Συνεπώς, ο Πρωθυπουργός προανήγγειλε μνημόνιο με FIFA και UEFA και επεσήμανε ότι δεν κρύβεται πίσω από το αυτοδιοίκητο του ποδοσφαίρου.

Ο Βασίλης Καθαροσπόρης στην πίτα των εργαζομένων του Δήμου Χαλκιδέων



Στην κοπή της πίτας των εργαζομένων του Δήμου μας έδωσε το παρών ο επικεφαλής του συνδυασμού ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ Βασίλης Καθαροσπόρης.
Μαζί του ήταν οι δημοτικοί σύμβουλοι Γιάννης Βαβουλιώτης, Πάνος Καραμούζης και Δήμος Κόρδης, καθώς και ο υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Σωκράτης Σκλιάς.
Ο Βασίλης Καθαροσπόρης, πάντοτε δίπλα στους εργαζόμενους του Δήμου, έδωσε «ευχές καρδιάς» στους ανθρώπους που αποτελούν στήριγμα για όλους, ευχόμενος το 2020 να είναι αναίμακτο και να έχουν όλοι υγεία. Αναφερόμενος στα χρονίζοντα προβλήματα στον εργασιακό χώρο, ο Βασίλης Καθαροσπόρης είπε ότι, αν και έχει ήδη αρχίσει να τρέχει από την ανάληψη των καθηκόντων η ευθύνη της νέας δημοτικής αρχής, χρειάζεται πίστωση χρόνου για να δούμε πως θα εξελιχθούν τα πράγματα και θα κρίνουμε από το αποτέλεσμα. Για τις ολιγόμηνες συμβάσεις ο Βασίλης Καθαροσπόρης πρότεινε στον πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων την κατάρτιση μιας μελέτης, που θα καταγράψει σε βάθος χρόνου τις ανάγκες του Δήμου, έτσι ώστε να μην ταλαιπωρούνται οι εργαζόμενοι.

Αγρότης καταπλακώθηκε από τρακτέρ στη Βοιωτία

Τραγικό θάνατο βρήκε ένας 74χρονος αγρότης το απόγευμα της Τετάρτης 29 Ιανουαρίου, ο οποίος καταπλακώθηκε από το τρακτέρ του στη Δημοτική Ενότητα Κορώνειας του Δήμου Λεβαδέων.

Ο άτυχος άνδρας γύριζε από το χωράφι του όταν, για άγνωστη αιτία, έχασε τον έλεγχο του τρακτέρ, με αποτέλεσμα αυτό να ανατραπεί και να τον καταπλακώσει.

Για τον απεγκλωβισμό του άτυχου αγρότη επιχείρησαν τρεις πυροσβέστες με ένα όχημα, όμως δυστυχώς τον ανέσυραν νεκρό. Την προανάκριση για τα αίτια και τις συνθήκες του ατυχήματος διεξάγει το τοπικό αστυνομικό τμήμα. 

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2020

Πέθανε ο Γιάννης Τσεκλένης

Image result for candle public domain images
Ο παγκοσμίου φήμης σχεδιαστής μόδας Γιάννης Τσεκλένης έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 82 ετών.
Ο Γιάννης Τσεκλένης θεωρείται ως ο κορυφαίος Έλληνας σχεδιαστής μόδας του δεύτερου μισού του 20ού αιώνα, ο οποίος εισήγαγε την ελληνική μόδα στον σύγχρονο διεθνή κόσμο. Οι δημιουργίες του από το 1965 έως το 1991, πωλήθηκαν παγκοσμίως από τα κορυφαία καταστήματα, σε περισσότερες από 30 χώρες.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 6 Νοεμβρίου 1937. Ήταν γιος του Κώστα Τσεκλένη από τον Πύργο και της Μελανίας Παστιρματζή με καταγωγή από την Κωνσταντινούπολη. Μεγάλωσε και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Αθήνα, φοιτώντας αρχικά στο Κολλέγιο Αθηνών και στη συνέχεια αποφοιτώντας από τη Σχολή Μωραΐτη.
Το 1960 παντρεύτηκε την Άσπα Πεσμαζόγλου και το 1963 απέκτησαν έναν γιο, τον Κωνσταντίνο Τσεκλένη, εννοιολογικό καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή. Χώρισαν το 1965 και το 1976 παντρεύτηκε τη δεύτερη σύζυγό του, Έφη Μελά, πρώην μοντέλο και Μις Ελλάς του 1954, με την οποία έζησαν μαζί μέχρι σήμερα.
Για το έργο του είχε λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις ανάμεσα στις οποίες τον Αργυρό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικος, το Χρυσό Μετάλλιο της Μόδας από το Ελληνικό Ινστιτούτο Μόδας, την Κόρη των Κυκλάδων από το Ελληνικό Κέντρο Μόδας και το βραβείο Δίολκος της Ελληνικής Ακαδημίας Marketing.

Πλωτός φράχτης κατά των μεταναστευτικών ροών στο Αιγαίο

Την προμήθεια πλωτού φράγματος, μήκους 2,7 χλμ, για την ανάσχεση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών προκήρυξε με διαγωνισμό το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας για τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε στις 24 Ιανουαρίου και ολοκληρώθηκε στις 29 Ιανουαρίου, ενώ ακόμα δεν έχει γίνει γνωστή η ανάδοχος εταιρεία.

Πρόκειται για «πλωτό προστατευτικό σύστημα 2.700 μέτρων το οποίο θα περιορίσει και κατά περίπτωση θα αναστείλει την πρόθεση εισροών στον εθνικό χώρο, με σκοπό την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης μεταναστευτικής / προσφυγικής ροής, εξαιτίας της αδήριτης και επείγουσας ανάγκης ανάσχεσης των αυξημένων προσφυγικών ροών».




Συνεδριάζει το Εθνικό Συμβούλιο Δημόσιας Υγείας

Αποτέλεσμα εικόνας για virus public domain images
O Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας συγκάλεσε συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας (Ε.ΣΥ.Δ.Υ.), η οποία θα λάβει χώρα τη Δευτέρα 3 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της προετοιμασίας και θωράκισης της χώρας για το νέο κοροναϊό.

Στις αρμοδιότητες του Εθνικού Συμβουλίου Δημόσιας Υγείας περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, η γνωμοδότηση σε θέματα αξιολόγησης κινδύνων και η διαμόρφωση προτάσεων σε θέματα στρατηγικής για τη Δημόσια Υγεία.


Η σύνθεση του Ε.ΣΥ.Δ.Υ. έχει ως εξής:

Πρόεδρος

Παναγιώτης Πρεζεράκος, Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Υπουργείου Υγείας

Μέλη

Παναγιώτης Αρκουμανέας, Πρόεδρος Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας

Ελπίδα Πάβη, Κοσμήτορας Σχολής Δημόσιας Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Αθανάσιος Εξαδάκτυλος, Πρόεδρος Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου

Απόστολος Βανταράκης, Αναπληρωτής Καθηγητής Ιατρικής Πανεπιστημίου Πατρών

Αρετή Λάγιου, Καθηγήτρια, Πρόεδρος Τμήματος Δημόσιας Υγείας και Κοινοτικής Υγείας Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής

Σοφία Ζήση, Γενική Διευθύντρια Γενικού Χημείου του Κράτους

Βασιλική Καραούλη, Προϊσταμένη Γενικής Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας Και Ποιότητας Ζωής Υπουργείου Υγείας

Αργυρώ Πολυχρονοπούλου, Καθηγήτρια Τμήματος Οδοντιατρικής της Σχολής Επιστημών Υγείας ΕΚΠΑ

Ιωάννης Νικόπουλος, Ιατρός Δημόσιας Υγείας Ε.Σ.Υ.

Ειρήνη Τσιγαρίδα, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Διατροφικής Πολιτικής & Ερευνών ΕΦΕΤ


Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Απεβίωσε ο μεγάλος ηθοποιός Γιώργος Κοτανίδης

Φωτογραφία της επίσημης σελίδας του ηθοποιού «Γιώργος Κοτανίδης Yorgos Kotanidis» στο Facebook

Θλίψη σκόρπισε η είδηση του θανάτου, σε ηλικία 74 ετών, του  ηθοποιού, σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιώργου Κοτανίδη. Ο μεγάλος ηθοποιός νοσηλευόταν τις τελευταίες 1
5 ημέρες στην εντατική με ειλεό.
O Γιώργος Κοτανίδης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη στις 5 Φεβρουαρίου του 1945. Τελείωσε το δημοτικό στη Δράμα και το γυμνάσιο στη Θεσσαλονίκη. Φοίτησε δύο χρόνια στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλο­νίκης και ασχολήθηκε κυρίως με τη δημιουργία του φοιτητικού θεάτρου και της κινηματογραφικής λέσχης (ΦΟΘΚ). Την περίοδο της δικτατορίας άφησε το πανεπιστήμιο και πήγε στην Αθήνα για να γίνει ηθοποιός, όπου τελείωσε τη Δραματική Σχολή του “Εθνικού Θεάτρου” και συμμετείχε στη δημιουργία του “Ελεύθερου Θεάτρου”, όπου παρέμεινε μεταξύ 1970 και 1975. Συνεργάστηκε με την Άννα Συνοδινού, τον Γιώργο Μιχαηλίδη, τον Αλέξη Σολομό, την Ξένια Καλογεροπούλου, τον Μιχάλη Κακογιάννη, τον Γιάννη Χουβαρδά, τον Κωνσταντίνο Αρβανιτάκη, τη “Νέα Πορεία”, την “Εθνική Λυρική Σκηνή”, το “Από Μηχανής Θέατρο”, το “Θέατρο Στοά” και άλλους θιάσους και σκηνοθέτες, ερμηνεύοντας ρόλους σε όλα τα θεατρικά είδη.
Την περίοδο μεταξύ 1980 και 1985 δημιούργησε με τον Θ. Κακουλίδη τον εκδοτικό οίκο «Ιθάκη» και τύπωσε βιβλία για το θέατρο, τον κινηματογράφο και τη μουσική. Το 1995 εκδόθηκε η νουβέλα του «Περί Μαιάνδρου» και το 1999 το μυθιστόρημα «Απρόσμενα αισθήματα» από τις Εκδόσεις Γαβριηλίδη. Το 2004 κυκλοφόρησε το μυθιστόρημά του «Οι σαλτιμπάγκοι» από τις Εκδόσεις Καστανιώτη, ενώ ίδρυσε το θίασο «Σαλτιμπάγκοι» και ανέβασε τα έργα «QED ή Τι απέδειξε ο κύριος Φάινμαν» του Πίτερ Παρνέλ, «Δέκατη έβδομη νύχτα» του Απόστολου Δοξιάδη, «Bal-Trap» του Ξαβιέ Ντιριγκέρ, «Low Level Panic» της Κλερ Μακ Ιντάιρ, «Μια τρελή μέρα» του Ερίκ Εμανουέλ Σμιτ, «Οι αγνοούμενοι» του Βασίλη Κατσικονούρη και σε συνεργασία με την Adam Productions το «Rock ‘n’ Roll» του Τομ Στόπαρντ, το οποίο σκηνοθέτησε. Επίσης συνεργάστηκε με την Κατερίνα Ευαγγελάτου στο «Cock» του Μάικ Μπάρτλετ, καθώς και με το «Εθνικό Θέατρο».
Στον κινηματογράφο έπαιξε σημαντικούς ρόλους σε ελληνικές και διεθνείς παραγωγές. Έγραψε το σενάριο της ταινίας «Πάμπτωχοι Α.Ε.» Εμφανίστηκε σε κωμικούς και δραματικούς ρόλους τηλεοπτικών σειρών στην κρατική και ιδιωτική τηλεόραση, σε θεατρικά έργα για την τηλεόραση, καθώς και σε διεθνείς τηλεοπτικές παραγωγές.
Έγραψε και παρουσίασε στην κρατική τηλεόραση πολιτιστικά και οικολογικά τηλεπαιχνίδια. Έκανε επίσης οικολογικές και ιστορικές εκπομπές στο ραδιόφωνο. 
Ο ηθοποιός πρωταγωνιστούσε στην παράσταση «Το Δείπνο» στο Σύγχρονο Θέατρο μαζί με τον Στέλιο Μάινα, τη Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, τον Λάζαρο Γεωργακόπουλο και την Ευαγγελία Συριοπούλου.
Έχοντας πολιτικοποιηθεί από πολύ νέος, συμμετείχε ενεργά στο φοιτητικό κίνημα, ήταν μπροστά στη δολοφονία Λαμπράκη, φυλακίστηκε κατά τη διάρκεια της Χούντας και ήταν από τους πρωτεργάτες της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Στη διάρκεια της δικτατορίας συμμετείχε στον αντιδικτατορικό αγώνα ενταγμένος στο Επαναστατικό Κομμουνιστικό Κίνημα Ελλάδας (ΕΚΚΕ) και σε άλλους πολιτικούς φορείς, όπως η Ελληνο­ευρωπαϊκή Κίνηση Νέων (ΕΚΙΝ). Για τη δράση του συνελήφθη από το καθεστώς της Χούντας επανειλημμένα, φυλακίστηκε και βασανίστηκε.
Την είδηση του θανάτου του έκανε γνωστή ο εκδοτικός οίκος «Κείμενα», με ανάρτησή του στη σελίδα του στο Facebook: «Έφυγε ο αγαπημένος φίλος του Φίλιππου Βλάχου και των εκδόσεων «Κείμενα», ο σπουδαίος ηθοποιός και συγγραφέας Γιώργος Κοτανίδης. Η απώλεια τεράστια. Η κληρονομιά που άφησε επίσης».
Στη σελίδα του στο Facebook δημοσιεύτηκε το ακόλουθο μήνυμα για τον θάνατό του: «Με οδύνη σας πληροφορούμε ότι ο Γιώργος Κοτανίδης δεν είναι πια μαζί μας. Φώτισε τις ζωές όλων όσων ήρθαν σε επαφή μαζί του. Αφήνει πίσω τις κόρες του Εύα και Αντιγόνη και τη σύντροφό του Ιωάννα».
Επίσης, λίγες ώρες πριν δημοσιεύτηκαν πληροφορίες για την κηδεία του αγαπημένου ηθοποιού:
«Η κηδεία του αγαπημένου μας Γιώργου Κοτανίδη θα γίνει την Πέμπτη 30 Ιανουαρίου, στις 12 μ.μ., στην εκκλησία της Αγίας Σοφίας Ακροπόλεως, Διονυσίου Αρεοπαγίτου 45.
Η οικογένεια παρακαλεί αντί στεφάνων, όποιος θέλει να καταθέσει χρήματα «Εις μνήμην Γιώργου Κοτανίδη» στα:
- ΣΧΕΔΙΑ Shedia | Δικαιούχος: Διογένης ΜΚΟ, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία |
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, IBAN: GR63 0110 1460 0000 1462 0666 454, SWIFT CODE (BIC): ETHNGRAA
- ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΜΠΕΝΑΚΗ The Benaki Museum | ALPHA BANK BENAKI GR4301401070107002786000377
- STRAY.GR Stray.gr - Σωματείο Περίθαλψης & Προστασίας Αδέσποτων Ζώων (Official) | ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΣ STRAY.GR ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΖΩΩΝ | ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ, ΙΒΑΝ: GR9001100590000005929600954

Σας ευχαριστούμε πολύ»

Συνάντηση Πάιατ - Αγγελοπούλου

Εικόνα
Φωτογραφία από τον λογαριασμό του Τζέφρι Πάιατ στο twitter
Με την πρόεδρο της επιτροπής «Ελλάδα 2021» Γιάννα Αγγελοπούλου συναντήθηκε ο πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα, Τζέφρι Πάιατ. 

Σε ανάρτησή του, ο Αμερικανός πρεσβευτής ανέφερε ότι συζήτησαν για την πρόσφατη επίσκεψή της στις ΗΠΑ, ενώ συζήτησαν επίσης και τρόπους με τους οποίους μπορεί να παρουσιαστούν οι κοινές αξίες, η ιστορία και η έμπνευση των δύο χωρών κατά τη διάρκεια της επετείου των 200 χρόνων από τον Αγώνα της Ελλάδας για Ανεξαρτησία το 2021.

Ο Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό σχέδιο για την Παλαιστίνη

Αυτός είναι ο χάρτης με το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο «εγγυάται ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος να ζει ειρηνικά πλάι στο Ισραήλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η προτεινόμενη ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους συνεπάγεται την τήρηση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και διαφανείς και αξιόπιστους θεσμούς.

Ο χάρτης δίνει το περίγραμμα των δύο κρατών, με το παλαιστινιακό κράτος να διπλασιάζει το μέγεθος των εδαφών που ελέγχει, τα οποία θα συνδέονται με δρόμους, γέφυρες και τούνελ, ενώ πρωτεύουσα προτείνεται η Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τα παλαιστινιακά εδάφη σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με πρόσβαση στην Ιορδανία. Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη και η κοιλάδα του Ιορδάνη τίθενται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, ενώ η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων, με ένα τούνελ να συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ επίσης θα διασφαλίσει την πρόσβαση των μουσουλμάνων στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και θα σεβαστεί τον ρόλο της Ιορδανίας στους Αγίους Τόπους.

Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ το Ισραήλ θα συμφωνήσει να παγώσει τους εποικισμούς για το διάστημα των διαπραγματεύσεων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως εναπόκειται στους Παλαιστίνιους να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, ενώ το σχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από τη Χαμάς.

Στους 132 οι νεκροί από τον κοροναϊό στην Κίνα


Αποτέλεσμα εικόνας για virus public domain images
Τα κρούσματα λοίμωξης από κοροναϊό συνεχίζουν να ανεβαίνουν παγκοσμίως μέρα με τη μέρα, με τον ιό να διαθέτει πλέον αρκετά μεγαλύτερη μεταδοτικότητα από τον SARS.

Ο αριθμός των θυμάτων ανέβηκε στα 132 άτομα, ενώ τα κρούσματα έχουν φτάσει τα 5.974, με άλλα 9.239 ύποπτα δείγματα να εξετάζονται αυτή τη στιγμή.

Στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα εμφανίστηκε ο ιός - το πρώτο κρούσμα στη Μέση Ανατολή - ενώ τα κρούσματα διαρκώς πληθαίνουν στην Ευρώπη. Ένας ηλικιωμένος Κινέζος τουρίστας, ο οποίος βρίσκεται σε σοβαρή κατάσταση, είναι το τέταρτο κρούσμα του κοροναϊού στη Γαλλία, ενώ τέσσερα είναι και τα εξακριβωμένα περιστατικά ασθενών που έχουν προσβληθεί στη Γερμανία. Ένας 33χρονος άνδρας πιστεύεται ότι μολύνθηκε από τον ιό από Κινέζα συνεργάτιδά του, η οποία παρουσίασε συμπτώματα της νόσου κατά την επιστροφή της στην Κίνα, αλλά διαγνώστηκε τρεις μέρες αργότερα, ενώ εξετάστηκαν περίπου 40 άτομα του στενού επαγγελματικού και οικογενειακού περιβάλλοντος του συγκεκριμένου άντρα και σε αυτούς ανήκουν οι υπόλοιποι τρεις ασθενείς.

Την ίδια στιγμή, η Ιαπωνία μετέφερε με αεροσκάφος 206 Ιάπωνες υπηκόους από την κινεζική πόλη Ουχάν, εστία της επιδημίας, με το αεροσκάφος να προσγειώνεται σήμερα το πρωί στο Τόκιο.

Συνεδριάζει σήμερα η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής

Αποτέλεσμα εικόνας για chalkida PUBLIC DOMAIN IMAGESΤακτική συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής θα διεξαχθεί στο Δημοτικό Κατάστημα επί των οδών Ληλαντίων και Μεγασθένους 34, την 29η του μηνός Ιανουαρίου 2020, ημέρα Τετάρτη και ώρα 13:00 μ.μ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στα παρακάτω θέματα της ημερήσιας διάταξης, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του άρθρου 75 του Ν.3852/2010, όπως αντικαταστάθηκε από το άρθρο 77 του Ν.4555/2018 (ΦΕΚ Α’ 133/19.07.2018).

1. Έγκριση αίτησης για χορήγηση άδειας κοινόχρηστου χώρου σε κατάστημα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τοποθέτηση τραπεζοκαθισμάτων (Μπαρούτας Τηλέμαχος).
2. Διακοπή (προσωρινή ή οριστική) της λειτουργίας καταστήματος λόγω στέρησης πιστοποιητικού πυροπροστασίας.
3. Έγκριση αίτησης για χορήγηση άδειας κοινόχρηστου χώρου για τοποθέτηση ικριωμάτων (Χαϊνά – Σταματούκου Παρασκευή).
4. Μεταφορά θέσης στάθμευσης οχήματος ΑΜΕΑ (Ρέκκου Βασιλική).

Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2020

Ουγγαρία: Προειδοποιητικά πυρά αξιωματικού κατά μεταναστών στα σύνορα

Αποτέλεσμα εικόνας για migrants hungary PUBLIC DOMAIN IMAGES
Περίπου 60 μετανάστες επιχείρησαν να εισέλθουν στο ουγγρικό έδαφος στο νότιο σύνορο της Ουγγαρίας με τη Σερβία, αναγκάζοντας αξιωματικό ασφαλείας να ανοίξει προειδοποιητικό πυρ, χωρίς ευτυχώς να υπάρξει τραυματισμός, ενώ τέσσερις που κατάφεραν να εισέλθουν στη χώρα συνελήφθησαν.

Η περιοχή αυτή έχει γνωρίσει μεγάλα επεισόδια κατά τη μεταναστευτική κρίση, καθώς το 2015 η αστυνομία συγκρούστηκε με χιλιάδες ανθρώπους που επιχειρούσαν να περάσουν σε έδαφος της Ευρωπαικής Ένωσης μέσω των ουγγρικών συνόρων, με τον Πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν να διατάζει εν συνεχεία την ανέγερση μεταλλικού φράχτη κατά μήκος των συνόρων της Ουγγαρίας.

Συνεδριάζει σήμερα ο ΔΟΑΠΠΕΧ

Αποτέλεσμα εικόνας για chalkida PUBLIC DOMAIN IMAGES
Η συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δημοτικού Οργανισμού Άθλησης Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Χαλκίδας  (Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ), θα πραγματοποιηθεί, την Τρίτη  28 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου «Κότσικα» [Φαρμακίδου 15, 1ος όροφος] και περιλαμβάνει τα παρακάτω θέματα ημερήσιας διάταξης:
ΘΕΜΑ 1ο: «Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας   διαγωνισμών  2020»
ΘΕΜΑ 2ο: «Συγκρότηση επιτροπής διενέργειας/αξιολόγησης Δημόσιας Σύμβασης»
ΘΕΜΑ 3ο: «Συγκρότηση επιτροπής αξιολόγησης ενστάσεων»
ΘΕΜΑ 4ο:  «Συγκρότηση επιτροπής παρακολούθησης και παραλαβής προμηθειών έτους 2020»
ΘΕΜΑ 5ο:  «Συγκρότηση Επιτροπής παραλαβής παροχής υπηρεσιών έτους 2020»
ΘΕΜΑ 6ο: ΑΠΟΛΟΓΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟ Δ’ ΤΡΙΜΗΝΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΕΤΟΥΣ 2019
ΘΕΜΑ 7ο : Ετήσιο Πρόγραμμα Δράσης Δ.Ο.Α.Π.ΠΕ.Χ. 2020

Σεισμός 3,7 Ρίχτερ στη Ζάκυνθο

Αποτέλεσμα εικόνας για zante public domain images
Σεισμός μεγέθους 3,7 Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Τρίτης 28/1 στη Ζάκυνθο, με το επίκεντρο να εντοπίζεται στο Γαλάρο και το εστιακό βάθος να είναι τα 5 χιλιόμετρα.

Μόλις στις αρχές του Ιανουαρίου καταγράφηκαν ένας σεισμός 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, 37 χλμ. νοτιοδυτικά της Ζακύνθου και ένας σεισμός μεγέθους 3,3 βαθμών, με επίκεντρο 17 χλμ νοτιοδυτικά του νησιού.

Κατάληψη στο ΕΠΑΛ όπου ο μαθητής τραμπούκισε την καθηγήτρια

man, black, white, polo shirt, beside, writing, board, blackboard, chairs, chalk, chalkboard, chat, class, classroom, college, education, indoors, knowledge, learn, learning, people, school, sitting, smartphone, sms, student, study, teach, teaching, text message, texting, rear view, real people, men, communication, casual clothing, architecture, table, lifestyles, holding, hand, 5K, CC0, public domain, royalty free
Κατάληψη ξεκίνησαν από σήμερα οι μαθητές στο ΕΠΑΛ της Θεσσαλονίκης όπου πριν ένα χρόνο ένας μαθητής τραμπούκισε καθηγήτριά του, ώστε να του σβήσει μία απουσία, όπως φαίνεται και στο βίντεο που ξαναείδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας.

Οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη του ΕΠΑΛ ως ένδειξη συμπαράστασης στον συμμαθητή τους, καθώς ισχυρίζονται ότι ο συγκεκριμένος μαθητής θα έμενε στην ίδια τάξη από απουσίες αν έπαιρνε εκείνη την απουσία, ενώ παράλληλα έχουν αναρτήσει πανό που γράφει «όχι μαθητές στα δικαστήρια».


Τηλεφωνική επικοινωνία Τραμπ-Ερντογάν

White House
Ο Αμερικανός Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπου συζήτησαν μεταξύ άλλων για την Ελλάδα και τις γενικότερες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ενώ κυρίαρχο θέμα της επικοινωνίας τους ήταν τα γεγονότα σε Λιβύη και Συρία.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Λευκού Οίκου, όταν συζητήθηκε το θέμα της Ανατολικής Μεσογείου, ο Τραμπ ζήτησε από τον Ερντογάν να «τα βρει με την Ελλάδα». 
Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου έγραψε σε ανάρτησή του στο Twitter: «Ο πρόεδρος Τραμπ υπογράμμισε τη σημασία του να λύσουν η Τουρκία και η Ελλάδα τις διαφωνίες τους για την Ανατολική Μεσόγειο».

Να σημειωθεί ότι ο Τραμπ έθεσε αυτό το θέμα της επίλυσης των διαφορών με την Ελλάδα στην τηλεφωνική επικοινωνία του με τον Ερντογάν, καθώς είχε προηγηθεί νωρίτερα μέσα στον μήνα η συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος του είχε επισημάνει την κατάσταση με τις τουρκικές προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

Το θέμα της Λιβύης κυριάρχησε στην τηλεφωνική επικοινωνία και ο Τραμπ φέρεται να είπε στον Ερντογάν πως πρέπει να τηρηθεί η κατάπαυση του πυρός, με τον Ερντογάν να κατηγορεί τον Χαλίφα Χαφτάρ πως δεν τηρεί τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, ενώ επίσης συζήτησαν και για την κατάσταση στη Συρία και την ανάγκη τερματισμού των βιαιοτήτων.

Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020

Στην εκδήλωση του ΟΑΧ ο Βασίλης Καθαροσπόρης




Ο Βασίλης Καθαροσπόρης παρευρέθηκε στην εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας του Ομίλου Αντισφαίρισης Χαλκίδας το απόγευμα της Κυριακής 26/1. Κατά τη βράβευση των αθλητών και μελών του ΟΑΧ, ο Βασίλης Καθαροσπόρης ευχήθηκε σε όλους για το νέο έτος και επεσήμανε ότι η διαπαιδαγώγηση των αθλητών, που αποτελεί επί χρόνια πρώτο θέμα στην ατζέντα του Ομίλου, είναι αυτή που παράγει τα θετικά αποτελέσματα του ΟΑΧ.

Πρώτα κρούσματα κοροναϊού στην Ευρώπη

Αποτέλεσμα εικόνας για virus public domain images
Σε συναγερμό βρίσκεται πλέον και η Ευρώπη εξαιτίας του νέου κοροναϊού, καθώς πριν μερικά 24ωρα επιβεβαιώθηκαν δύο κρούσματα στην Γαλλία.

Σύμφωνα με τους Έλληνες ειδικούς, δεν αποκλείεται ο κοροναϊός να φτάσει και στη χώρα μας.

Σε ετοιμότητα βρίσκεται μάλιστα και το αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», όπου το ιατρείο του ΕΚΑΒ έχει τεθεί σε αυξημένη ετοιμότητα, προκειμένου να ελέγχονται ύποπτα συμπτώματα ταξιδιωτών. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες είχε σημάνει συναγερμός, όταν οι αρχές διαπίστωσαν ότι ένα μωρό, το οποίο ήρθε με την οικογένειά του στην Αθήνα από το Πεκίνο, είχε υψηλό πυρετό, αν και τελικά το μωρό είχε προσβληθεί από τον ιό της γρίπης. Επίσης, ένα γκρουπ 15 Κινέζων τουριστών που έφτασε στην Αθήνα από την πόλη όπου ξεκίνησε ο ιός, απομονώθηκαν και ελέγχθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του αεροδρομίου.
Ακόμα 24 νεκροί είναι ο τελευταίος απολογισμός από την επιδημία, όλοι στην επαρχία Χουμπέι, ανεβάζοντας τον αριθμό των θυμάτων από τον νέο κοροναϊό σε 80, ανακοίνωσαν σήμερα οι τοπικές αρχές. Συνολικά, έχουν επιβεβαιωθεί 2.744 νέα κρούσματα μόνο στην Κίνα. 

Κοπή πίτας του Επιμελητηρίου Ευβοίας

Σήμερα, Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2020 και ώρα 18:30, θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση για την κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας και την Απονομή Βραβείων Επιχειρηματικότητας 2020 του Επιμελητηρίου Εύβοιας.

Η εκδήλωση θα λάβει χώρα στην Αίθουσα Δεξιώσεων του Ξενοδοχείου Amaronda Resort & Spa, στην Ερέτρια.

Πτώση αεροσκάφους στο Αφγανιστάν

Atterraggio aereo
Αεροσκάφος της κρατικής αεροπορικής εταιρείας Ariana Afghan Airlines συνετρίβη στην κεντρική επαρχία Γκαζνί του Αφγανιστάν, όπως μετέδωσε το πρακτορείο Reuters, ενώ σε αυτό φαίνεται πως επέβαιναν 83 άτομα.

Δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστά τα αίτια του δυστυχήματος ούτε αν υπάρχουν επιζώντες, ενώ η συγκεκριμένη περιοχή όπου συνετρίβη το αεροσκάφος βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ταλιμπάν.

Συνάντηση Τραμπ-Νετανιάχου και σχέδιο ειρήνης στη Μέση Ανατολή

Αποτέλεσμα εικόνας για american israeli flags public domain images
Σήμερα ο Αμερικανός Πρόεδρος και ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός πρόκειται συναντηθούν στο Οβάλ Γραφείο. Στη συνέχεια ο Τραμπ θα συναντηθεί με τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης του Ισραήλ. Οι συναντήσεις έρχονται λίγο πριν παρουσιάσει ο Τραμπ ένα ειρηνευτικό σχέδιο για τη Μέση Ανατολή, το οποίο το μεν Ισραήλ θεωρεί ιστορικό, οι δε Παλαιστίνιοι απορρίπτουν κατηγορηματικά.

Ο Τραμπ επαναλαμβάνει ότι θα ήθελε «πραγματικά» να πετύχει εκεί που έχουν αποτύχει οι προκάτοχοί του, ενώ ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός έχει δηλώσει ότι περιμένει ένα «ιστορικό» σχέδιο από τον Αμερικανό Πρόεδρο, τον οποίο έχει χαρακτηρίσει «τον σημαντικότερο φίλο που είχε ποτέ το Ισραήλ».

Από την άλλη, ο εκπρόσωπος του Παλαιστίνιου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς δήλωσε: «Απορρίπτουμε κατηγορηματικά όλα όσα έχει κάνει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση Τραμπ», ενώ το αμερικανικό σχέδιο απορρίπτει και η Χαμάς, η οποία ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας, μια παλαιστινιακή περιοχή 2.000.000 κατοίκων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν τον Ιούνιο το οικονομικό σκέλος του σχεδίου τους, το οποίο προβλέπει διεθνείς επενδύσεις ύψους περίπου 50 δις δολαρίων στα παλαιστινιακά εδάφη σε διάστημα 10 ετών, αν και οι λεπτομέρειες του σχεδίου παραμένουν άγνωστες.

Παγκόσμιο σοκ: Συνετρίβη το ελικόπτερο του Kobe Bryant

File:Kobe Bryant 8.jpg
Παγκόσμιο σοκ προκάλεσε η είδηση του θανάτου του θρυλικού μπασκετμπολίστα του NBA, Kobe Bryant, ο οποίος έχασε τη ζωή του μαζί με άλλους οκτώ ανθρώπους - μεταξύ των οποίων μία από τις κόρες του - όταν συνετρίβη το ελικόπτερό του.

Το ελικόπτερο του 41χρονου θρύλου, τύπου Sikorsky S-76B, κατασκευής 1991, είχε απογειωθεί από το αεροδρόμιο Τζον Γουέιν στις 9:06 το πρωί και έπεσε στην περιοχή Καλαμπάσας στις 10 π.μ. τοπική ώρα, ενώ οι συνθήκες στο σημείο του δυστυχήματος ήταν πολύ άσχημες. Δεν βρέθηκαν επιζώντες στον τόπο της συντριβής.

Στο ελικόπτερο επέβαιναν άλλοι οκτώ άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και η 13χρονη κόρη του Kobe Bryant, Gianna Maria Onore. Να σημειωθεί πως στο μοιραίο αυτό ταξίδι ο Bryant μετέφερε την κόρη του στις εγκαταστάσεις της Mamba Sports Academy για προπόνηση.

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2020

Τραγικό θάνατο βρήκε 34χρονος οδηγός της ΛΑΡΚΟ

Image result for candle public domain images
Τραγικό θάνατο βρήκε 34χρονος οδηγός της ΛΑΡΚΟ το βράδυ της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου 2020 στην περιοχή Βύρα Σουρτζίου του Δήμου Διρφύων Μεσσαπίων.

Στην προσπάθειά του να ξεφορτώσει υλικό που μετέφερε με το φορτηγό, έχασε το έλεγχο του οχήματος, το οποίο άρχισε να κυλά προς τα πίσω και έπεσε σε χαράδρα βάθους 150 μέτρων, με τον οδηγό να βρίσκει ακαριαίο θάνατο.

Κλιμάκιο των Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Ψαχνών με επτά άνδρες και ένα όχημα της ΠΥ Χαλκίδας με τρεις άνδρες ανέσυραν τη σορό του άτυχου οδηγού από το όχημα.


Τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του εκλιπόντος και στους εργαζομένους της ΛΑΡΚΟ εξέφρασε με ανάρτησή του ο Βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπύρος Πνευματικός:


«Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά μου λύπη για την τραγική απώλεια του 35χρονου συμπολίτη μας χθες εν ώρα εργασίας στο ορυχείο Εύβοιας της ΛΑΡΚΟ. 
Δυστυχώς, πρόκειται για το τρίτο θανατηφόρο ατύχημα στην εταιρεία από τον περασμένο Ιούλιο, γεγονός που πρέπει να κινητοποιήσει άμεσα όλους τους αρμόδιους. 
Πέρα από την άμεση διερεύνηση των συνθηκών του ατυχήματος, είναι αναγκαία η διασφάλιση της αυστηρής εφαρμογής όλων των προληπτικών μέτρων για την προστασία των εργαζομένων. Όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, δεν χωρούν εκπτώσεις στα θέματα ασφάλειας. 
Ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του εκλιπόντος και στη μεγάλη οικογένεια των εργαζομένων της ΛΑΡΚΟ.»

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2020

Προτομή για τον μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο Α΄

Ο Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ανέλαβε πρωτοβουλία για την κατασκευή μαρμάρινης προτομής προς τιμήν του προκατόχου του, μακαριστού κυρού Χρυσοστόμου (Βεργή), με την συμπλήρωση 10 ετών (2010-2020) από το θάνατο του μακαριστού Μητροπολίτη Χαλκίδος.

Η εκδήλωση για τα αποκαλυπτήρια της προτομής, που φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Σωτήριο Κουρβαρά, θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2020, μπροστά από τον Ι.Ν. Αγίου Νικολάου Χαλκίδας, μετά το Πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο και το νεκρώσιμο τρισάγιο.

Τραγωδία στη Φθιώτιδα: Σκότωσε τη σύζυγό του και αυτοκτόνησε

Αποτέλεσμα εικόνας για shooting public domain images
Τραγωδία σημειώθηκε χθες το πρωί, Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020, στη Μακρακώμη Φθιώτιδας, όπου ένας 48χρονος άνδρας φέρεται να σκότωσε με καραμπίνα την 50χρονη σύζυγό του και στη συνέχεια να αυτοκτόνησε.

Οι δύο άνθρωποι βρέθηκαν νεκροί από αστυνομικούς μέσα σε μια λίμνη αίματος εντός της οικίας τους, που βρίσκεται πάνω από το πρατήριο υγρών καυσίμων που διατηρούσαν στην περιοχή.
Τις Αρχές ενημέρωσε ένας γείτονας που πήγε να προμηθευτεί βενζίνη, βρήκε το κατάστημα κλειστό και ανησύχησε.

Υπεγράφη η Συμφωνία του Brexit από την Ευρωπ. Επιτροπή και το Ευρωπ. Συμβούλιο

British Flags
Οι Πρόεδροι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπέγραψαν τη συμφωνία για το Brexit, ενώ έπεται η επικύρωση του Brexit από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε σχετικά σε μήνυμά της στο Twitter:
«Μαζί με τον Σαρλ Μισέλ υπογράψαμε τη συμφωνία για την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου ανοίγοντας τον δρόμο για την υπογραφή της από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο».

Αφού εγκρίθηκε επισήμως από την φον ντερ Λάιεν και τον Μισέλ, το κείμενο της συμφωνίας θα υποβληθεί τώρα προς έγκριση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 29 Ιανουαρίου.

Στη συνέχεια, την Πέμπτη, οι διπλωμάτες των χωρών μελών της ΕΕ θα εγκρίνουν γραπτώς τη συμφωνία, κλειδώνοντας την αποχώρηση της Βρετανίας στις 31 Ιανουαρίου.

Σεισμός 3,6 Ρίχτερ στη Σάμο

Αποτέλεσμα εικόνας για samos public domain images
Σεισμός σημειώθηκε το πρωί της Παρασκευής 24 Ιανουαρίου 2020 στη Σάμο και συγκεκριμένα σε υποθαλάσσια περιοχή 19 χιλιόμετρα νότια, νοτιοδυτικά της Σάμου, ενώ η δόνηση, μεγέθους 3,6 Ρίχτερ, έγινε αισθητή μέχρι την Ικαρία και την Κάλυμνο, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα.
Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο αναφέρει ότι το εστιακό βάθος εντοπίζεται στα 15,6 χιλιόμετρα, ενώ από τον σεισμό δεν αναφέρθηκαν ζημιές και τραυματισμοί.

Zήτημα υφαλοκρηπίδας, χωρικών υδάτων και Ιμίων θέτουν τώρα οι Τούρκοι

Αποτέλεσμα εικόνας για turkey flag public domain images
Λίγες ώρες μετά τις αξιώσεις του Τούρκου Υπουργού Χουλουσί Ακάρ για αποστρατικοποίηση των νησιών, ο Διευθυντής Αεροναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, Τσαγατάι Ερτζίγες, σε ανάρτησή του στο Twitter, δημοσιεύει έγγραφο με σημειώσεις σχετικά με τα ζητήματα στο Αιγαίο, δείχνοντας πέντε αξιώσεις της Άγκυρας: για την υφαλοκρηπίδα και τα χωρικά ύδατα, την αποστρατικοποίηση των νησιών, τον εναέριο χώρο, την κυριαρχία βραχονησίδων και μικρότερων νήσων και ειδικά των Ιμίων

Η ανάρτηση έρχεται να κλιμακώσει την ένταση που επικρατεί ανάμεσα στη χώρα μας και της γείτονος, λίγο μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του Χουλουσί Ακάρ για ανάγκη αποστρατικοποίησης 16 ελληνικών νησιών.

Πέμπτη 23 Ιανουαρίου 2020

Συνάντηση Σπύρου Πνευματικού με τον Υπουργό Τουρισμού για τα Λουτρά Αιδηψού

Η εικόνα ίσως περιέχει: 3 άτομα, άτομα στέκονται και κουστούμι

Ο βουλευτής Ευβοίας της Νέας Δημοκρατίας κ. Σπύρος Πνευματικός είχε συνάντηση στο Υπουργείο Τουρισμού με τον Υπουργό κ. Χάρη Θεοχάρη, όπου συζήτησαν το θέμα των ιαματικών πηγών στην περιοχή της Αιδηψού και το θετικό αντίκτυπο που μπορεί να έχει η λειτουργία τους καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής.

Ο κ. Πνευματικός επεσήμανε στον Υπουργό την αναγκαιότητα ανάδειξης της περιοχής ως προορισμού για την τόνωση, την ευεξία και την αποκατάσταση των αθλητών και ο κ. Θεοχάρης δεσμεύτηκε να συζητηθεί το ζήτημα των Λουτρών Αιδηψού - καθώς και η προοπτική να παραμένουν ανοικτά όλο το χρόνο - με τη νέα διοίκηση της ΕΤΑΔ Α.Ε. τις επόμενες ημέρες.

Οι κ. Πνευματικός και κ. Θεοχάρης συζήτησαν ακόμα για τον σχεδιασμό του Υπουργείου Τουρισμού για την ανάπτυξη του τουρισμού ευεξίας, στον οποίο οι ιαματικές πηγές θα έχουν κεντρικό ρόλο και κατέληξαν στην απόφαση να δραστηριοποιηθούν από κοινού, προκειμένου να αναδειχθεί ο ιαματικός τουρισμός στην Εύβοια, που διαθέτει μοναδικό στην Ελλάδα ιαματικό πλούτο.

Σκληρή απάντηση ΥΠΕΞ στον Ακάρ

Flag of Greece
Σκληρή απάντηση έδωσε το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών στις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, ο οποίος έκανε λόγο για ανάγκη αποστρατιωτικοποίησης 16 ελληνικών νησιών, υποστηρίζοντας ότι η ύπαρξη ελληνικών στρατευμάτων σε 16 ελληνικά νησιά αντιβαίνει το Διεθνές Δίκαιο.

Στη σχετική ανακοίνωσή του το ΥΠΕΞ αναφέρει: «Είναι τουλάχιστον υποκριτικό μια χώρα που παραβιάζει συστηματικά την εδαφική ακεραιότητα, την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα σχεδόν όλων των γειτονικών χωρών της, μια χώρα που απειλεί με πόλεμο γείτονα και σύμμαχό της αν ασκήσει τα νόμιμα δικαιώματά του, μια χώρα που διαλαλεί ότι παραβιάζει το εμπάργκο όπλων του ΟΗΕ στη Λιβύη, να επικαλείται το διεθνές δίκαιο.

Και είναι φυσικό η χώρα αυτή να μην αντιλαμβάνεται ότι οι γείτονές της είναι υποχρεωμένοι να λαμβάνουν κάθε μέτρο νόμιμης άμυνάς τους σε όλη την επικράτειά τους, παρά το γεγονός ότι αυτό το δικαίωμα κατοχυρώνεται από τον ίδιο τον Χάρτη του ΟΗΕ, δηλαδή το ευαγγέλιο του διεθνούς δικαίου.

Εξακολουθεί δε να προκαλεί την εύλογη ανησυχία μας το ότι οι συνεχείς προτροπές της διεθνούς κοινότητας περί σεβασμού του διεθνούς δικαίου προς τη χώρα αυτή πέφτουν σε ώτα μη ακουόντων»

Έρχεται στη Χαλκίδα η Αχτσιόγλου

Αποτέλεσμα εικόνας για syriza public domain images
Έρχεται στη Χαλκίδα, την Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020, η πρώην Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Έφη Αχτσιόγλου, συνοδευόμενη από τον Ανδρέα Νεφελούδη, πρώην Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου, για πολιτική εκδήλωση, που διοργανώνει η Νομαρχιακή Επιτροπή Εύβοιας του ΣΥΡΙΖΑ, με θέμα τα εργασιακά και την γενική πολιτική κατάσταση.

Τόπος και ώρα έναρξης της εκδήλωσης δεν έχουν οριστικοποιηθεί, οπότε θα υπάρξει νέα ενημέρωση.

Στο Μαξίμου Περιφερειάρχης & Δήμαρχοι Β. Αιγαίου για το μεταναστευτικό

Αποτέλεσμα εικόνας για refugees greece public domain images
«Καζάνι που βράζει» παραμένουν τα νησιά του Βορείου Αιγαίου αναφορικά με το μεταναστευτικό, ενώ χθες οι κάτοικοι προχώρησαν σε καθολική απεργία στο Βόρειο Αιγαίο και το πλήθος κόσμου που βγήκε στους δρόμους, με βασικό σύνθημα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, που διοργάνωσε τη διαμαρτυρία με άλλους αυτοδιοικητικούς φορείς, το «θέλουμε πίσω τα νησιά μας, θέλουμε πίσω τη ζωή μας».

Σήμερα, ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης και Δήμαρχοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου έχουν προγραμματισμένες επαφές με τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη και τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου Νότη Μηταράκη για να μεταφέρουν τα αιτήματά τους και να συζητήσουν για λύσεις στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στα νησιά λόγω των μεταναστευτικών ρευμάτων. 

Παράλληλα, σε ανοιχτή επιστολή τους προς τον Υπουργό Νότη Μηταράκη, 17 ΜΚΟ εκφράζουν την ανησυχία τους για την προσφυγική κρίση και «για το γεγονός ότι, τους τελευταίους μήνες, χιλιάδες αιτούντες άσυλο, μετανάστες και τα παιδιά τους παραμένουν χωρίς πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, με μεγάλο κίνδυνο για τη ζωή τους και για τη δημόσια υγεία».

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης, σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, δήλωσε χθες «Ο στόχος μας είναι ξεκάθαρος, ο περιορισμός των ροών».
«Θα δουλέψουμε συστηματικά και με τον περιφερειάρχη βορείου Αιγαίου πάνω σε ένα σχέδιο αποσυμφόρησης των νησιών αλλά αν δεν μειώσουμε τις ροές δεν λύνουμε το πρόβλημα», εξήγησε ο Υπουργός, ενώ τόνισε πως «θεωρούμε ότι καθώς επιταχύνουμε το άσυλο και διαχωρίζουμε αυτούς που δικαιούνται διεθνούς προστασίας, περνάμε το μήνυμα, που δεν το είχαμε περάσει τα τελευταία χρόνια, ότι η χώρα μας είναι ένα κράτος δικαίου και εφαρμόζει την εθνική νομοθεσία σε αυτούς που δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, χωρίς βέβαια να είμαστε ξενοφοβικοί, χωρίς να απορρίπτουμε καμία υποχρέωση που έχουμε βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Αυτό που κάνουμε τώρα είναι να εφαρμόζουμε τον νόμο πολύ πιο αποτελεσματικά».

Αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών ζητά ο Ακάρ

Αποτέλεσμα εικόνας για turkey flag public domain images
Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος Υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ ανέφερε πως η Ελλάδα διατηρεί στρατό σε 16 νησιά, τα οποία έχουν αποστρατικοποιημένο καθεστώς, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα πρέπει να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο σε 16 νησιά του Αιγαίου», με την Άγκυρα ουσιαστικά να ζητά την αποστρατιωτικοποίηση ελληνικών νησιών του Αιγαίου.

Την ίδια στιγμή, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να μεσολαβεί δίκαια και αντικειμενικά στη συνεχιζόμενη διένεξη ανάμεσα στην Τουρκία και την Κύπρο, που αφορά την οριοθέτηση αποκλειστικών οικονομικών ζωνών στη Μεσόγειο, αντί να λαμβάνει απλώς αποφάσεις που στοχοθετούν την Άγκυρα».
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ κατηγόρησε την ΕΕ για «δύο μέτρα και δύο σταθμά και υποκρισία» στη διαχείριση της κατάστασης και πρόσθεσε πως η ΕΕ είναι υποχρεωμένη να υπερασπίζεται τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων. 

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2020

Ανεπιβεβαίωτη πτώση μετεωρίτη στη θαλάσσια περιοχή της Αίγινας

Αποτέλεσμα εικόνας για meteorite free stock photos


Κάτι ασυνήθιστο φαίνεται πως συνέβη στον ουρανό της Αίγινας το βράδυ του Σαββάτου 18 Ιανουαρίου 2020, καθώς ψαράδες είδαν μια φωτεινή βολίδα να κατευθύνεται προς το νησί με ιλιγγιώδη ταχύτητα και να πέφτει στη θάλασσα.

Μάλιστα, υπήρξαν πολλές μαρτυρίες ανθρώπων που άκουσαν έναν εκκωφαντικό θόρυβο στο Πόρτο Ράφτη, χωρίς να εντοπίσουν την αιτία.

Η Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Βάσω Θεοδωρακοπούλου Μπόγρη δήλωσε πως από την πρώτη στιγμή επικοινώνησε με το Δήμο, το Λιμεναρχείο και το Αστεροσκοπείο για να ενημερωθεί για το συμβάν, αλλά ακόμη δεν υπάρχει επίσημη επιβεβαίωση από κάποιον φορέα.

Παρόλα αυτά, περιπολικά τις αστυνομίας βγήκαν το βράδυ του Σαββάτου στο νησί και, όπως αναφέρει η Αντιπεριφερειάρχης, δεν εντοπίστηκαν ζημιές.

Τυχαία ανακάλυψη κυττάρου μπορεί να σημάνει το τέλος του καρκίνου

Αποτέλεσμα εικόνας για cancer public domain images
Ένα νέο είδος ανοσοποιητικού κυττάρου, που εξοντώνει σχεδόν όλα τα καρκινικά κύτταρα, ανακαλύφθηκε τυχαία από Βρετανούς ερευνητές, οι οποίοι εκτιμούν ότι ίσως στο μέλλον η ανακάλυψη αποδειχθεί ιστορική για τη θεραπεία του καρκίνου, αν και φυσικά είναι ακόμα πολύ νωρίς για να μιλήσει κανείς με σιγουριά, καθώς τα αποτελέσματα θα πρέπει να επιβεβαιωθούν μετά από κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ανοσολογίας "Nature Immunology", ανέλυαν δείγματα από μια τράπεζα αίματος της Ουαλίας, αναζητώντας ανοσοποιητικά κύτταρα που μπορούν να καταπολεμήσουν τα βακτήρια, όταν βρήκαν ένα νέο τύπο Τ-κυττάρου με σημαντικές αντικαρκινικές ικανότητες, το οποίο διαθέτει έναν άγνωστο έως τώρα είδος υποδοχέα (TCR), που του επιτρέπει να αναγνωρίζει και να στρέφεται εναντίον των καρκινικών κυττάρων αποκλειστικά, αγνοώντας τα υγιή κύτταρα, μέσω ενός μηχανισμού που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρος στους ερευνητές.

Οι εργαστηριακές μελέτες που ακολούθησαν έδειξαν ότι αυτά τα ανοσοκύτταρα καταστρέφουν τους καρκίνους του δέρματος, του αίματος, του εντέρου, του μαστού, των οστών, του προστάτη, των ωοθηκών, των νεφρών και του τραχήλου της μήτρας.

9 νεκροί και 440 ασθενείς από το νέο κοροναϊό

Αποτέλεσμα εικόνας για virus public domain images
Παγκόσμια ανησυχία προκαλεί η εξάπλωση του νέου κοροναϊού, που πρωτοεμφανίστηκε στην επαρχεία Hubei της Κίνας, καθώς και οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν πλέον το πρώτο κρούσμα, αυτό ενός άντρα που έφτασε στις ΗΠΑ από την Κίνα στις 15 Ιανουαρίου.

Να σημειωθεί ότι πέραν της Κίνας και των ΗΠΑ, κρούσματα έχουν εντοπιστεί στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊλάνδη, την Ταϊβάν και το Μακάο, ενώ ύποπτο κρούσμα βρέθηκε και στην Αυστραλία.

Οι κινεζικές αρχές έχουν ήδη πάρει μέτρα προστασίας, επιθεωρώντας τους επιβάτες σε κόμβους μεταφοράς με τη χρήση συσκευών όπως θερμόμετρα και θερμικούς σαρωτές σώματος.

Ο Υπουργός Εθνικής Υγείας της Κίνας δήλωσε, σε συνέντευξη Τύπου, ότι πιστεύεται πως ο ιός μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω της αναπνευστικής οδού, ενώ ανέφερε ότι υπάρχει η πιθανότητα ο ιός να μεταλλαχθεί, κάτι που θα βοηθήσει στην εξάπλωσή του.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) συνεδριάζει εκτάκτως σήμερα για να εξετάσει εάν θα πρέπει να κηρυχθεί «κατάσταση έκτακτης ανάγκης για τη δημόσια υγεία διεθνούς εμβέλειας».

Όσον αφορά τη χώρα μας, ο ΕΟΔΥ καθησυχάζει τους πολίτες σχετικά με το νέο κοροναϊό, κρίνοντας ότι ο κίνδυνος εισαγωγής κρούσματος στην Ελλάδα είναι χαμηλός, ενώ παράλληλα «παρακολουθεί προσεκτικά τις εξελίξεις και συνεργάζεται με τους διεθνείς οργανισμούς για τυχόν περαιτέρω απαραίτητα μέτρα».

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...