Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2020

Ο Τραμπ παρουσίασε το ειρηνευτικό σχέδιο για την Παλαιστίνη

Αυτός είναι ο χάρτης με το ειρηνευτικό σχέδιο του Αμερικανού Προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για τη Μέση Ανατολή. Το σχέδιο «εγγυάται ένα αποστρατιωτικοποιημένο παλαιστινιακό κράτος να ζει ειρηνικά πλάι στο Ισραήλ», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Λευκός Οίκος.

Η προτεινόμενη ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους συνεπάγεται την τήρηση του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα, την ελευθερία του Τύπου και διαφανείς και αξιόπιστους θεσμούς.

Ο χάρτης δίνει το περίγραμμα των δύο κρατών, με το παλαιστινιακό κράτος να διπλασιάζει το μέγεθος των εδαφών που ελέγχει, τα οποία θα συνδέονται με δρόμους, γέφυρες και τούνελ, ενώ πρωτεύουσα προτείνεται η Ανατολική Ιερουσαλήμ. Τα παλαιστινιακά εδάφη σε κάποιες περιοχές της Δυτικής Όχθης θα είναι όμως πλήρως περικυκλωμένα από το Ισραήλ, με πρόσβαση στην Ιορδανία. Οι εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη και η κοιλάδα του Ιορδάνη τίθενται υπό τον έλεγχο του Ισραήλ, ενώ η περιοχή νότια της Γάζας στην έρημο Νεγκέβ θα μεταφερθεί στον έλεγχο των Παλαιστινίων, με ένα τούνελ να συνδέει την Λωρίδα της Γάζας με την Δυτική Όχθη. Το Ισραήλ επίσης θα διασφαλίσει την πρόσβαση των μουσουλμάνων στο τέμενος αλ Άκσα στην Ιερουσαλήμ και θα σεβαστεί τον ρόλο της Ιορδανίας στους Αγίους Τόπους.

Οι ΗΠΑ θα αναγνωρίσουν τους ισραηλινούς εποικισμούς στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, ενώ το Ισραήλ θα συμφωνήσει να παγώσει τους εποικισμούς για το διάστημα των διαπραγματεύσεων.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν πως εναπόκειται στους Παλαιστίνιους να δηλώσουν ότι είναι έτοιμοι για διαπραγματεύσεις, ενώ το σχέδιο έχει ήδη απορριφθεί από τη Χαμάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...