Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Hotspot Ριτσώνας: Κρούσμα κοροναϊού σε έγκυο

Θετική στον κοροναϊό βρέθηκε έγκυος πρόσφυγας από τη δομή φιλοξενίας προσφύγων της Ριτσώνας, όταν μεταφέρθηκε σε μαιευτήριο της Αττικής για να γεννήσει. 

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας επιβεβαίωσε, το απόγευμα της Τρίτης 31/3, ότι η πρόσφυγας, που γέννησε στο μαιευτήριο «Αλεξάνδρα», βρέθηκε θετική στον κοροναϊό.

Μάλιστα η είδηση ότι η πρόσφυγας είναι θετική στον κοροναϊό έγινε γνωστή αφού είχε αποχωρήσει από το νοσοκομείο, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι είχε νοσηλευτεί σε θάλαμο τεσσάρων ατόμων.

Όπως είπε Σωτήρης Τσιόδρας, ερευνώνται όλοι όσοι είχαν έρθει σε επαφή με τη γυναίκα, ενώ τόνισε ότι άτομο πολύ στενά συνδεδεμένο μαζί της δεν ήταν θετικό στον κοροναϊό.

Να σημειωθεί ότι έχουν τεθεί σε καραντίνα δέκα από τους εργαζομένους του νοσοκομείου «Αλεξάνδρα», που ήρθαν σε στενή επαφή με τη γυναίκα, ενώ σε καραντίνα έχουν τεθεί και τέσσερις πρόσφυγες, που διέμεναν στο ίδιο κατάλυμα με τη γυναίκα, στο hotspot της Ριτσώνας.

Σε συναγερμό βρίσκεται και το Γενικό Νοσοκομείο Χαλκίδας, καθώς η πρόσφυγας είχε περάσει πρώτα από τη μαιευτική κλινική του Νοσοκομείου Χαλκίδας. Έχουν σταλεί δείγματα των εργαζομένων του προσωπικού προς εξέταση και αναμένονται τα πρώτα αποτελέσματα για να φανεί αν έχει νοσήσει κάποιος εργαζόμενος της μαιευτικής κλινικής.

Στελέχη της Αστυνομικής Διεύθυνσης Εύβοιας και του Δήμου Χαλκιδέων βρίσκονται στη δομή φιλοξενίας, για να πάρουν μέτρα για τον περιορισμό της επέκτασης του κοροναϊού.

«Έφυγε» ο Μανώλης Γλέζος - μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη

Manolis Glezos with LAE 2.jpg
Συγκίνηση σκόρπισε, τόσο στο πανελλήνιο, όσο και σε όλο τον κόσμο, η είδηση της απώλειας του Μανώλη Γλέζου.

Ο μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, σε ηλικία 97 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία.

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922.
Ο πατέρας του, Νικόλαος Γλέζος (1892-1924), ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος, ενώ η μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου (1894-1967), καταγόταν από την Πάρο.
Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο, ενώ το 1935 ήλθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, δουλεύοντας παράλληλα ως φαρμακοϋπάλληλος.
Το 1940 πέτυχε την εισαγωγή του στην ΑΣΟΕΕ (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο).

Τα μεσάνυχτα της 30ής προς 31η Μαΐου του 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάντα αφαίρεσαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, σε μία ηρωική πράξη-σύμβολο της έναρξης του αγώνα κατά των κατακτητών, κερδίζοντας τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Συνελήφθη τρεις φορές από τις δυνάμεις κατοχής (1942, 1943, 1944), φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

Αρχές Μαρτίου του 1948 συνελήφθη για κομμουνιστική δράση, στην προσπάθειά του να διαφύγει στο εξωτερικό και να ανέβει στο βουνό για να ενταχθεί στον ΔΣΕ.
Καταδικάστηκε σε θάνατο βάσει της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας της εποχής, ενώ για τη σωτηρία του υπήρξε διεθνής κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Ντε Γκολ και ο Πικάσο.
Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1954.

Όσο ήταν φυλακισμένος, στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου του 1951, εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ, της οποίας υπήρξε ηγετικό στέλεχος μετά την απελευθέρωσή του.
Βουλευτής της ΕΔΑ διετέλεσε και στη δεκαετία του ‘60 μέχρι τη δικτατορία.
Επίσης ανέλαβε διευθυντής της «Αυγής» τον Δεκέμβριο του 1956.

Το 1958 συνελήφθη και πάλι, ύστερα από παράνομες επαφές που είχε με τον τότε γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Κώστα Κολιγιάννη, ο οποίος είχε έρθει για παράνομη κομματική δουλειά στην Ελλάδα.
Δικάστηκε και καταδικάστηκε με την κατασκευασμένη κατηγορία περί κατασκοπίας σε φυλάκιση 5 ετών, εκτόπιση 4 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων επί 8 έτη.
Αποφυλακίστηκε ύστερα από διεθνή κινητοποίηση το 1962.

Το 1961, στο 8ο συνέδριο του κόμματος, εκλέχτηκε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, από το οποίο αποχώρησε με τη διάσπαση το 1968.

Η χούντα των συνταγματαρχών τον συνέλαβε από τους πρώτους. Αποφυλακίστηκε με πράξη αμνηστίας το 1971.

Για ολόκληρη της δράση του έμεινε στις φυλακές 11 χρόνια και 5 μήνες και στις εξορίες 4 χρόνια και 6 μήνες.

Μετά τη μεταπολίτευση αγωνίστηκε στην ΕΔΑ μαζί με τον Ηλία Ηλιού, ενώ μέχρι τον θάνατο του Ηλιού υπήρξε γραμματέας και στη συνέχεια πρόεδρος του κόμματος.
Στις εκλογές του 1981 και του 1985 εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ.

Το 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το 2014 ευρωβουλευτής, θέση στην οποία έμεινε έως τον Ιούνιο του 2015.
Διαφώνησε με το κόμμα στο τρίτο μνημόνιο, υποστήριξε το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα του 2015 και τάχθηκε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, το 2018.

Η ελληνική σημαία στο βράχο της Ακρόπολης θα κυματίζει μεσίστια την Τετάρτη (01/04), ημέρα τέλεσης της κηδείας του Μανώλη Γλέζου, αποτίοντας φόρο τιμής στην εμβληματική προσωπικότητα, που άφησε το στίγμα της στην ιστορία της χώρας.

1.314 κρούσματα του κοροναϊού στην Ελλάδα - 49 νεκροί

COVID-19 Outbreak Cases in Greece per regional unit (prefecture).svg
Την αύξηση των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κοροναϊού κατά 102 ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος της αρμόδιας επιτροπής του Υπουργείου Υγείας, καθηγητής Επιδημιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων στη χώρα σε 1.314.

Από αυτά, τα 20 κρούσματα αφορούν επιβαίνοντες στο επιβατηγό-οχηματαγωγό «Ελευθέριος Βενιζέλος», όπου βρίσκονταν 383 άτομα, τα οποία και ελέγχθηκαν.
Το πλοίο παραμένει στη ράδα του λιμανιού του Πειραιά από τις 21 Μαρτίου, καθώς είχε ναυλωθεί από Τούρκους επιχειρηματίες για να δρομολογηθεί στην Ισπανία. Μεταξύ των επιβαινόντων διαφόρων εθνικοτήτων είναι και 36 Έλληνες.

Επίσης, σήμερα έχασαν τη ζωή τους ακόμη 7 άνθρωποι, με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων της πανδημίας στη χώρα να ανέρχεται σε 49.
Στα ελληνικά νοσοκομεία νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε μονάδες εντατικής θεραπείας 85 ασθενείς, ενώ εξιτήριο από τις ΜΕΘ πήραν 6 ασθενείς.

Συνολικά, στην Ελλάδα έχουν γίνει 16.732 εξετάσεις για τον νέο κοροναϊό.

Παρασκευή 20 Μαρτίου 2020

Κλείνει ο Πύργος του Λονδίνου λόγω κοροναϊού

Tower of London from the Shard (8515883950).jpg
Ο Πύργος του Λονδίνου, το εμβληματικό βρετανικό φρούριο που άντεξε ένοπλες επιθέσεις και προστάτεψε το Λονδίνο για σχεδόν 1.000 χρόνια, θα αναγκαστεί να κλείσει από σήμερα λόγω της πανδημίας του κοροναϊού.
Ο Πύργος, μαζί με το Ανάκτορο Χάμπτον Κορτ, πρώην κατοικία του βασιλιά Ερρίκου Η’ και το Παλάτι του Κένσινγκτον, σημερινή κατοικία του Πρίγκιπα Ουίλιαμ και της συζύγου του Κέιτ, συγκαταλέγονται στα έξι βασιλικά ανάκτορα που κλείνουν εξαιτίας της πανδημίας.

«Αυτό γίνεται για να προστατεύσουμε την ευημερία των επισκεπτών μας και την απίστευτα αφοσιωμένη ομάδα μας», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο οργανισμός Historic Royal Palaces, ο οποίος συντηρεί μερικά από τα βρετανικά Ανάκτορα που δεν κατοικούνται πλέον.
«Τα έξι εκπληκτικά ιστορικά κτίρια που βρίσκονται υπό την επιμέλειά μας, έχουν βιώσει 1.000 χρόνια ιστορίας, από τον Μαύρο Θάνατο μέχρι την Μεγάλη Πυρκαγιά του Λονδίνου. Ανέκαμψαν στο παρελθόν - και έτσι θα ανακάμψουμε και εμείς», τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Τουρκία: 359 κρούσματα και 4 νεκροί από την πανδημία

COVID-19 Outbreak Cases in Turkey.svg
Αυξάνονται συνεχώς τα κρούσματα και οι νεκροί από τον κοροναϊό στη γειτονική Τουρκία, καθώς καταγράφηκαν 168 νέα κρούσματα τις τελευταίες 24 ώρες.

Σύμφωνα με τον Τούρκο Υπουργό Υγείας, ακόμα ένας θάνατος, με θύμα μια 85χρονη γυναίκα, καταγράφηκε στη χώρα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από τον κοροναϊό στους 4, ενώ παράλληλα επιβεβαιώθηκαν ακόμα 168 κρούσματα, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε 359.

Σε καραντίνα όλη η Καλιφόρνια λόγω κοροναϊού

Map of the United States with California highlighted
Ο Κυβερνήτης της αμερικανικής Πολιτείας της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ ανακοίνωσε ότι θέτει ολόκληρη την Πολιτεία και τους 40 εκατομμύρια κατοίκους της σε καραντίνα, για να περιοριστεί η εξάπλωση της πανδημίας.

Το ίδιο μέτρο είχε ανακοινώσει λίγη ώρα νωρίτερα και ο Δήμαρχος του Λος Άντζελες Έρικ Γκαρσέτι, «για να σωθούν ζωές», καθώς ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται, με την ομάδα μπάσκετ Λος Άντζελες Λέικερς να επιβεβαιώνει νωρίτερα ότι δύο παίκτες της έχουν μολυνθεί.

Τουλάχιστον 14.000 άνθρωποι στις ΗΠΑ έχει διαγνωστεί ότι μολύνθηκαν από τον κοροναϊό και 218 έχουν υποκύψει στην ασθένεια, οι περισσότεροι στις Πολιτείες της Ουάσινγκτον και της Νέας Υόρκης.

Ποιοι εργαζόμενοι δικαιούνται αποζημίωση 800 ευρώ λόγω κοροναϊού

Banknotes, Euros
H κυβέρνηση δίνει «ανάσα» σε μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες, που ήδη πλήττονται από τις επιπτώσεις του κοροναϊού στην οικονομία. καθώς, όπως ανακοινώθηκε, όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, θα λάβουν αποζημίωση στις αρχές Απριλίου ύψους 800 ευρώ.

Το ποσό καλύπτει το διάστημα 15 Μαρτίου - 30 Απριλίου, αφορά περίπου 500.000 άτομα και δίνεται από τον κρατικό προϋπολογισμό, έναντι του μισθού, τον οποίο ο εργοδότης δεν οφείλει, λόγω ανωτέρας βίας.

Σημαντικό είναι ότι το κράτος καλύπτει πλήρως τα ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας, των εργαζομένων και τις ασφαλιστικές τους εισφορές, με βάση το σύνολο του ονομαστικού τους μισθού και όχι μόνο βάσει αυτού του έκτακτου επιδόματος.

Η ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ θα δοθεί και σε ελεύθερους επαγγελματίες, αυταπασχολούμενους με μεγάλη μείωση του τζίρου που οφείλεται στον κοροναϊό και τα κριτήρια θα εξειδικευτούν με σχετική απόφαση, ενώ παράλληλα αναστέλλεται η πληρωμή των φορολογικών υποχρεώσεων Μαρτίου για 4 μήνες, για τους παραπάνω εργαζομένους, αλλά και τους ελεύθερους επαγγελματίες που πλήττονται.

Τέλος τα ταξίδια στα νησιά για όσους δεν είναι κάτοικοι

Ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης ανακοίνωσε μέτρα για την ελαχιστοποίηση της μετακίνησης επιβατών προς τα νησιά, μεταξύ των οποίων η απαγόρευση της μετακίνησης προς τα νησιά όσων δεν είναι μόνιμοι κάτοικοι.

Απαγορεύονται οι ακτοπλοϊκές μετακινήσεις πολιτών από και προς τα ελληνικά νησιά από το Σάββατο 21 Μαρτίου, με μοναδική εξαίρεση τους νησιώτες και για απαραίτητους και σοβαρούς λόγους, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στο πλαίσιο της λήψης μέτρων ενάντια στη διάδοση του κοροναϊού.  

Στο πλαίσιο των μέτρων αυτών θα επιτρέπεται η κίνηση με τα πλοία της ακτοπλοΐας των μονίμων κατοίκων, των μέσων που απαιτούνται για την τροφοδοσία των νησιών και η επιστροφή όσων θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά, ενώ αναμένεται η έκδοση των σχετικών αποφάσεων όπου θα ορίζεται αναλυτικά το πεδίο εφαρμογής, οι περιορισμοί αλλά και οι εξαιρέσεις. 

Τη λήψη μέτρων για την ακτοπλοΐα ανακοίνωσε ο Γιάννης Πλακιωτάκης, σε συνεργασία με τον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας Ν. Χαρδαλιά, σε συνέχεια των ισχυρών συστάσεων του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τον περιορισμό των μετακινήσεων.

Πέμπτη 19 Μαρτίου 2020

Άγιο Όρος: κλείνει ως τις 30 Μαρτίου λόγω κοροναϊού


Η Διοίκηση του Αγίου Όρους αποφάσισε την αναστολή εισόδου επισκεπτών-προσκυνητών στη χερσόνησο του Άθω, από σήμερα έως τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, εξαιρουμένων των ενταύθα εργαζομένων και των απαραίτητων επαγγελματιών.

Η απόφαση καλεί τις Αρχές και τις Υπηρεσίες στο Άγιο Όρος για τη συμμόρφωση τους στις οδηγίες των ανωτέρων Ιερών Σωμάτων και της Διοικήσεως του Αγίου Όρους, καθώς και κάθε κυβερνητικής εντολής ή οδηγίας.

Βρέθηκε γιάφκα στα Σεπόλια

Close-up View of Two AK-47 Kalashnikov Firearms
Επιδρομή της ΕΛΑΣ και της ΕΥΠ σε διαμέρισμα στην οδό Αυλώνος στα Σεπόλια, σε κατάληξη πολύμηνων ερευνών των Αρχών, οδήγησε στην ανεύρεση δυο αντιαρματικών, μεγάλου αριθμού καλάσνικοφ και χειροβομβίδων, καθώς και πολεμικού υλικού άγνωστης προέλευσης.

Το διαμέρισμα φέρεται να ανήκει σε μέλη του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου DHKP-C της Τουρκίας, οι οποίοι φέρεται να σχεδίαζαν νέο κύκλο επιθέσεων στη γειτονική χώρα, ενώ επίσης βρέθηκε τούνελ μήκους 25 μέτρων, που οδηγούσε στο πεζοδρόμιο γειτονικού δρόμου και προοριζόταν για οδός διαφυγής.

Ελλάδα: 464 τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού

COVID-19 Outbreak Cases in Greece per regional unit (prefecture).svg
Στα 464 ανέρχονται συνολικά τα επιβεβαιωμένα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα, μετά την επιβεβαίωση 46 νέων κρουσμάτων σήμερα, σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις σχετικά με την πανδημία από τον εκπρόσωπο του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα.

Τα ιδιαιτέρως ανησυχητικά «ορφανά» κρούσματα ανέρχονται σε 72, ενώ 78 ασθενείς νοσηλεύονται και 16 είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία στην Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα.

Ο μέσος όρος ηλικίας των ασθενών είναι τα 68 έτη, με τον μέσο όρο ηλικίας όσων βρίσκονται σε ΜΕΘ  να είναι τα 69 έτη.

Τέλος, οι νεκροί από την επιδημία στη χώρα μας αυξήθηκαν στους 6, μετά το θάνατο 70χρονου άντρα με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, ο οποίος κατέληξε από επιπλοκές του κοροναϊού στο νοσοκομείο της Καστοριάς.

Ανοικτό το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης κυκλοφορίας λόγω κοροναϊού

Image result for coronavirus public domain images
Σε ισχύ έχει τεθεί από σήμερα η απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων, με το μέτρο αυτό να φαίνεται πως θα δεν είναι και το τελευταίο στη μάχη κατά του κοροναϊού.

Το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης κυκλοφορίας είναι ακόμα ανοιχτό, αλλά θεωρείται έσχατο μέτρο, το οποίο έγκειται στον αυστηρό περιορισμό και σε εξαιρέσεις μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις, όταν κάποιος π.χ. βγαίνει εκτός της οικίας του για εργασία ή για προμήθειες (τρόφιμα, φάρμακα, καύσιμα κτλ) ή για να μεταβεί σε γιατρούς και νοσοκομεία.

Πάντως, παρά τις διαβεβαιώσεις της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου για το αντίθετο, όλα δείχνουν ότι η χώρα μας βαδίζει προς καθολική απαγόρευση της κυκλοφορίας, όπως έγινε στην Ιταλία και τη Γαλλία.

Σαντορίνη: Άγνωστος εκκωφαντικός θόρυβος τρόμαξε τους κατοίκους

GR-santorini-oia-2.jpg
Μυστήριο επικρατεί με τον εκκωφαντικό θόρυβο άγνωστης προέλευσης που αναστάτωσε τη Σαντορίνη το μεσημέρι της Πέμπτης 19/3.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο θόρυβος ακούστηκε σε ολόκληρο το νησί και μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό τι ακριβώς έχει συμβεί, παρόλα αυτά, οι ειδικοί συνιστούν ψυχραιμία, καθώς δεν συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας περί έκρηξης του ηφαιστείου της Σαντορίνης.

Ο γνωστός σεισμολόγος Γεράσιμος Χουλιάρας ενημέρωσε με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι πρόκειται για ασθενή σεισμική δόνηση, με μικρό εστιακό βάθος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά:
«Πολύ μικρή δόνηση 2,2 Ρίχτερ στην Σαντορίνη στις 15:46 η οποία ακούστηκε από κατοίκους ίσως λόγω του μικρού εστιακού βάθους. Εδώ φαίνεται η καταγραφή από το φορητό σεισμολογικό δίκτυο στον σταθμό που είχα εγκαταστήσει στην Θηρασιά.».

Σε άλλη ανάρτησή του αναφέρει:
«Υπάρχουν σκέψεις που ανέφερε ο συνάδελφος Κώστας Παπαζάχος για ανθρωπογενή αίτια της δόνησης που κατεγράφη στην Σαντορίνη. Πχ έκρηξη στο λατομείο στον Πύργο. Αλλά η δόνηση έχει καταγράφει σε σταθμό απέναντι στην Θηρασιά και στην Νέα Καμμένη και εάν είναι έκρηξη από άνθρωπο είναι μεγάλη και θα διαπιστωθεί και επιστημονικά σε λίγο. Επίσης η εκδοχή να πέρασε υπερηχητικό και να έσπασε το φράγμα του ήχου...τα εξετάζουμε επιστημονικά δεν πανικοβάλουμε.».

Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Η Τουρκία κλείνει τα σύνορα με Ελλάδα-Βουλγαρία

Image result for greek turkish border public domain images
Η Τουρκία κλείνει τα σύνορά της τόσο με την Ελλάδα όσο και με την Βουλγαρία, σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ταχύτατη εξάπλωση του κοροναϊού, όπως αναφέρει το Reuters, επικαλούμενο το τουρκικό TRT Haber.

Αναφορικά με τα ελληνοτουρκικά σύνορα, η Τουρκία κλείνει τόσο τα ηπειρωτικά της σύνορα όσο και τα θαλάσσια, ενώ θα σταματήσει και η σιδηροδρομική σύνδεση Ελλάδας-Τουρκίας.

Οι μη Τούρκοι πολίτες που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία τις τελευταίες 14 μέρες δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην Τουρκία μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης 18/3, ενώ δεν θα υπάρξουν περιορισμοί στα εμπορεύματα.

Ακυρώθηκε η φετινή Eurovision λόγω κοροναϊού

Εικόνα
Η σχετική ανακοίνωση των διοργανωτών της Eurovision 2020 (Twitter)
Ακυρώθηκε ο διαγωνισμός τραγουδιού της Eurovision για το 2020, λόγω της πανδημίας του κοροναϊού, που πλήττει την Ευρώπη και πολλές άλλες περιοχές ανά τον κόσμο.

Οι διοργανωτές σε μήνυμά τους αναφέρουν ότι ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Μάιο του 2021 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας, πόλη όπου θα λάμβανε χώρα ο φετινός διαγωνισμός.

Έλληνες πήγαν στην Κωνσταντινούπολη για διαλογισμό εν μέσω πανδημίας

Amazing hagia sophia or hagia sophia church of the holy wisdom in the morning time with sunset in istanbul, turkey Premium Photo
Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε η είδηση ότι ένα γκρουπ 20 περίπου ατόμων από τη Μαγνησία ταξίδεψε στην  Τουρκία και συγκεκριμένα στην Κωνσταντινούπολη, προκειμένου να παρακολουθήσει σεμινάριο διαλογισμού, εν μέσω της πανδημίας του κοροναϊού, που πλήττει πολλές χώρες ανά τον κόσμο.

Οι ταξιδιώτες, οι οποίοι αψήφησαν τις αυστηρές συστάσεις, εντοπίστηκαν στην Εγνατία Οδό, με τον ΕΟΔΥ και την ΕΛΑΣ να έχουν ήδη ειδοποιηθεί, προκειμένου να ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Μάλιστα, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας Δωροθέα Κολυνδρίνη ζήτησε την παρέμβαση της Δικαιοσύνης, κάνοντας λόγο για υγειονομική βόμβα.

Κοροναϊός: Απαγόρευση συναθροίσεων άνω των 10 ατόμων


Η κυβέρνηση προχωρά σήμερα στην απαγόρευση συναθροίσεων συγκεκριμένου αριθμού ατόμων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η επέκταση του κοροναϊού, σύμφωνα με τις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ο οποίος προσδιόρισε τον αριθμό σε δέκα άτομα, αν και ο αριθμός θα συγκεκριμενοποιηθεί με νέα ανακοίνωση εντός της ημέρας.

Τα μέτρα αναμένεται να αυστηροποιηθούν κατόπιν εισηγήσεων των ειδικών επιστημόνων, ενώ τον ακριβή αριθμό των συναθροίσεων θα ανακοινώσει σήμερα το απόγευμα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς.

Τρίτη 17 Μαρτίου 2020

Ισπανία: Ανέλυσαν το γονιδίωμα του κοροναϊού

Επιστημονική ομάδα από ερευνητικά ιδρύματα της Βαλένθια στην Ισπανία κατάφερε να αλληλουχίσει ολόκληρο το γονιδίωμα τριών δειγμάτων από ασθενείς που είχαν νοσήσει από τον κοροναϊό (COVID-19), που είχαν ληφθεί στο Εργαστήριο Μικροβιολογίας του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βαλένθια.

Η ανάλυση των γονιδιωμάτων των ιών μας επιτρέπει να μαθαίνουμε τους τρόπους που οι ιοί εισβάλλουν στον οργανισμό και μεταδίδονται μεταξύ των ανθρώπων, κάτι που βοηθά στον έλεγχο της εξάπλωσης των ιών, ενώ προδίδει τις μεταλλάξεις που έχει υποστεί ένας ιός από την αρχή μιας επιδημίας. 
Στην περίπτωση του νέου κοροναϊού, δεν προκύπτει κάποια μετάλλαξη που να σχετίζεται με αυξημένη λοιμογόνο δράση, θνησιμότητα ή οποιαδήποτε άλλη σημαντική ιδιότητα.

Η αλληλούχιση του γονιδιώματος του νέου κοροναϊού θα συμβάλλει στην παγκόσμια επιστημονική προσπάθεια για να εντοπιστούν οι πηγές μετάδοσης και ο τρόπος με τον οποίο κατάφεραν διαφορετικά στελέχη του να εξαπλωθούν, ενώ οι αλληλουχίες είναι ήδη διαθέσιμες προς μελέτη στη δημόσια βάση δεδομένων για τη μελέτη των ιών της γρίπης GISAID Initiative, αλλά και στις επιστημονικές πλατφόρμες Nextstrain και Genbank.

Κοροναϊός: 10 αδιάγνωστα κρούσματα για κάθε επιβεβαιωμένο κρούσμα

Ερευνητές από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τη Βρετανία και το Χονγκ Κονγκ, με επικεφαλής τον καθηγητή περιβαλλοντικής υγείας Τζέφρι Σάμαν του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Science», ανέλυσαν την εξάπλωση στην Κίνα του κορονοϊού SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με μια νέα επιστημονική μελέτη, η οποία προσπαθεί να ρίξει φως στα μυστήρια που περιβάλλουν το νέο κοροναϊό, σε κάθε γνωστή περίπτωση κορωνοϊού αντιστοιχούν τουλάχιστον πέντε με δέκα άλλες περιπτώσεις που δεν έχουν ακόμη ανιχνευθεί.

Καθένα από τα συνήθως ήπια περιστατικά, με ελαφρά ή μηδαμινά συμπτώματα, είναι κατά προσέγγιση 50% λιγότερο μολυσματικό σε σχέση με τα επιβεβαιωμένα κρούσματα, καθώς όμως τα κρούσματα αυτά είναι πολλά, ευθύνονται σχεδόν για το 80% των νέων περιστατικών, κάτι που ερμηνεύει την ταχεία εξάπλωση της νόσου.

Η μελέτη εκτιμά ότι ο ρυθμός μετάδοσης του ιού σε τρίτους από τους μη διαγνωσμένους ασθενείς είναι το 55% του ρυθμού μετάδοσης από τα διαγνωσμένα κρούσματα, επειδή όμως οι μη διαγνωσμένες λοιμώξεις είναι συνολικά πολλαπλάσιες των διαγνωσμένων, τελικά τα «αχαρτογράφητα» κρούσματα ευθύνονται σχεδόν για τα τέσσερα στα πέντε νέα κρούσματα, δηλαδή το 79%.

Τουρκία: 47 τα κρούσματα του κοροναϊού

turkey turkish flag free photo
Ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων του κοροναϊού και στην Τουρκία, με τα κρούσματα στη γείτονα να ανέρχονται πλέον σε 47. Ο Υπουργός Υγείας γνωστοποίησε με ανακοίνωσή του ότι άλλοι 29 άνθρωποι βρέθηκαν θετικοί στον κοροναϊό.

Η τουρκική κυβέρνηση ανήγγειλε αυστηρότερα μέτρα για την καταπολέμηση του κοροναϊού, απαγορεύοντας πλέον τις συναθροίσεις σε χώρους λατρείας, διατάσσοντας το κλείσιμο των καφέ, σινεμά, θεάτρων, νυχτερινών κέντρων και πολιτιστικών χώρων, αναστέλλοντας παράλληλα τις αεροπορικές πτήσεις από και προς 6 ακόμη χώρες, καθώς η αναστολή πτήσεων ίσχυε ήδη για 14 άλλες χώρες.

Σε αναστολή μέχρι νεοτέρας και οι ομαδικές προσευχές στα τεμένη, συμπεριλαμβανομένης της προσευχής της Παρασκευής, με τον επικεφαλής της αρχής θρησκευτικών υποθέσεων της Τουρκίας πάντως να διαβεβαιώνει ότι τα περίπου 90.000 τζαμιά της χώρας θα μείνουν ανοικτά, ώστε οι πιστοί να μπορούν να προσεύχονται ο καθένας μόνος.

Πέτσας: Πιθανώς Πάσχα μακριά από εκκλησίες λόγω κοροναϊού

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, ο οποίος παραμένει σε καραντίνα καθώς η σύζυγός του είναι θετική στον κοροναϊό, μίλησε σε τηλεοπτικό δίκτυο μέσω βιντεοκλήσης και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για το εάν υπάρχει σενάριο να γίνει Πάσχα μακριά από τις εκκλησίες, απάντησε πως αυτή τη στιγμή είναι πιθανό.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχει αύξηση κρουσμάτων, ενώ η κυβέρνηση είναι έτοιμη να παρατείνει τα μέτρα, τα οποία θα αρθούν με τη γνώμη των ειδικών, συμπληρώνοντας ότι  είναι παρακινδυνευμένο να πούμε τι θα κάνουμε σε τρεις με τέσσερις εβδομάδες.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο γενικής απαγόρευσης μετακινήσεων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως η κυβέρνηση θα προβεί σε «οποιαδήποτε ενέργεια χρειαστεί για να περιοριστεί η εξάπλωση του ιού».

Ο κ. Πέτσας επεσήμανε πως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν σαφής στο διάγγελμά του, ότι είναι ευθύνη όλων μας να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, καθώς η δημόσια υγεία είναι πάνω από όλα.

Κοροναϊός: 352 τα κρούσματα στην Ελλάδα

Image result for coronavirus public domain images
Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, Σωτήρης Τσιόδρας, ανακοίνωσε χθες, Δευτέρα 16/3 και ώρα 18:00, τον τελευταίο απολογισμό της μάχης κατά της εξάπλωσης του νέου κοροναϊού στη χώρα.

Τα νέα κρούσματα ανέρχονται σε 21, ανεβάζοντας έτσι τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στα 352. Από τα κρούσματα, εννέα άτομα νοσηλεύονται διασωληνωμένα σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας.

Το 51% των ασθενών είναι άνδρες και τα περισσότερα κρούσματα εντοπίζονται στην Αθήνα, ενώ παράλληλα έγινε γνωστό ότι αυξήθηκαν τα κρούσματα των οποίων είναι απροσδιόριστη η πηγή, φτάνοντας έτσι τα 51 συνολικά, γεγονός που προκαλεί και την μεγαλύτερη ανησυχία, δείχνοντας την πορεία της διασποράς του κοροναϊού στην Ελλάδα.

Δέκα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο και παραμένουν σε κατ' οίκον περιορισμό, με 4.320 δείγματα να έχουν ήδη ελεγχθεί για κοροναϊό.

Δευτέρα 16 Μαρτίου 2020

Νέα έκτακτα μέτρα κατά του κοροναϊού αποφάσισε η ελληνική κυβέρνηση


Η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη ανακοίνωσε την αναστολή λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων από την Τετάρτη και τον υποχρεωτικό κατ’ οίκον περιορισμό για 14 ημέρες όσων εισέρχονται στην Ελλάδα, όπως αποφασίστηκε στη σημερινή τηλεδιάσκεψη του Πρωθυπουργού με την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ενώ ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει ολική απαγόρευση της κυκλοφορίας.

Συγκεκριμένα, η απόφαση ορίζει ότι στο πλαίσιο λήψης νέων μέτρων επεκτείνεται από την Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό, ενώ εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σούπερ μάρκετ, ό,τι συνδέεται με τα πρατήρια τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Παράλληλα αποφασίστηκε η αναστολή της εφαρμογής του μέτρου του δακτυλίου μέχρι το τέλος Απριλίου, καθώς και η αναστολή, για δύο εβδομάδες, από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ.

O Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και ζήτησε να είναι ανοικτοί οι ναοί μόνο για ατομική λατρεία και μόνο για την τέλεση των απαραίτητων μυστηρίων.

Στο σημερινό Eurogroup, η χώρα μας θα προκρίνει δύο βασικά αιτήματα:
Πρώτον να αξιοποιηθούν πλήρως τα περιθώρια ευελιξίας που προβλέπονται για έκτακτες περιστάσεις στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης και στο πλαίσιο αυτό να υπάρξει ανάλογη μείωση του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που είναι δεσμευμένη η χώρα μας.
Δεύτερον οι δαπάνες για την στήριξη του συστήματος υγείας, των επιχειρήσεων, και των εργαζόμενων που πλήττονται από τον κορονοϊό να εξαιρεθούν από τον υπολογισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Παράλληλα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος τόνισε ότι το Νοσοκομείο ΝΙΜΙΤΣ θα τεθεί αποκλειστικά στη διάθεση του ΕΣΥ για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, ενώ παράλληλα εκμισθώνεται, σε συμφωνία με το Υπουργείο Υγείας και τον ΕΟΠΥ, το Ιδιωτικό Κέντρο ΑΤΤΙCΑ στην Ελευσίνα, για τις έκτακτες ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας.

Μάλιστα, στο πλαίσιο των μέτρων για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού και με γνώμονα την προστασία και ασφάλεια της υγείας όλων, το briefing θα πραγματοποιείται από σήμερα εξ’ αποστάσεως, με τηλεδιάσκεψη.

Κοροναϊός: Περισσότερα κρούσματα και θάνατοι στις υπόλοιπες χώρες από ό,τι στην Κίνα

COVID-19 Outbreak World Map.svg
Τα νούμερα των κρουσμάτων και των θανάτων παγκοσμίως από τον κοροναϊό έχουν πλέον ξεπεράσει τα αντίστοιχα της Κίνας, για πρώτη φορά από την έναρξη της εξάπλωσης του κοροναϊού, με το κέντρο της επιδημίας να εντοπίζεται πλέον στην Ευρώπη και τη γειτονική Ιταλία, με σχεδόν 25.000 επιβεβαιωμένα κρούσματα και περισσότερους από 1.800 θανάτους.

Όπως αναφέρει ο Guardian, επικαλούμενος στοιχεία του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, περισσότεροι από 87.000 άνθρωποι εκτός Κίνας έχουν μολυνθεί από τον ιό, ενώ με βάση τα στοιχεία των κινεζικών αρχών, 80.860 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον κοροναϊό στην Κίνα.
Αναφορικά με τους θανάτους, πάνω από 3.241 άτομα έχουν πεθάνει εκτός Κίνας ενώ τα θύματα στην Κίνα ανέρχονται σήμερα σε 3.208.

Στη Γαλλία έχουν καταγραφεί 4.5000 κρούσματα και 127 θάνατοι, στη Γερμανία περισσότερα από 5.700 κρούσματα και 11 θάνατοι, στην Ολλανδία 2.270 κρούσματα και 20 θάνατοι, στην Ελβετία, 2.200 κρούσματα και 14 θάνατοι.

Στις ΗΠΑ, όπου ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τα κρούσματα έχουν ανέλθει στις 3.500 και οι νεκροί από τον ιό πλέον ανέρχονται στους 57.

Άλλη μια χώρα που έχει πληγεί σε μεγάλο βαθμό από την επιδημία είναι το Ιράν, με 13.938 κρούσματα 724 θανάτους, όπου δορυφορικές εικόνες, που ήρθαν στο φως της δημοσιότητας την Παρασκευή, φάνηκαν να δείχνουν μαζικούς τάφους για τα θύματα του κοροναϊού στην πόλη Κομ.

Ο Τσίπρας καλεί τον Αρχιεπίσκοπο στη μάχη κατά του κοροναϊού

Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο το πρωί της Δευτέρας 16/3.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, ο Αλέξης Τσίπρας «ενθάρρυνε τον Αρχιεπίσκοπο να λάβει πρωτοβουλίες ώστε η Εκκλησία της Ελλάδας να συμβάλλει με τη συμπεριφορά και το έργο της στην κοινή προσπάθεια όλης της ελληνικής κοινωνίας να περιοριστεί η εξάπλωση του κορωνοϊού», ενώ η τηλεφωνική επικοινωνία έγινε λίγη ώρα πριν την συνεδρίαση της Ιεράς Συνόδου, όπου θα εξεταστεί το αίτημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, για ειδικό καθεστώς λειτουργίας των εκκλησιών για όσο διάστημα κρατήσουν τα μέτρα.

127 συλλήψεις πανελλαδικά για παραβίαση μέτρων κατά του κοροναϊού

Image result for handcuffs public domain images
Η ΕΛ.ΑΣ προχώρησε από την περασμένη Πέμπτη σε 127 συλλήψεις σε όλη την επικράτεια, για παραβίαση των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κοροναϊού.

Οι συλλήψεις, με σκοπό τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αφορούν άτομα που λειτουργούσαν κομμωτήρια, καφετέριες, εστιατόρια, ταβέρνες, ψητοπωλεία, αρτοποιεία κ.α., για τα οποία ισχύει το μέτρο της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας.

Ανά ημέρα, οι συλλήψεις έχουν ως εξής: την Πέμπτη 12/3 βεβαιώθηκαν 4 παραβάσεις με 5 συλλήψεις, την Παρασκευή 13/3, 1 παράβαση με 1 σύλληψη, το Σάββατο 14/3, 86 παραβάσεις με 90 συλλήψεις και την Κυριακή 15/3, βεβαιώθηκαν 31 παραβάσεις με 31 συλλήψεις.

Οι συλλήψεις έλαβαν χώρα ως εξής: 48 στην Αττική, 25 στη Δυτική Ελλάδα, 10 στη Θεσσαλία, 7 στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, 7 στο Νότιο Αιγαίο, 5 στη Δυτική Μακεδονία, 5 στην Κεντρική Μακεδονία, 5 στην Κρήτη, 4 στην Πελοπόννησο, 3 στη Θεσσαλονίκη, 3 στη Στερεά Ελλάδα, 2 στην Ήπειρο, 2 στο Βόρειο Αιγαίο και 1 στα Ιόνια Νησιά.

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...