Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

«Έφυγε» ο Μανώλης Γλέζος - μεσίστια η σημαία στην Ακρόπολη

Manolis Glezos with LAE 2.jpg
Συγκίνηση σκόρπισε, τόσο στο πανελλήνιο, όσο και σε όλο τον κόσμο, η είδηση της απώλειας του Μανώλη Γλέζου.

Ο μεγάλος αγωνιστής της Αριστεράς και της Εθνικής Αντίστασης άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα 30 Μαρτίου, σε ηλικία 97 ετών, μετά από πολυήμερη νοσηλεία.

Ο Μανώλης Γλέζος γεννήθηκε στην Απείρανθο της Νάξου στις 9 Σεπτεμβρίου 1922.
Ο πατέρας του, Νικόλαος Γλέζος (1892-1924), ήταν δημόσιος υπάλληλος και δημοσιογράφος, ενώ η μητέρα του, Ανδρομάχη Ναυπλιώτου (1894-1967), καταγόταν από την Πάρο.
Τα παιδικά του χρόνια τα έζησε στο χωριό του, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο, ενώ το 1935 ήλθε στην Αθήνα μαζί με την οικογένειά του και ολοκλήρωσε τις γυμνασιακές του σπουδές, δουλεύοντας παράλληλα ως φαρμακοϋπάλληλος.
Το 1940 πέτυχε την εισαγωγή του στην ΑΣΟΕΕ (σημερινό Οικονομικό Πανεπιστήμιο).

Τα μεσάνυχτα της 30ής προς 31η Μαΐου του 1941, μαζί με τον Απόστολο Σάντα αφαίρεσαν τη ναζιστική σημαία από την Ακρόπολη, σε μία ηρωική πράξη-σύμβολο της έναρξης του αγώνα κατά των κατακτητών, κερδίζοντας τον παγκόσμιο θαυμασμό.

Πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση από τις τάξεις του ΕΑΜ-ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ. Συνελήφθη τρεις φορές από τις δυνάμεις κατοχής (1942, 1943, 1944), φυλακίστηκε και βασανίστηκε.

Αρχές Μαρτίου του 1948 συνελήφθη για κομμουνιστική δράση, στην προσπάθειά του να διαφύγει στο εξωτερικό και να ανέβει στο βουνό για να ενταχθεί στον ΔΣΕ.
Καταδικάστηκε σε θάνατο βάσει της αντικομμουνιστικής νομοθεσίας της εποχής, ενώ για τη σωτηρία του υπήρξε διεθνής κινητοποίηση στην οποία συμμετείχαν κορυφαίες προσωπικότητες, όπως ο Ντε Γκολ και ο Πικάσο.
Αποφυλακίστηκε τον Ιούλιο του 1954.

Όσο ήταν φυλακισμένος, στις εκλογές της 9ης Σεπτεμβρίου του 1951, εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ, της οποίας υπήρξε ηγετικό στέλεχος μετά την απελευθέρωσή του.
Βουλευτής της ΕΔΑ διετέλεσε και στη δεκαετία του ‘60 μέχρι τη δικτατορία.
Επίσης ανέλαβε διευθυντής της «Αυγής» τον Δεκέμβριο του 1956.

Το 1958 συνελήφθη και πάλι, ύστερα από παράνομες επαφές που είχε με τον τότε γραμματέα της Κ.Ε. του ΚΚΕ, Κώστα Κολιγιάννη, ο οποίος είχε έρθει για παράνομη κομματική δουλειά στην Ελλάδα.
Δικάστηκε και καταδικάστηκε με την κατασκευασμένη κατηγορία περί κατασκοπίας σε φυλάκιση 5 ετών, εκτόπιση 4 ετών και στέρηση των πολιτικών του δικαιωμάτων επί 8 έτη.
Αποφυλακίστηκε ύστερα από διεθνή κινητοποίηση το 1962.

Το 1961, στο 8ο συνέδριο του κόμματος, εκλέχτηκε μέλος της Κ.Ε. του ΚΚΕ, από το οποίο αποχώρησε με τη διάσπαση το 1968.

Η χούντα των συνταγματαρχών τον συνέλαβε από τους πρώτους. Αποφυλακίστηκε με πράξη αμνηστίας το 1971.

Για ολόκληρη της δράση του έμεινε στις φυλακές 11 χρόνια και 5 μήνες και στις εξορίες 4 χρόνια και 6 μήνες.

Μετά τη μεταπολίτευση αγωνίστηκε στην ΕΔΑ μαζί με τον Ηλία Ηλιού, ενώ μέχρι τον θάνατο του Ηλιού υπήρξε γραμματέας και στη συνέχεια πρόεδρος του κόμματος.
Στις εκλογές του 1981 και του 1985 εκλέχτηκε βουλευτής της ΕΔΑ συνεργαζόμενος με το ΠΑΣΟΚ.

Το 2012 εκλέχθηκε βουλευτής Επικρατείας με το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ και το 2014 ευρωβουλευτής, θέση στην οποία έμεινε έως τον Ιούνιο του 2015.
Διαφώνησε με το κόμμα στο τρίτο μνημόνιο, υποστήριξε το «ΟΧΙ» στο δημοψήφισμα του 2015 και τάχθηκε κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών, το 2018.

Η ελληνική σημαία στο βράχο της Ακρόπολης θα κυματίζει μεσίστια την Τετάρτη (01/04), ημέρα τέλεσης της κηδείας του Μανώλη Γλέζου, αποτίοντας φόρο τιμής στην εμβληματική προσωπικότητα, που άφησε το στίγμα της στην ιστορία της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...