Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2020

Ανακαλύφθηκε το αρχαιότερο απολίθωμα πράσινου φυτού

Sprouting
Μικροσκοπικά απολιθώματα φυκιών, ηλικίας περίπου ενός δις ετών, αποτελούν πλέον τις αρχαιότερες στον κόσμο ενδείξεις πράσινων φυτών.

Τα αποτυπώματα των φυκιών του είδους Proterocladus antiquus, που έχουν μέγεθος κόκκου ρυζιού, αλλά στην εποχή τους ήταν από τους μεγαλύτερους οργανισμούς στον κόσμο, ανακαλύφθηκαν κοντά στην πόλη Νταλιάν της βόρειας Κίνας.

Τα πρώτα φυτά στη Γη ήταν απλοί μονοκύτταροι οργανισμοί, αλλά σταδιακά αναπτύχθηκαν πολυκύτταρα φυτά όπως το Proterocladus, το οποίο είναι 200 εκατ. χρόνια παλαιότερο από τα αρχαιότερα έως τώρα γνωστά πράσινα φυτά και οι οποίοι αρχικά ζούσαν σε ρηχά νερά, μαζί με άλλους φωτοσυνθετικούς μικροοργανισμούς.

Από ό,τι φαίνεται, τα πράσινα φύκια υπήρχαν σε μεγάλους αριθμούς στις θάλασσες της Γης πολύ προτού εμφανιστούν τα πρώτα σύγχρονα φυτά στην ξηρά, πριν από περίπου 450 εκατ. χρόνια.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον κινεζικής καταγωγής γεωεπιστήμονα και παλαιοβιολόγο του Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Βιρτζίνια των ΗΠΑ, Σουχάι Σιάο, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα οικολογίας και εξέλιξης «Nature Ecology & Evolution».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...