Τετάρτη 19 Φεβρουαρίου 2020

Φήμες για νέα απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία

File:Recep Tayyip Erdogan 2017.jpg
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν (Wikipedia)
Σε φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ κυκλοφορούν φήμες περί νέου πραξικοπήματος κατά της κυβέρνησης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία.

Η έντονη φημολογία προήλθε από έκθεση της αμερικανικής δεξαμενής σκέψης RAND Corporation για την Τουρκία, που χρηματοδότησαν οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις, η οποία και ανέφερε τέσσερις πιθανές τροχιές που θα μπορούσε να ακολουθήσει η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας στο εγγύς μέλλον, επισημαίνοντας ότι οι εκκαθαρίσεις στον τουρκικό στρατό μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 επηρέασε αρνητικά τη στρατηγική και τακτική δυνατότητα, την ετοιμότητα και το ηθικό των ενόπλων δυνάμεων. Η έκθεση αναφέρει χαρακτηριστικά: «Μεσαίας βαθμίδας αξιωματούχοι φέρονται να είναι εξαιρετικά δυσαρεστημένοι με τη στρατιωτική ηγεσία και ανησυχούν μήπως εκδιωχθούν στις συνεχιζόμενες εκκαθαρίσεις μετά το πραξικόπημα. Η δυσαρέσκεια αυτή θα μπορούσε να οδηγήσει κάποια στιγμή και σε μια νέα προσπάθεια πραξικοπήματος και ο Ερντογάν φαίνεται να λαμβάνει σοβαρά την απειλή αυτή».

Στελέχη της αντιπολίτευσης εκτιμούν ότι η φημολογία στοχεύει στην εδραίωση του Ερντογάν στην εξουσία. «Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε μια κυβέρνηση που κυβερνά με φυσιολογικό τρόπο», είπε ο βουλευτής της αντιπολίτευσης Μπουλέντ Κουσόγλου, συνεχίζοντας χαρακτηριστικά: «Μιλάμε για μια κυβέρνηση που έχει τον έλεγχο όλων των θεσμών του κράτους, περιλαμβανομένου του στρατού, της Δικαιοσύνης, της αστυνομίας, των μυστικών υπηρεσιών και των ΜΜΕ».

Ο Ερντογάν, ωστόσο, φαίνεται πώς παίρνει στα σοβαρά όσα υποστηρίζει η έκθεση του αμερικανικού think tank για το πραξικόπημα, συνεχίζοντας τις διώξεις, με τις Αρχές της Τουρκίας να εκδίδουν σήμερα εντάλματα σύλληψης σε βάρος σχεδόν 700 προσώπων ως ύποπτων για σχέσεις με το κίνημα του Φετουλάχ Γκιουλέν, που κατηγορείται από την Άγκυρα ότι κρυβόταν πίσω από την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...