Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Ελεγκτικό Συνέδριο: Προειδοποιεί για το συνταξιοδοτικό των δημοσίων υπαλλήλων


Το Ελεγκτικό Συνέδριο, στη γνωμοδότηση που συνοδεύει το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας, προειδοποιεί για τη συνταγματικότητα του συνταξιοδοτικού καθεστώτος των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών.

Σύμφωνα με το Ελεγκτικό Συνέδριο, με τις ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου επιβεβαιώνεται η θεσπισθείσα με τον ν. 4387/2016 ένταξή των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών στο ενιαίο συνταξιοδοτικό σύστημα, πλην όμως επέρχονται παρεμβάσεις σε συμμόρφωση με τη νομολογία τον Ελεγκτικού Συνεδρίου για το ειδικό καθεστώς τους. Ειδικά ως προς τις περιπτώσεις των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών, υιοθετούνται ρυθμίσεις ενόψει των άρθρων 73 παρ. 2 και 80 του Συντάγματος περί τον ειδικού συνταξιοδοτικού τούς συστήματος, υπό την έννοια ότι η κατηγορία αυτή, διατηρώντας την αυτοτέλειά της, εντάσσεται στον ΕΦΚΑ, ο οποίος αναλαμβάνει αντί τον Δημοσίου την απονομή, εκτέλεση και καταβολή των συντάξεών τους, η δε καταβαλλόμενη σύνταξη εξακολουθεί να λειτουργεί ως συνέχεια των αποδοχών τους (θεσμική εγγύηση). Στο δε νομοσχέδιο αναφέρεται ότι για λόγους δημοσιονομικής βιωσιμότητας και λογιστικής ενότητας του συστήματος οι συνταξιοδοτικές τούς παροχές αντιστοιχίζονται με το άθροισμα της εθνικής και της ανταποδοτικής σύνταξης προς διασφάλιση της εύλογης αναλογίας αποδοχών ενέργειας και συντάξεων, αποσυνδεόμενες πλήρως από τις καταβαλλόμενες σε αυτούς αποδοχές ενεργείας κατά τον χρόνο εξόδου από την υπηρεσία.

Εντούτοις, το Ελεγκτικό Συνέδριο υπενθυμίζει ότι το Σύνταγμα επιφυλάσσει ένα ιδιαίτερο υπηρεσιακό και συνταξιοδοτικό καθεστώς στους δημοσίους λειτουργούς, υπαλλήλους και στρατιωτικούς, όπου με τα άρθρα 87, 98 και 103, ρυθμίζεται η υπηρεσιακή κατάσταση των δημοσίων λειτουργών, υπαλλήλων και στρατιωτικών και συνακόλουθα το ασφαλιστικό τους καθεστώς - το οποίο τελεί σε συνάρτηση της θέσης που κατέχουν και ως εκ τούτου αποτελεί σύστημα επαγγελματικής ασφάλισης - διακρίνοντας αυτό από το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που κατοχυρώνεται ως κοινωνικό δικαίωμα στο άρθρο 22 παρ. 5 του Συντάγματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...