Παρασκευή 28 Φεβρουαρίου 2020

Συναγερμός στα σύνορα για το μεταναστευτικό

File:20151030 Syrians and Iraq refugees arrive at Skala Sykamias Lesvos Greece 2.jpg
Πρόσφυγες από τη Συρία και το Ιράκ στη Λέσβο το 2015 (Wikipedia)
Συναγερμός έχει σημάνει μετά την δήλωση-βόμβα Τούρκου αξιωματούχου στο Reuters, πως η Τουρκία δεν θα εμποδίζει πλέον τους Σύρους πρόσφυγες να περνούν στην Ευρώπη.

Μετά τις δηλώσεις του αξιωματούχου της κυβέρνησης της Τουρκίας στο Reuters πως δεν θα εμποδίζουν πλέον τους Σύρους πρόσφυγες να περνούν στην Ευρώπη, τουρκικά μέσα δημοσίευσαν εικόνες με πρόσφυγες να μετακινούνται προς τα σύνορα. 

Τουρκικά ΜΜΕ μετέδωσαν εικόνες περίπου 300 προσφύγων που κατευθύνονται από την Αδριανούπολη προς τα ελληνικά σύνορα, ενώ υπάρχουν πληροφορίες και για συγκεντρωμένους στα παράλια, οι οποίοι ετοιμάζονται να περάσουν στα ελληνικά νησιά.

Σύμφωνα με την φιλοκυβερνητική Sabah, η απόφαση «να ανοίξουν οι πόρτες» ελήφθη στη διάρκεια έκτακτου συμβουλίου ασφαλείας που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τη νύχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή, με τη Sabah να αναφέρει επίσης πως οι στρατιωτικές, αστυνομικές και λιμενικές δυνάμεις έχουν εντολή να «μην κάνουν τίποτα» για να συγκρατήσουν τους πρόσφυγες.

Σε ανακοίνωσή του το τουρκικό ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι η εισροή μεταναστών από την Τουρκία προς την Ευρώπη μπορεί να συνεχιστεί εάν επιδεινωθεί η κατάσταση στην Ιντλίμπ της Συρίας.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η χώρα μας έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της για το μεταναστευτικό σε ξηρά και θάλασσα.


Να σημειωθεί ότι ήδη από χθες, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε μέτρα ενίσχυσης των συνόρων, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Προσοχή, όμως. Το μεταναστευτικό τώρα αποκτά μια νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν - όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού - και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας, πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά: να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού - ειδικά εκεί.

Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για τον σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου. Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά. Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της υγείας ολόκληρης της Ευρώπης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...