Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2020

Blue Monday: Σήμερα η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου

Αποτέλεσμα εικόνας για blue public domain images
Η σημερινή Δευτέρα δεν είναι όπως όλες οι άλλες, καθώς θεωρείται η πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου και είναι γνωστή ως Blue Monday, με την τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου κατά μία θεωρία να είναι η χειρότερη ημέρα του έτους.

Όλα ξεκίνησαν στις αρχές του 2000, όταν μια διαφημιστική εταιρεία στη Μεγάλη Βρετανία σχεδίασε μια καμπάνια για το ταξιδιωτικό γραφείο Sky Travel, με σκοπό να ορίσουν μια ημερομηνία για την πιο μελαγχολική ημέρα του χρόνου.

O ψυχολόγος του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, Dr. Cliff Arnall, ανέλαβε να δώσει επιστημονικό περίβλημα στη θεωρία αυτή, ανακοινώνοντας ένα μαθηματικό τύπο για να βρει ποια είναι η πιο καταθλιπτική μέρα του χρόνου και κατέληξε στην τρίτη Δευτέρα του Ιανουαρίου. Συνδύασε τον άσχημο καιρό του Ιανουαρίου, τα χρέη του Δεκεμβρίου και τα Χριστούγεννα που πέρασαν και χρειάζεται να περιμένουμε έναν ολόκληρο χρόνο για να ξαναέρθουν.

Η θεωρία της Blue Monday προκύπτει από μια μαθηματική εξίσωση, [W+(D-d)]xTQ/MxNA, η οποία συνδυάζει παράγοντες όπως τον καιρό (W), τα χρέη (D),τον μηνιαίο μισθό (d), τον χρόνο που έχει περάσει από τις γιορτές των Χριστουγέννων (T), το χαμηλό επίπεδο κινητοποίησης (Μ) κτλ., ενώ η πρώτη Blue Monday στην ιστορία ήταν η 25η Ιανουαρίου 2005.

Να σημειωθεί ότι η πλειοψηφία της επιστημονικής κοινότητας δεν αποδέχεται τη συγκεκριμένη θεωρία, χαρακτηρίζοντας άκυρη επιστημονικά την συγκεκριμένη εξίσωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...