Πέμπτη 16 Ιανουαρίου 2020

Για πρώτη φορά γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας

Presidential Mansion in Athens.jpg
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο χθεσινό του διάγγελμα από το Μέγαρο Μαξίμου, ανακοίνωσε την πρότασή του να είναι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου είναι Πρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας και αν εκλεγεί θα είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ελληνική ιστορία.

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε χθες το μεσημέρι με την Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και της γνωστοποίησε την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.
Το απόγευμα, ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο, τον ενημέρωσε για την απόφασή του και τον ευχαρίστησε για την προσφορά του.


Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου χαίρει διακομματικής αποδοχής, κάτι που δικαιολογεί την πεποίθηση ορισμένων κυβερνητικών πηγών ότι η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου θα εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία με πάνω από 200 ψήφους.

Αναφορικά με το τι προβλέπει το άρθρο 32 του Συντάγματος για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο ΠτΔ εκλέγεται από τη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του απερχομένου Προέδρου.

Σύμφωνα με το άρθρο 32 του Συντάγματος, η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τη Βουλή γίνεται με ονομαστική ψηφοφορία και σε ειδική συνεδρίαση, που συγκαλείται από τον Πρόεδρο της Βουλής έναν τουλάχιστον μήνα πριν λήξει η θητεία του εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας, κατά τα οριζόμενα στον Κανονισμό της Βουλής.

Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των δύο τρίτων του συνολικού αριθμού των βουλευτών.
Aν δεν συγκεντρωθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες.
Aν δεν επιτευχθεί ούτε στη δεύτερη ψηφοφορία η οριζόμενη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά ύστερα από πέντε ημέρες, οπότε εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών. 
Aν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη αυτή πλειοψηφία, η Bουλή διαλύεται μέσα σε δέκα ημέρες από την ψηφοφορία, και προκηρύσσεται εκλογή για ανάδειξη νέας Bουλής. 
H Bουλή που αναδεικνύεται από τις νέες εκλογές, αμέσως μόλις συγκροτηθεί σε σώμα, εκλέγει με ονομαστική ψηφοφορία Πρόεδρο της Δημοκρατίας με την πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών.
Aν δεν επιτευχθεί η πλειοψηφία αυτή, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται μέσα σε πέντε ημέρες και εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών. 
Aν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.
Τέλος, να σημειωθεί ότι από τον Μάρτιο του 2019 έχει ψηφιστεί η αποσύνδεση της εκλογής Πρόεδρου της Δημοκρατίας με τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κάτι που με λίγα λόγια αποκλείει εκλογές μέσα στο 2020 με αφορμή την εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...