Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προέβη στην εκπόνηση σχεδίου δράσης για την αντιμετώπιση μελλοντικής εκδήλωσης ηφαιστειακής δραστηριότητας στη Σαντορίνη.
Σκοπός του σχεδίου, με την κωδική ονομασία «Τάλως», είναι η άμεση και συντονισμένη απόκριση των εμπλεκόμενων φορέων σε κεντρικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο, για την αποτελεσματική αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών από την εκδήλωση ηφαιστειακής δραστηριότητας και την άμεση διαχείριση των συνεπειών της, δράσεις που αποβλέπουν στην προστασία της ζωής, της υγείας και της περιουσίας των πολιτών, καθώς και στην προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, των πλουτοπαραγωγικών πηγών και των υποδομών της χώρας.
Στο σχέδιο επισημαίνεται η αυξημένη ετοιμότητα «εν όψει επαπειλούμενου κινδύνου για την εκδήλωση ηφαιστειακής δράσης», ενώ περιγράφονται αναλυτικά μέτρα για την «Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών και Άμεσης/Βραχείας Διαχείρισης των Συνεπειών από την Εκδήλωση Ηφαιστειακής Δραστηριότητας στο Ηφαιστειακό Σύμπλεγμα Σαντορίνης».
Να σημειωθεί ότι το ηφαιστειακό σύμπλεγμα της Σαντορίνης περιλαμβάνει δύο ενεργούς ηφαιστειακούς πόρους, την «Καμένη», που βρίσκεται στον χερσαίο χώρο της ομώνυμης νησίδας μεταξύ Θήρας και Θηρασιάς, και τον υποθαλάσσιο ηφαιστειακό πόρο του «Κολούμπο», που βρίσκεται σε απόσταση 8,5 περίπου χλμ βορειοανατολικά του ομώνυμου ακρωτηρίου, στο βορειανατολικό άκρο της Θήρας.
Η τελευταία έκρηξη στην Καμένη σημειώθηκε το 1939, ενώ μία μικρή έκρηξη, υπολειμματική της προηγούμενης έκρηξης, έλαβε χώρα το 1950. Η τελευταία έκρηξη στον ηφαιστειακό πόρο του «Κολούμπο» κατεγράφη το 1650, αλλά μεταξύ 2011 και 2013 παρατηρήθηκε σεισμική έξαρση στη Σαντορίνη, που συνοδεύτηκε από παραμορφώσεις στον φλοιό.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου