Πέμπτη 6 Φεβρουαρίου 2020

Νέα πρόταση διεύρυνσης της ΕΕ από την Κομισιόν

Αποτέλεσμα εικόνας για european union public domain images
Η Κομισιόν πρότεινε σειρά προτάσεων για μια πιο αξιόπιστη, δυναμική και προβλέψιμη πολιτική διαδικασία προσχώρησης των Δ. Βαλκανίων στην ΕΕ, ενώ επανέλαβε τις συστάσεις της για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

Ο Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης Ολιβερ Βάρχεϊ χαρακτήρισε «ύψιστη προτεραιότητα» της Επιτροπής τη διεύρυνση της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, τονίζοντας ότι η Επιτροπή εμμένει στην έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία και σύντομα υπάρξει ενημέρωση σχετικά με την πρόοδο που έχει σημειωθεί από τις δύο αυτές χώρες. Ο Επίτροπος υπογράμμισε επίσης ότι η Επιτροπή πρόκειται να υποβάλει σχέδιο οικονομικής και επενδυτικής ανάπτυξης για την περιοχή, κατά τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, στις 6-7 Μαΐου.

Προκειμένου η διαδικασία των διαπραγματεύσεων να αποκτήσει περισσότερο δυναμισμό, η Επιτροπή προτείνει να ομαδοποιηθούν τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων σε έξι θεματικές ενότητες: θεμελιώδεις αρχές, εσωτερική αγορά, ανταγωνιστικότητα και ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς, πράσινη ατζέντα και βιώσιμη συνδεσιμότητα, πόροι, γεωργία και συνοχή, εξωτερικές σχέσεις.

Προς ενθάρρυνση των απαιτητικών μεταρρυθμίσεων, η Επιτροπή πρόκειται να προσδιορίσει καλύτερα τους όρους που θα πρέπει να εκπληρώσουν οι υποψήφιοι προκειμένου να σημειώσουν πρόοδο και θα προσφέρει σαφή κίνητρα που ενδιαφέρουν άμεσα τους πολίτες, όπως την αύξηση της χρηματοδότησης και των επενδύσεων, ενώ παράλληλα προτείνει πιο αποφασιστικά μέτρα για την αναλογική επιβολή κυρώσεων σε περίπτωση σοβαρής ή παρατεταμένης στασιμότητας ή οπισθοδρόμησης κατά την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των απαιτήσεων της διαδικασίας προσχώρησης. 

Η Επιτροπή εκφράζει την προσδοκία ότι τα κράτη μέλη θα εγκρίνουν την πρόταση, παράλληλα με την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, πριν από τη σύνοδο κορυφής ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων στο Ζάγκρεμπ, ενώ το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα υποβάλει τις δικές του προτάσεις υπό μορφή Συστάσεων για τα Δ. Βαλκάνια, πριν από τη σύνοδο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...