Τρίτη 18 Φεβρουαρίου 2020

Η ΕΕ στέλνει πλοία για τον έλεγχο του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη

Αποτέλεσμα εικόνας για warship public domain images
Οι Ευρωπαίοι Υπουργοί Εξωτερικών, που συνεδρίασαν στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσαν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα αναπτύξει μια νέα ναυτική αποστολή στις ακτές της Λιβύης, με στόχο να εμποδιστεί η παράδοση όπλων στις λιβυκές εμπόλεμες δυνάμεις.

Η απόφαση αποτελεί μια σημαντική εξέλιξη μετά από εβδομάδες άκαρπων διαπραγματεύσεων και προειδοποιήσεων του επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ που διαμήνυε ότι η ΕΕ κινδυνεύει να πάψει να διαδραματίζει κάποιο ρόλο αν δεν δράσει, αφήνοντας ενδεχομένως την Λιβύη στις τύχες της Τουρκίας και της Ρωσίας.

«Καταλήξαμε σε μια ομόφωνη πολιτική συμφωνία, την οποία θεωρούσα απίθανο να επιτευχθεί», ανακοίνωσε ο Μπορέλ μετά τη συνάντηση με τους Ευρωπαίους ΥΠΕΞ, τονίζοντας: «Ήταν μια μακρά και πολύ δύσκολη συζήτηση αλλά στο τέλος βρήκαμε μια μέση λύση».

Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο επεσήμανε: «Η ΕΕ θα αναπτύξει πολεμικά πλοία στη ζώνη ανατολικά της Λιβύης για να εμποδίσει το λαθρεμπόριο όπλων, όμως αν αυτή η αποστολή προκαλέσει συρροή σκαφών με μετανάστες, θα σταματήσει». Ο Μπορέλ διασαφήνισε ότι πολεμικά πλοία, από τα τέλη Μαρτίου, θα στέλνονται σε διεθνή χωρικά ύδατα ανατολικά της Λιβύης, για να εποπτεύουν την συμμόρφωση με το εμπάργκο όπλων, μακριά από τις θαλάσσιες οδούς της μετανάστευσης.

Διπλωμάτες τόνισαν πως, σε συνέχεια της διάσκεψης του Βερολίνου για την Λιβύη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο μήνα, η ΕΕ θα εξετάσει μια ειρηνευτική αποστολή αν η εύθραυστη εκεχειρία γίνει μια μόνιμη κατάπαυση του πυρός.

Από την πλευρά της Τουρκίας, ο εκπρόσωπος του τουρκικού κυβερνώντος κόμματος AKP Ομέρ Τσελίκ ανέφερε πως τα Ηνωμένα Έθνη - και όχι η ΕΕ - πρέπει να εποπτεύουν το εμπάργκο όπλων στη Λιβύη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...