Δευτέρα 13 Ιανουαρίου 2020

Νέες αντικειμενικές αξίες και αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ

Αποτέλεσμα εικόνας για athens city' public domain images
Με ταχείες διαδικασίες θα ανατεθεί η αναθεώρηση των αντικειμενικών αξιών σε εκτιμητές, ενώ σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το έργο των εκτιμητών περιλαμβάνει τη σύνταξη άρτιας και τεκμηριωμένης εισήγησης των τιμών εκκίνησης και αξιών οικοπέδων ανά Δήμο, Δημοτική Ενότητα, Κοινότητα.

Συγκεκριμένα, η ανάθεση του έργου γίνεται με κλήρωση δύο, κατ’ ανώτατο όριο, εκτιμητών. Ο μέγιστος αριθμός ζωνών που μπορεί να ανατεθεί σε κάθε εκτιμητή, διαμορφώνεται από τη γεωγραφική κατανομή της επιλογής του:
α) αν επιλέξει μόνο Περιφερειακή ενότητα, μπορεί να αναλάβει μέχρι 100 ζώνες συνολικά
β) αν επιλέξει και τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις των Περιφερειακών Ενοτήτων, μπορεί να αναλάβει μέχρι 200 ζώνες συνολικά
γ) αν επιλέξει ολόκληρη την επικράτεια, μπορεί να αναλάβει μέχρι 300 ζώνες συνολικά.

Η αμοιβή των εκτιμητών διαμορφώνεται σε:
75 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε Περιφερειακή Ενότητα,
80 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε Αποκεντρωμένη Διοίκηση,
85 ευρώ (πλέον ΦΠΑ) ανά ζώνη τιμών ακινήτων για εκδήλωση ενδιαφέροντος σε όλη την Επικράτεια.
Η καταβολή της αμοιβής των εκτιμητών πραγματοποιείται μετά την ολοκλήρωση του έργου τους, το οποίο θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε 50 ημερολογιακές ημέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης του Υπουργού Οικονομικών για την ανάθεση του έργου.

Μέσα στην εβδομάδα ξεκίνησε, δε, σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ ο συνδυασμός των νέων στοιχείων στις αξίες με τους συντελεστές του ΕΝΦΙΑ, ώστε να διαπιστωθεί εάν επιβεβαιώνονται οι αρχικές εκτιμήσεις για τη δυνατότητα αύξησης των εσόδων κατά 500 εκατ. ευρώ, κάτι που θα κρίνει τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και ειδικότερα το πώς πρέπει να τροποποιηθούν κλιμάκια και συντελεστές, έτσι ώστε να αποφευχθούν οι επιβαρύνσεις ιδίως στις ευαίσθητες περιοχές.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...