Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Τα βασικά σημεία του νομοσχεδίου για το νέο ασφαλιστικό

Αποτέλεσμα εικόνας για euros public domain images
Εντός των επόμενων ημερών προβλέπεται να τεθεί σε διαβούλευση το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο, με έναν από τους βασικούς στόχους του να είναι η αύξηση των ποσοστών αναπλήρωσης, προβλέποντας να αυξηθεί κατά 50% ο συντελεστής ανταπόδοσης για το «κομμάτι» της ανταποδοτικής σύνταξης που θα λαμβάνουν όσοι αποχώρησαν ή θα αποχωρήσουν με πλήρη ασφαλιστικό βίο 40 ετών, ενώ οι οι αυξήσεις θα ξεκινούν και θα κλιμακώνονται από τα 30 έτη και έπειτα στο τελικό ποσό της κύριας σύνταξής τους.

Επιπλέον, θα άρει το πλαφόν κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.300 ευρώ, με μεσοσταθμική αύξηση περίπου στα 99,5 ευρώ στις επικουρικές συντάξεις, ενώ αυξήσεις θα δουν και οι συνταξιούχοι που συνεχίζουν να εργάζονται, καθώς αναμένεται να μειωθεί η περικοπή του ποσοστού της σύνταξης λόγω της απασχόλησης από το 60% στο 30%. Η μεταβολή του ποσοστού παρακράτησης των συντάξεων θα ισχύσει για το σύνολο των συνταξιούχων, εκτός από τους αγρότες, τους κτηνοτρόφους, τους πτηνοτρόφους, τους μελισσοκόμους και τους αλιείς συνταξιούχους.
Μεταξύ άλλων, το νέο νομοσχέδιο προβλέπει τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης των χαμηλοσυνταξιούχων, με αυξημένη ετήσια χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος κατά 0,5% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με τις ασφαλιστικές εισφορές των μη μισθωτών, προβλέπεται η αποσύνδεσή τους από το εισόδημα και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους θα περιλαμβάνονται κλιμακωτά επίπεδα ασφάλισης ελεύθερης επιλογής, καθώς και ευνοϊκότερο καθεστώς για όλους τους επαγγελματίες κατά τα πρώτα 5 χρόνια της δραστηριοποίησής τους με εισφορά 126 ευρώ. 

Οι ασφαλισμένοι θα έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ελεύθερα το επίπεδο εισφορών για το επόμενο έτος κατά τον Δεκέμβριο κάθε έτους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...