Τρίτη 14 Ιανουαρίου 2020

Τζέφρι Πάιατ: Δεν θέλουμε να ξεσπάσει κρίση Ελλάδας - Τουρκίας

Αποτέλεσμα εικόνας για american flag public domain images
Ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας σε Έλληνες δημοσιογράφους, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην Τουρκία, καθώς είπε πως οι ΗΠΑ θα εμπλακούν στις προκλήσεις της Άγκυρας.

Ξεκαθάρισε πάντως ότι οι ΗΠΑ σε καμία περίπτωση  δεν επιθυμούν να ξεσπάσει κρίση μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας.

Ο Αμερικανός Πρέσβης χαρακτηριστικά είπε: «Ανόητο το ντιμπέιτ που έχει ξεσπάσει, φυσικά και θα εμπλακούμε. Φυσικά και δεν θέλουμε να ξεσπάσει κάποια κρίση. Δεν θέλουμε Ελλάδα και Τουρκία να φτάσουν σε κρίσιμο σημείο κι έχουμε επέμβει ξανά στο παρελθόν. Η Ουάσιγκτον είναι ένα ξεκάθαρο ναι, θα συνεχίσει να είναι ενεργή και θα βοηθάει Ελλάδα και Τουρκία να επιλύσουν τις διάφορες τους. Δεν θα έλεγα ότι είναι μια συνηθισμένη κατάσταση, οι συνθήκες στην περιοχή αλλάζουν από την πλευρά των ΗΠΑ. Δεν θα κάνω προβλέψεις για θερμό επεισόδιο».

Μάλιστα, υπενθύμισε πως στο πρόσφατο παρελθόν οι ΗΠΑ είχαν πάρει θέση σε δύο περιστατικά ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. «Φυσικά και θέλουμε οι δύο σύμμαχοι μας στο ΝΑΤΟ η Ελλάδα και η Τουρκία να βρίσκονται κοντά σε μία μεταξύ τους κρίση». Όπως είπε, τα χρόνια που βρίσκεται στην Ελλάδα ως πρέσβης των ΗΠΑ σημειώθηκαν δύο περιστατικά, στα οποία τόσο αυτός όσο και η Ουάσιγκτον είχαν εμπλοκή: το πρώτο ήταν με τη σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στον Έβρο και το δεύτερο ήταν όταν σκάφος της τουρκικής ακτοφυλακής χτύπησε σκάφος του λιμενικού.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης χαρακτήρισε πολλές φορές την επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσινγκτον ως μια «φανταστικά πετυχημένη συνάντηση», ενώ έκανε ειδική μνεία στην παρουσία του πρωθυπουργού στο Atlantic Council ως εξαιρετικό παράδειγμα του πώς ένας ηγέτης κράτους μπορεί να παρουσιάσει τις θέσεις του στα ισχυρά think tanks της Ουάσιγκτον σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων με αυτοπεποίθηση και αξιοπιστία.

Επίσης, ο Αμερικανός Πρέσβης γνωστοποίησε τη συμμετοχή των ΗΠΑ στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και πως τις επόμενες ημέρες θα συναντηθεί με την Γιάννα Αγγελοπούλου, επικεφαλής της επιτροπής «Ελλάδα 2021».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...