Πέρασε από το ΚΑΣ ομόφωνα η μελέτη στερέωσης, αποκατάστασης και ανάδειξης του μνημείου Τύμβου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών.
Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη, το μνημείο και ο μαρμάρινος περίβολος χρονολογούνται στα πρώιμα ελληνιστικά χρόνια, με τον περίβολο να αποξηλώνεται – κυρίως στα δυτικά – τα ρωμαϊκά χρόνια, ενώ ο γνωστός λέοντας της Αμφίπολης στην περιοχή βρισκόταν στην κορυφή του τύμβου, πάνω από το ταφικό σήμα. Το ταφικό μνημείο φαίνεται ότι είχε διάφορες οικοδομικές φάσεις και επισκευές, πιθανώς και αλλαγή χρήσης, η οποία αρχικά είχε λατρευτικό χαρακτήρα, πιθανόν ως ηρώο.
Αναφορικά με τις προτάσεις για τα πρανή, η διαμόρφωσή τους θα γίνει σε δυο φάσεις, ενώ αργότερα θα προχωρήσει η σταδιακή πλήρωσή τους σε σημεία ώστε να αποδοθεί η γεωμετρία του αρχικού τύμβου, αλλά και να προστατευθεί το ταφικό σήμα στην κορυφή. Επίσης, προτείνεται η αποκατάσταση τμήματος του περιβόλου στη νότια πλευρά και, όπου υπάρχει διάσπαρτο υλικό, να προστεθεί στην καλύτερα σωζόμενη ανατολική πλευρά.
Αναφορικά με την επισκεψιμότητα του μνημείου, προτείνεται η πρόσβαση να διευκολύνεται με μια διακριτική σκάλα (ή ανύψωση-γέφυρα) στην είσοδο και δυο κλίμακες από ξύλο ή μέταλλο στο εσωτερικό, ενώ στις επισκέψεις να συμμετέχουν ολιγομελείς ομάδες, όχι μεγαλύτερες των οκτώ ατόμων.
Αναφορικά με τον γλυπτό διάκοσμο, προβλέπεται αποκατάσταση των φτερών των Σφιγγών με το αυθεντικό υλικό που έχει βρεθεί στον χώρο, καθώς και την επανατοποθέτηση της μαρμάρινης κεφαλής της ανατολικής Σφίγγας. Όσον αφορά στις Καρυάτιδες προβλέπεται η ανάταξη μέρους του επιστηλίου ώστε να γίνει εφικτή η αποκατάσταση του πόλου και μέρους του κεφαλιού που λείπει από μία.
Θα ακολουθήσουν εξειδικευμένες μελέτες, ενώ στόχος είναι η υλοποίησή τους να ξεκινήσει την άνοιξη του 2020.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου