Παρασκευή 20 Δεκεμβρίου 2019

Τράπεζα της Ελλάδος: Ανάπτυξη 2,4% το 2020 και 2,5% το 2021

Αποτέλεσμα εικόνας για euros public domain images
H Τράπεζα της Ελλάδος προβλέπει ανάπτυξη 2,4% για το 2020 και 2,5% για το 2021, ενώ φέτος ο ρυθμός ανάπτυξης εκτιμάται ότι θα υπερβεί το 1,9%, ενώ επίσης εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2019 και το 2020.

Στην Ενδιάμεση Έκθεσή της για τη Νομισματική Πολιτική του 2019, που υπέβαλε στον Πρόεδρο της Βουλής ο Διοικητής της, Γιάννης Στουρνάρας, δίνονται εύσημα στην κυβέρνηση για το ευρύ πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και οικονομικών πολιτικών της, τονίζοντας ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια έχει ήδη αποδώσει καρπούς. 

Αν και υπάρχει, όπως υπογραμμίζεται, ενδεχόμενο επιβράδυνσης της ανάκαμψης, εξαιτίας του αρνητικού διεθνούς οικονομικού περιβάλλοντος, ωστόσο η ταχύτερη υλοποίηση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, η άμεση ή/και έμμεση μείωση των στόχων για το πρωτογενές πλεόνασμα και η ταχύτερη του αναμενομένου αποκλιμάκωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων καθιστούν πιθανή μια θετικότερη του αναμενομένου έκβαση για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας.

Για τα κόκκινα δάνεια, η Τράπεζα της Ελλάδος ανέφερε ότι δεν επαρκεί το σχέδιο «ΗΡΑΚΛΗΣ», υποστηρίζοντας ότι πέραν της εφαρμογής του σχεδίου «Ηρακλής», θα πρέπει να εξεταστούν και άλλα σχήματα, όπως αυτό που επεξεργάζονται οι υπηρεσίες της Τράπεζας της Ελλάδος, με το οποίο, παράλληλα με το πρόβλημα των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αντιμετωπίζεται και το ζήτημα της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης (DTC), ενώ επίσης ιδιαίτερα σημαντική πρόκληση θεωρούνται ο εκσυγχρονισμός και η εναρμόνιση των καθεστώτων αφερεγγυότητας και πτώχευσης επιχειρήσεων και νοικοκυριών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...