Παρασκευή 15 Φεβρουαρίου 2019

Με "τραγωδία" ξεκινά η προεκλογική καμπάνια Παγώνη





Η πολιτική και η τραγωδία έχουν την ίδια ρίζα. Τουλάχιστον όσον αφορά τον Αριστοτέλη του οποίου ο ορισμός της τραγωδίας και το σύγγραμμα του “Τα Πολιτικά” αποτέλεσαν την βάση για τις δύο αυτές κοινωνικές εκφάνσεις, για χιλιετηρίδες. Μέσα λοιπόν σε ένα τέτοιο πλαίσιο, μόνο τραγωδία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η σημερινή ανακοίνωση της σύμπλευσης του Γιάννη Μπάκα με τον απερχόμενο δήμαρχο Χρήστο Παγώνη.

“Ἔστιν οὖν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας” λέει ο Αριστοτέλης και ο Γιάννης Μπάκας μια μέρα μετά την ανακοίνωση Καθαροσπόρη ότι προτίθεται να διεκδικήσει το δήμο, βγήκε και έκανε το χορό του Ινδιάνου για την δική του υποψηφιότητα. Μίμηση βέβαια, αλλά μακράν του σπουδαίας και τελείας. Και αυτό γιατί αντί να αναζητά υποψηφίους συμβούλους που θα τον στηρίξουν, άρχισε ένα παζάρι με τους άλλους ανθυποψήφιους δημάρχους ζητώντας μαξιμαλιστικά ανταλλάγματα για να εξασφαλίσει την δημαρχία εις βάρος κάποιου άλλου. Προφανώς και έφαγε πόρτα. Πολιτικά ωστόσο είχε αποδοχή. Όχι λαϊκή, αλλά στο επίπεδο των επιχειρηματιών που κινούνται περιξ της πολιτικής.

Και προφανώς κάποιος επιχειρηματίας που επηρεάζει ή επηρεάζεται από τον Χρήστο Παγώνη τσίμπησε. Το ερώτημα ωστόσο είναι αυτός που τσίμπησε, τι αντάλλαξε με το “πολιτικό κεφάλαιο” του Μπάκα, που σε πρόσφατη δημοσκόπηση κινήθηκε στα όρια του στατιστικού λάθους; Η ιστορία λοιπόν που σήμερα αποκαλύφθηκε ψήνεται εδώ και καιρό και έχει γραφτεί με μεγάλη ακρίβεια από site και εφημερίδες πριν καν ανακοινωθεί. Και εδώ θα επανέλθω στην τραγωδία του Αριστοτέλη ο οποίος στο “μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας” προσθέτει στην συνέχεια το “μέγεθος ἐχούσης, ἡδυσμένῳ (ποιητικό) λόγῳ”. Έτσι και ο Μπάκας που δεν έχει κανένα άλλο πολιτικό κεφάλαιο πέραν ενός κενού λόγου, έβγαλε μια ανακοίνωση με θέσεις βγαλμένες από μεταπτυχιακή εργασία, χωρίς καμία πολιτική πρακτική. Και ώ του θαύματος, ο από μηχανής θεός της Ελληνικής τραγωδίας, αποκάλυψε μέσα από το κείμενο αυτό, το φως το αληθινό στον Χρήστο Παγώνη. Μου έρχεται βέβαια μια ελληνική παροιμία στο μυαλό με όλα αυτά: Σας πήραμε - σας πήραμε φλουρί Κωνσταντινάτο, μας πήρατε - μας πήρατε βαρέλι δίχως πάτο, αλλά ας μη το κάνουμε και θέμα. 

Η μετακίνηση αυτή φυσικά δεν έχει καμία πρακτική αξία στους ψηφοφόρους. Ένα πολιτευτής γυρολόγος που δεν κατάφερε να πείσει ούτε τους κολλητούς του να τον ακολουθήσουν συμπλέει με έναν απερχόμενο δήμαρχο που αναζητά πατήματα για να επιβιώσει μετά την προσωπική του φθορά και ποιος ξέρει πόσες φρούδες υποσχέσεις. Ο ρόλος του ωστόσο στην πορεία προς τις εκλογές θα έχει ενδιαφέρον. Διότι προφανώς θα χρησιμοποιηθεί με τρόπο που θα προσπαθήσει να ανακατέψει τόσο την Βάκα όσο και τον Καθαροσπόρη που προέρχονται από την ΝΔ, με στόχο να φαγωθούν αυτοί μεταξύ τους για να διασωθεί και να περάσει στο δεύτερο γύρο ο Χρήστος Παγώνης.       

“Δι' ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν” καταλήγει ο Αριστοτέλης. Και αυτό ακριβώς είναι το σημείο κορύφωσης της τραγωδίας. Ακόμα και το παραπάνω σενάριο να συμβεί, ποιος εξασφαλίζει ότι στο δεύτερο γύρο ο Χρήστος Παγώνης θα κερδίσει όταν απέναντι του θα έχει το μέτωπο της ΝΔ με Βάκα - Καθαροσπόρη να προελαύνουν;  Αλήθεια έχει κανένας διαγράψει τον Βασίλη Καθαροσπόρη από την ΝΔ ή με δεδομένο ότι από αουτσάιντερ κυριαρχεί στην πορεία για τις εκλογές κρατάνε πισινή για να είναι μπλε ο Δήμος Χαλκίδας;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...