Δευτέρα 28 Ιανουαρίου 2019

Οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό -Ποιοι και πόσα χρήματα θα πάρουν


Σύμφωνα με το ΚΕΠΕ, «ένας κατάλληλα επιλεγμένος κατώτατος μισθός, δεν οδηγεί σε απώλεια θέσεων εργασίας και δεν έχει δυσμενή επίπτωση στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων», επικαλούμενο τις μελέτες Card & Krueger, Machin & Manning, Leonard κ.λ.π. Αυτή είναι η μια «σχολή» εισηγήσεων για τον κατώτατο μισθό, που «πατάει» και στο γεγονός ότι σε όρους αγοραστικής δύναμης «βούτηξε» κατά 8% στο διάστημα 2000- 2017, δηλαδή περισσότερο από όλες τις χώρες του ΟΟΣΑ.  
Η άλλη σχολή, όπως αποτυπώνεται κυρίως στις εισηγήσεις του ΣΕΒ και της ΤτΕ είναι ότι οι αυξήσεις στον κατώτατο μισθό πρέπει να συνάδουν με την παραγωγικότητα, έτσι ώστε να μην «ροκανίζουν» την ανταγωνιστικότητα. Ο ΣΕΒ, μάλιστα, παρουσίασε συγκριτική μελέτη με τις επιπτώσεις από την αύξηση των κατώτατων μισθών στην Πορτογαλία, στην Ισπανία, στην Ιταλία, προκειμένου να αναδείξει το γεγονός ότι η ανταγωνιστικότητα της πορτογαλικής οικονομίας φθίνει. 
Όσοι εισηγούνται συγκρατημένη αύξηση του κατώτατου μισθού, επικαλούνται και τη χαμηλή απασχόληση, η οποία βρίσκεται στο 53,5% έναντι 66,3% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. Ειδικά, δε, όσον αφορά στην απασχόληση των νέων ως 24 ετών, η απασχόληση περιορίζεται στο 14% έναντι 33,3% του μέσου όρου της Ευρωζώνης. 
Μια αύξηση της τάξης του 8% συνεπάγεται αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού κατά 46,88 ευρώ, δηλαδή στα 632,88 ευρώ. Μια αύξηση 8,5% οδηγεί τον κατώτατο μισθό στα 635,81 ευρώ (+ 49,81 ευρώ), ενώ αν η κυβέρνηση αποφασίσει αύξηση 10%, τότε ο κατώτατος μισθός που θα ισχύσει από την 1η Φεβρουαρίου διαμορφώνεται στα 644,60 ευρώ. Σημειωτέον, ότι αν και οι 3ετίες έχουν «παγώσει» από το Φεβρουάριο του 2012, η αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού τις συμπαρασύρει για όσους εργαζόμενους τις δικαιούνται. 
Κατώτατα όρια αποδοχών 2012 εργαζόμενοι ηλικίας άνω των 25 ετών 



Πηγή: Οι αλλαγές στον κατώτατο μισθό -Ποιοι και πόσα χρήματα θα πάρουν | iefimerida.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...