Κυριακή 26 Μαΐου 2019

Στο στο 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Χαλκίδας θα ψηφίσει ο Βασίλης Καθαροσπόρης





Το πρωί της Κυριακής θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκιδέων και επικεφαλής του κινήματος ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ, Βασίλης Καθαροσπόρης.
Συγκεκριμένα, ο Βασίλης Καθαροσπόρης θα ψηφίσει στις 10:30 πμ στο 419 Εκλογικό Τμήμα, στο 1ο Ημερήσιο Γυμνάσιο Χαλκίδας, που βρίσκεται επί της Σαμαρτζή 27.
Στη συνέχεια θα περιοδεύσει σε όλες τις δημοτικές ενότητες και θα επισκεφτεί τα εκλογικά τμήματα.

Σάββατο 25 Μαΐου 2019

Που ψηφίζουν οι ετεροδημότες – Τι λέει το ΥΠΕΣ




Διευκρινίσεις για το που ψηφίζουν οι ετεροδημότες σε αυτές τις εκλογές έδωσε με δήλωσή του ο γενικός γραμματείας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Όπως αναφέρει ο γγ του υπουργείου, όσοι έχουν εγγραφεί στο παρελθόν σε καταλόγους ετεροδημοτών, ψηφίζουν για τις ευρωεκλογές ως ετεροδημότες, όμως για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν στον τόπο βασικής εγγραφής τους.
Συγκεκριμένα, η δήλωση του κ. Πουλάκη αναφέρει τα εξής:
«Προς αποφυγή ταλαιπωρίας των εκλογέων που έχουν εγγραφεί οποτεδήποτε κατά το παρελθόν πριν τις 28 Φεβρουαρίου να ψηφίσουν ως ετεροδημότες, υπενθυμίζονται τα εξής:
Η αίτηση κάποιου εκλογέα να περιληφθεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους των ετεροδημοτών ισχύει στο διηνεκές, εκτός αν ανακληθεί. Επομένως, όποιος εκλογέας έχει στο παρελθόν εγγραφεί στους καταλόγους των ετεροδημοτών και δεν έχει διαγραφεί μεταγενέστερα, ψηφίζει στις αυριανές ευρωεκλογές ως ετεροδημότης και δεν έχει δικαίωμα να ψηφίσει στον τόπο βασικής εγγραφής του (στο Δήμο, δηλαδή, όπου είναι δημότης). Αντίθετα, ο θεσμός του ετεροδημότη δεν ισχύει, με βάση την εκλογική νομοθεσία, για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Επομένως, όσοι/όσες είναι εγγεγραμμένοι ως ετεροδημότες :
– Για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ψηφίζουν μόνο στον τόπο βασικής εγγραφής τους.
– Για τις ευρωεκλογές ψηφίζουν μόνο εκεί όπου έχουν ζητήσει να εγγραφούν ως ετεροδημότες για τις ευρωεκλογές.
Καλούμε τους εκλογείς να επιβεβαιώσουν εγκαίρως το πού είναι εγγεγραμμένοι/ εγγεγραμμένες και σε ποιο εκλογικό τμήμα ψηφίζουν, μέσω τις ειδικής διαδικτυακής εφαρμογής του Υπουργείου «Μάθε πού ψηφίζεις» (http://ypesapps.ypes.gr/services/eea/eea.htm) ή της ειδικής τηλεφωνικής γραμμής 213-136-1500».

ΠΗΓΗ: in.gr

Εκλογές 2019: Ο «χρυσός οδηγός» του ψηφοφόρου -Ώρες, σταυροί, εκλογικά κέντρα και έγγραφα







Οι διπλές εκλογές της 26ης Μαΐου απέχουν πλέον λίγες ώρες και εκατομμύρια Ελληνες ψηφοφόροι ετοιμάζονται να συρρεύσουν στις κάλπες.

Το πρωταρχικό σημείο της διαδικασίας αφορά στον εντοπισμό της εκλογικής περιφέρειας και του εκλογικού κέντρου όπου ψηφίζει ο κάθε πολίτης.

Αυτό γίνεται, με ένα «κλικ», μέσω της εφαρμογής «Μάθε πού ψηφίζεις» του υπουργείου Εσωτερικών.

Την Κυριακή 26 Μαΐου 2019 ψηφίζουμε για:

Ευρωεκλογές
Περιφερειακές Εκλογές
Δημοτικές Εκλογές
Κοινοτικές Εκλογές
Τι ώρα κλείνουν οι κάλπες -Μπορώ να μη ψηφίσω;
Την Κυριακή 26 Μαΐου, ημέρα διενέργειας των εκλογών, οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07:00 το πρωί. Η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 19:00 το απόγευμα και έκτοτε δεν θα γίνεται δεκτή καμία ψήφος.

Σύμφωνα με την εκλογική νομοθεσία η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.

Από την υποχρεωτική άσκηση του εκλογικού δικαιώματος απαλλάσσονται νόμιμα οι κάτοικοι του εξωτερικού, όσοι έχουν υπερβεί το 70ό έτος της ηλικίας τους και -μόνο για τις αυτοδιοικητικές εκλογές- όσοι διαμένουν την ημέρα της ψηφοφορίας σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 χιλιομέτρων από το εκλογικό τμήμα στο οποίο ψηφίζουν.

Τι έγγραφα χρειάζονται -Μπορώ να ψηφίσω χωρίς ταυτότητα;
Για να επιτευχθεί η ταυτοπροσωπία στις εκλογές κάθε ψηφοφόρος χρειάζεται να έχει μαζί του ένα από τα εξής έγγραφα:

Αστυνομική ταυτότητα
Διαβατήριο
Αδεια οδήγησης
Ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν εκδοθεί από τις αρμόδιες Αρχές
Να σημειωθεί ότι αποδεκτή στη διαδικασία των εκλογών γίνεται και η «κομμένη» αστυνομική ταυτότητα και πως στρατιωτικοί και υπηρετούντες στα σώματα ασφαλείας χρησιμοποιούν την υπηρεσιακή τους ταυτότητα.

Το iefimerida, προ ημερών, δημοσιοποίησε πληροφορίες για το τι ισχύει στην περίπτωση διαφορετικών στοιχείων στην ταυτότητα και τους εκλογικούς καταλόγους.

Οι ψηφοφόροι ψηφίζουν για τις Ευρωεκλογές και τις Αυτοδιοικητικές εκλογές σε δύο γειτονικά τμήματα (π.χ. 123Α, 123Β)

Aναλυτικές οδηγίες για το σύστημα ψηφοφορίας με τα γειτονικά τμήματα μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον σύνδεσμο.

Στο παρακάτω γράφημα εμφανίζεται το «σπαστό» σύστημα ψηφοφορίες που θα ισχύσει στις εκλογές της Κυριακής:





Πόσους σταυρούς βάζω σε ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές
Τι ισχύει για τις Ευρωεκλογές

Για τις Ευρωεκλογές οι ψηφοφόροι επιλέγουν το ψηφοδέλτιο με το κόμμα που επιθυμούν να ψηφίσουν και εκφράζουν την προτίμησή τους υπέρ τεσσάρων (4) κατά ανώτατο όριο υποψηφίων του συνδυασμού που θα επιλέξουν.

Να σημειωθεί ότι η Ελλάδα εκλέγει 21 αντιπροσώπους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Τι ισχύει για τις Αυτοδιοικητικές εκλογές

Για τις Περιφερειακές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

Προς έναν (1) υποψήφιο σύμβουλο στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται έως και 3 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 4 έως και 7 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται από 8 έως και 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Προς έναν (1) ή δύο (2) ή τρεις (3) ή τέσσερις (4) υποψηφίους συμβούλους στις εκλογικές περιφέρειες όπου εκλέγονται περισσότεροι από 12 περιφερειακοί σύμβουλοι.
Για τις Δημοτικές Εκλογές, με το σταυρό προτίμησης ο εκλογέας εκφράζει την προτίμησή του:

σε δήμους που αποτελούν ενιαία εκλογική περιφέρεια: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

σε δήμους που αποτελούνται από περισσότερες εκλογικές περιφέρειες:
– όταν η εκλογική περιφέρεια έχει έως τρεις (3) έδρες: έναν (1) σταυρό προτίμησης

– όταν η εκλογική περιφέρεια έχει περισσότερες από τρεις (3) έδρες: έως τρεις (3) σταυρούς προτίμησης

και έναν (1) σταυρό προτίμησης σε υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο από τις λοιπές εκλογικές περιφέρειες του δήμου

Σε κοινότητες άνω των 300 κατοίκων: έως δύο (2) σταυρούς προτίμησης
Σε κοινότητες κάτω των 300 κατοίκων: έναν (1) σταυρό προτίμησης

Μπορείτε να αντλήσετε συγκεκριμένες πληροφορίες για τους σταυρούς στην εκλογικής σας περιφέρειας μέσω αυτή της εφαρμογής του υπουργείου Εσωτερικών, ΕΔΩ

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Εκλογές: Μάθε που ψηφίζεις- αυτοδιοικητικές, ευρωεκλογές




Το υπουργείο Εσωτερικών ενεργοποίησε το σύστημα των στοιχείων του εκλογικού σώματος (ΜΑΘΕ ΠΟΥ ΨΗΦΙΖΕΙΣ)
Κάθε πολίτης, έχει τη δυνατότητα πρόσβασης στο σύστημα, συμπληρώνοντας τα απαραίτητα στοιχεία όπως Επώνυμο, Όνομα, Όνομα Πατέρα, Έτος Γέννησης, Όνομα Μητέρας(προαιρετικό)*,
ή μόνο τα πεδία Ειδικού Εκλογικού Αριθμού (Ε.Ε.Α.) και Επώνυμο εφόσον τα γνωρίζει.
Όπως σημειώνει το υπουργείο: «Σύμφωνα με το ΠΔ 26/2012, οι εκλογικοί κατάλογοι συντάσσονται με ευθύνη των Δήμων και αντλούνται από το τηρούμενο σε αυτούς δημοτολόγιο.
Σε περίπτωση που διαπιστωθεί κάποιο λάθος, παρακαλείστε να επικοινωνήσετε για τη διόρθωσή του με τον Δήμο, στο δημοτολόγιο του οποίου είστε γραμμένος».
Αποκτήστε πρόσβαση στο σύστημα ΕΔΩ

Παρασκευή 24 Μαΐου 2019

Τι ισχύει με μέλη εφορευτικών επιτροπών και την επόμενη μέρα της εργασίας τους (εγκύκλιος)




Εγκύκλιο σχετικά με το ανυπαίτιο κώλυμα παροχής εργασίας λόγω συμμετοχής εργαζόμενου ως μέλους εφορευτικής επιτροπής, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ειδικότερα, μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι  ο χρόνο που απαιτείται για την εκτέλεση των καθηκόντων μέλους εφορευτικής επιτροπής, ο οποίος δεν μπορεί να προσδιοριστεί επακριβώς εκ των προτέρων, η απουσία του εργαζόμενου από την εργασία του και κατά την επόμενη ημέρα της διεξαγωγής της ψηφοφορίας, εφόσον συνδέεται με την εκτέλεση των ανωτέρω καθηκόντων, συνιστά σπουδαίο λόγο αποχής από την εργασία και αντιμετωπίζεται ομοίως σύμφωνα με τα άρθρα 657-658 του Αστικού Κώδικα.


ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Ουρές στις τράπεζες – Ποια επιδόματα πληρώνονται σήμερα




Ουρές δικαιούχων επιδομάτων αναμένονται σήμερα Παρασκευή στις τράπεζες καθώς έχουν προγραμματιστεί πολλές πληρωμές. Καταβάλλονται μια σειρά από επιδόματα και παροχές καθώς και οι συντάξεις.
Μάλιστα αρκετοί δικαιούχοι έσπευσαν από χθες το βράδυ στα ΑΤΜ, σχηματίζοντας ουρές, καθώς τα ποσά των επιδομάτων είναι διαθέσιμα με βάση τις διαδικασίες του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ και των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Τα επιδόματα…

Έτσι, σήμερα:
  • Θα γίνει η πληρωμή της δεύτερης δόσης και των αναδρομικών. Οι δικαιούχοι θα πληρωθούν το επίδομα ενοικίου μηνός, καθώς και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.
  • Θα καταβληθεί επίσης το ΚΕΑ (Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης) στους δικαιούχους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2019. Συνολικά θα καταβληθούν 52,2 εκ. ευρώ σε 255.603 δικαιούχους.
  • Θα γίνει η καταβολή των χρημάτων για την δεύτερη δόση του επιδόματος παιδιού στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα γίνει στις 24 Μαΐου.
  • Θα γίνει η πληρωμή της δεύτερης δόσης του επιδόματος ενοικίου και των αναδρομικών. Οι δικαιούχοι θα πληρωθούν το επίδομα ενοικίου μηνός, καθώς και αναδρομικά για τους μήνες Ιανουάριο, Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο.
  • Θα εξοφληθούν τα δικαιούμενα ποσά σε όλους όσοι πληρώνονταν μέχρι το 2018 από τους Δήμους και τις Περιφέρειες, όπως και σε όλους όσοι υπέβαλλαν αίτηση μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας των Κέντρων Κοινότητας και αυτή έχει εγκριθεί μετά από τους ηλεκτρονικούς και διοικητικούς ελέγχους του ΟΠΕΚΑ. Όλοι θα εισπράξουν τα μηνιαία επιδόματα που δικαιούνται για τον Μάιο.

…και οι συντάξεις

Ξεκινά η καταβολή των συντάξεων του Ιουνίου 2019. Το Δημόσιο θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 24 Μαΐου 2019 ημέρα Παρασκευή.
Το ΙΚΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 24 Μαΐου 2019 ημέρα Παρασκευή. Ο ΟΑΕΕ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 28 Μαΐου 2019 ημέρα Τρίτη.
Ο ΟΓΑ θα καταβάλλει τις συντάξεις στις 28 Μαΐου 2019 ημέρα Τρίτη.
Το ΝΑΤ και ΚΕΑΝ θα καταβάλλουν τις συντάξεις στις 24 Μαΐου 2019 ημέρα Παρασκευή. Οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος θα καταβληθούν στις 24 Μαΐου 2019.

ΠΗΓΗ: in.gr

in.gr: Εκλογές: Τι γίνεται σε Χαλκίδα, Λαμία, Στυλίδα




Οι μάχες σε δήμους της χώρας είναι σκληρές. Μία από αυτές, όπως μαθαίνουμε, γίνεται και στη Χαλκίδα όπου ένας νέος υποψήφιος με καθαρά αυτοδιοικητικά χαρακτηριστικά, χτυπάει δυνατά το δήμο.
Ο λόγος για τον Βασίλη Καθαροσπόρη που φιλοδοξεί να κυριαρχήσει του νυν δημάρχου κ. Παγώνη, ακόμη και από την πρώτη Κυριακή.
Την Τετάρτη πραγματοποίησε την κεντρική εκδήλωση που συγκέντρωσε περίπου 3.000 δημότες με φόντο το εγκαταλελειμμένο εργοστάσιο του ΔΑΡΙΓΚ.
Ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος τόνισε σε πολλά σημεία του λόγου του πως δεσμεύεται για μία πόλη αντάξια των παιδιών της και ευχαρίστησε όλους του Χαλκιδέους για τη συμμετοχή τους στη συνδιαμόρφωση του Σχεδίου Δράσης του κινήματος και στη δημόσια διαβούλευση. Ο επικεφαλής του κινήματος κάλεσε όλους τους πολίτες της Χαλκίδας  στις 26 Μαΐου να δώσουν ευρεία νίκη στο κίνημα ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ.
Κι αν στη Χαλκίδα γίνεται χαμός, στη Λαμία έχουμε άλλη κατάσταση. Η τελευταία μέτρηση δείχνει άνετο προβάδισμα και ίσως νίκη από την πρώτη Κυριακή για τον στενό συνεργάτη του Κώστα Μπακογιάννη, Θύμιο Καραϊσκο. Ο νυν δήμαρχος Νίκος Σταυρογιάννης ακολουθεί, ενώ ο υποψήφιος του ΣΥΡΙΖΑ, Στασινός, ακολουθεί με μονοψήφιο νούμερο.
Τέλος, στη Στυλίδα, μετά την αποχώρηση του Απ. Γκλέτσου, άνετο προβάδισμα φαίνεται να διατηρεί η Βιργίνια Στεργίου, το οποίο μπορεί να οδηγήσει και σε εκλογή από τον πρώτο γύρο. Στη δεύτερη θέση αναμένεται να είναι ο στηριζόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Αποστόλου.

ΠΗΓΗ:in.gr

ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ: Δίπλα στους κατοίκους της Ξηρόβρυσης







ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Το απόγευμα της Πέμπτης συναντηθήκαμε και συζητήσαμε με τους κατοίκους της Ξηρόβρυσης.
Δε σταματάμε να συζητάμε με τους πολίτες και να συνεχίζουμε τη διαβούλευση.



Βασίλης Καθαροσπόρης: Στην Νέα Αρτάκη ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος




Την Ν. Αρτάκη επισκέφτηκε ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος, Βασίλης Καθαροσπόρης συνοδευόμενος από ομάδα υποψηφίων του συνδυασμού ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ.










Β. Καθαροσπόρης: Με σταθερότητα και αμετάβλητες αξίες κερδίζει τη μάχη των εκλογών





Μακριά από κινήσεις εντυπωσιασμού ο ανεξάρτητος  υποψήφιος Δήμαρχος Χαλκιδέων, Βασίλης Καθαροσπόρης, κατά τη διάρκεια όλου του προεκλογικού αγώνα.
Το βράδυ της Τετάρτης 22 Μαΐου η κεντρική του ομιλία μεταδιδόταν απευθείας στη Νοηματική Γλώσσα. Η κίνηση αυτή, που επαναλαμβάνεται μετά την παρουσίαση του συνδυασμού "ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ"στο Θέατρο Ορέστη Μακρή, αποτελεί συνειδητή επιλογή του ίδιου και της ομάδας που τον πλαισιώνει, γεγονός που φανερώνει την ευαισθησία για όλες τις κοινωνικές ομάδες , καθώς και τη σοβαρότητα με την οποία αντιμετωπίζει όλους τους Χαλκιδέους συμπολίτες του.

Ο Βασίλης Καθαροσπόρης επενδύει στη σταθερότητα και την ουσία, όχι στα πρόσκαιρα, επιφανειακά  πυροτεχνήματα.





Εφορευτικές επιτροπές: Τι πρέπει να κάνουν αν τελειώσουν τα ψηφοδέλτια





Έγγραφο με το οποίο αναφέρεται τι πρέπει να κάνουν οι εφορευτικές επιτροπές στην περίπτωση που τελειώσουν τα ψηφοδέλτια σε κάποιο εκλογικό τμήμα εξέδωσε το Υπουργείο Εσωτερικών. Αναλυτικά στο έγγραφο αναφέρονται τα εξής:
Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 74 της
νομοθεσίας για την εκλογή βουλευτών (π.δ.26/2012) «Σε περίπτωση που σε κάποιο
εκλογικό τμήμα προβλέπεται κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας ότι θα προκύψει, για
οποιοδήποτε λόγο, έλλειψη έντυπων ψηφοδελτίων, η εφορευτική επιτροπή οφείλει να
φροντίσει αμέσως να εφοδιαστεί με τον αναγκαίο αριθμό ψηφοδελτίων. Εάν ο
εφοδιασμός δεν πραγματοποιηθεί έγκαιρα, η εφορευτική επιτροπή οφείλει να
συντάξει την ίδια στιγμή πρακτικό, στο οποίο να βεβαιώνει την έλλειψη έντυπων
ψηφοδελτίων, το λόγο που, κατά την κρίση της, δημιουργήθηκε αυτή η έλλειψη, τον
τρόπο που φρόντισε για ανεφοδιασμό με νέα έντυπα ψηφοδέλτια και το λόγο για
τον οποίο δεν πραγματοποιήθηκε.
Μετά τη σύνταξη του πρακτικού αυτού επιτρέπεται, κατ΄ εξαίρεση, η συνέχιση
της ψηφοφορίας με λευκά ψηφοδέλτια».
Ακολούθως οι διατάξεις της παρ.4 του ίδιου ανωτέρω άρθρου ορίζουν ότι « Ο
εκλογέας αφού πάρει από την εφορευτική επιτροπή το σφραγισμένο και θεωρημένο
σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο λευκό ψηφοδέλτιο και αφού αποχωρήσει
στον ιδιαίτερο χώρο του εκλογικού τμήματος οφείλει να το συμπληρώσει με το χέρι
του».
Διανομή μέσω ‘ΙΡΙΔΑ’ με UID: 5cdd996a48897b756844f3cf στις 18/05/19 17:44
Από την ερμηνεία των παραπάνω διατάξεων, προκύπτει σαφώς ότι τα λευκά
ψηφοδέλτια χρησιμοποιούνται από την εφορευτική επιτροπή μόνο όταν κατά
τη διάρκεια της ψηφοφορίας διαπιστωθεί έλλειψη εντύπων ψηφοδελτίων καθώς και
όταν καθυστερήσει ο ανεφοδιασμός με έντυπα και όχι κατά την περίπτωση που
ένα ή περισσότερα πολιτικά κόμματα δεν αποστείλουν καθόλου τον αναγκαίο
αριθμό εντύπων ψηφοδελτίων στην οικεία περιφερειακή ενότητα, παρά το γεγονός
ότι έχουν παραλάβει όλη την ποσότητα χαρτιού που χορηγεί το Υπουργείο στα
κόμματα. Εφόσον όμως χρησιμοποιηθεί λευκό ψηφοδέλτιο, αυτό συμπληρώνεται
από τον ίδιο τον εκλογέα ως προς την αναγραφή του συνδυασμού και των
υποψηφίων της επιλογής του.
Συνεπώς, τα λευκά ψηφοδέλτια δεν χρησιμοποιούνται υπέρ πολιτικών
κομμάτων που δεν έχουν αποστείλει καθόλου ψηφοδέλτια στις οικείες αρχές, ενώ οι
δικαστικοί αντιπρόσωποι μπορούν να κάνουν μνεία στα πρακτικά για τα πολιτικά
κόμματα αυτά.
Για τους ανωτέρω λόγους, παρακαλούνται οι οικείες περιφερειακές ενότητες
της χώρας, καθώς και οι αντιπρόσωποι της δικαστικής αρχής και τα μέλη των
εφορευτικών επιτροπών, προς τους οποίους κοινοποιείται το παρόν, να εφαρμόσουν
πιστά τα όσα ορίζει η εκλογική νομοθεσία.
Τέλος, παρακαλούνται οι οικείες περιφερειακές ενότητες να μας
ενημερώσουν μέχρι τις 21 Μαΐου 2019, σχετικά με τα κόμματα και την
ποσότητα των ψηφοδελτίων που τους έχουν αποστείλει.
Για τη διευκόλυνση του έργου σας, σας αποστέλλουμε συνημμένο πίνακα
με τα στοιχεία επικοινωνίας των πολιτικών κομμάτων που ανακηρύχθηκαν
σύμφωνα με την αριθ. 65/2019 απόφαση του Αρείου Πάγου.
Πηγή-aftodioikisi.gr


Eκλογές 2019: Χωρίς διόδια την Κυριακή οι αυτοκινητόδρομοι



Eλεύθερα θα περνούν οι πολίτες από τα διόδια των μεγάλων αυτοκινητοδρόμων την Κυριακή, προκειμένου να διευκολυνθούν οι μετακινήσεις τους για τις επερχόμενες εκλογές, με απόφαση του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη.
Οι ελεύθερες διελεύσεις από όλους τους σταθμούς διοδίων της χώρας θα ισχύσουν την Κυριακή 26 Μαΐου 00:00 ως τις 24:00.
Για τους δικαστικούς αντιπροσώπους που θα μεταβούν για την εκτέλεση των καθηκόντων τους, θα είναι ελεύθερη η διέλευση τους από τους σταθμούς διοδίων από την Παρασκευή 24 Μαΐου στις 6:00 έως και την Δευτέρα 27 Μαΐου στις 24:00, με την επίδειξη του εγγράφου τοποθέτησης του δικαστικού αντιπροσώπου και του Δελτίου Αστυνομικής Ταυτότητας τους.
Ειδικότερα, χωρίς διόδια θα πραγματοποιηθούν οι διελεύσεις επιβατικών ΙΧ και δικύκλων οχημάτων (κατηγορίες 1 και 2) στους εξής οδικούς άξονες:
Αυτοκινητόδρομος Ελευσίνα- Κόρινθος- Πάτρα- Παράκαμψη Πάτρας (Ολυμπία Οδός)
Γέφυρα Ρίου-Αντιρίου
Αυτοκινητόδρομος Κόρινθος- Τρίπολη- Καλαμάτα και Λεύκτρο- Σπάρτη (Μορέας)
Αυτοκινητόδρομος Ιόνια οδός και τμήμα ΠΑΘΕ Μεταμόρφωση- Σκάρφεια
Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδος και τμήμα ΠΑΘΕ Σκάρφεια- Ράχες
Αυτοκινητόδρομος Αιγαίου ( Ράχες- Κλειδί)
Εγνατία Οδός
Αττική Οδός

Ευβοϊκή Γνώμη: 'Με φόντο το ΔΑΡΙΓΚ ένωσε τους Χαλκιδέους' ο Β. Καθαροσπόρης




Ολοσέλιδο αφιέρωμα στην εντυπωσιακή Κεντρική Ομιλία του Βασίλη Καθαροσπόρη στο ΔΑΡΙΓΚ από την Ευβοϊκή Γνώμη.
" Κέρδισε εντυπώσεις και ουσία ο Βασίλης Καθαροσπόρης".

Πέμπτη 23 Μαΐου 2019

Ανοιχτοί οι δήμοι τα Σαββατοκύριακα των εκλογών




Ανοιχτή θα είναι οι δήμοι τα δύο Σαββατοκύριακα των εκλογών, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Εσωτερικών.
Δείτε τι αναφέρει η ανακοίνωση:
Το Υπουργείο Εσωτερικών με έγγραφό του με θέμα «Ανοιχτοί Δήμοι το Σάββατο 25 και Κυριακή 26 Μάϊου 2019 (Δημοτικές, Κοινοτικές, Περιφερειακές και Ευρωεκλογές) καθώς επίσης το Σάββατο 1 και Κυριακή 2 Ιουνίου 2019» αναφέρει: Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών και των εκλογών για την ανάδειξη των μελών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου της 26ης Μαΐου 2019 καθώς και των επαναληπτικών αυτοδιοικητικών της 2ας Ιουνίου 2019 όπου διεξαχθούν και με σκοπό την εξυπηρέτηση και ενημέρωση των αντιπροσώπων της δικαστικής αρχής καθώς και των εκλογέων, οι υπηρεσίες που εμπλέκονται στη διενέργεια των εκλογών, θα παραμείνουν ανοικτές το Σάββατο 25 και την Κυριακή 26 Μαΐου, καθώς και το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Ιουνίου αντίστοιχα. Επίσης, θα πρέπει να λειτουργούν κατά τις ίδιες ημέρες και οι υπηρεσίες των δήμων της χώρας που εμπλέκονται στην εκλογική διαδικασία.
Επιπλέον σας γνωρίζουμε ότι, όπως μας ενημέρωσε η Δ/νση Κρατικής Ασφάλειας με το από 16.5.2019 έγγραφό της, προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι πολίτες για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος, τα γραφεία ταυτοτήτων των υφισταμένων Αρχών έκδοσης, θα εκδίδουν δελτία ταυτότητας και θα λειτουργήσουν ως ακολούθως:
α) Σάββατο 25.5.2019 (παραμονή εκλογών), από ώρες 08:00 έως 18:00 και β) Κυριακή 26.5.2019 (ημέρα εκλογών), από την έναρξη της ψηφοφορίας μέχρι τη λήξη αυτής, ήτοι από ώρες 07:00 έως 19:00.
Κατά τη διεξαγωγή των επαναληπτικών εκλογών την παραμονή και την ημέρα αυτών (Σάββατο 1.6.2019 και Κυριακή 2.6.2019), οι Αρχές έκδοσης θα λειτουργήσουν με το ίδιο ως άνω ωράριο.
Για το λόγο αυτό, παρακαλούνται οι υπηρεσίες των δήμων να συνδράμουν στο έργο αυτό, εκδίδοντας τα απαραίτητα πιστοποιητικά γέννησης, τα οποία θα αποστέλλουν με FAX στην αρμόδια υπηρεσία.
Επίσης, παρακαλούμε να ενημερωθούν σχετικά οι δημοτικές αρχές της περιφέρειάς σας. Υπενθυμίζεται τέλος ότι την Κυριακή, ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας, τα καταστήματα των ΟΤΑ πρέπει να παραμείνουν ανοικτά έως την ολοκλήρωση της μετάδοσης των αποτελεσμάτων από όλα τα εκλογικά τμήματα της περιοχής που εκτείνετε η χωρική τους αρμοδιότητα.
 Πηγή-aftodioikisi.gr

Ποιοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους αύριο Παρασκευή




Μπαράζ πληρωμών την Παρασκευή 24 Μαΐου. Συγκεκριμένα θα καταβληθούν οι συντάξεις Ιουνίου από τα Ταμεία του Δημοσίου, του ΙΚΑ, του ΝΑΤ και ΚΕΑΝ, από τα υπόλοιπα ταμεία του υπουργείου Εργασίας αλλά και οι προσωρινές συντάξεις Ενόπλων Δυνάμεων, Σωμάτων Ασφαλείας και Πυροσβεστικού Σώματος.
Επίσης, θα καταβληθεί το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης αλλά και τα προνοιακά αναπηρικά και διατροφικά επιδόματα από τον ΟΠΕΚΑ καθώς η 25η του μήνα που είναι η σταθερή ημερομηνία καταβολής τους είναι Σάββατο.
Την ίδια μέρα θα γίνει και η πληρωμή της β’ δόσης για το επίδομα παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ. Το ποσό του επιδόματος επανυπολογίζεται αυτόματα με βάση το εισόδημα και δεν απαιτείται υποβολή εκ νέου αίτηση Α21.
Επειδή το επίδομα του 2019 θα υπολογιστεί με βάση το εισόδημα του φορολογικού έτους 2018 και προκειμένου οι δικαιούχοι να γνωρίζουν το σωστό ποσό του επιδόματός τους αλλά και προς αποφυγή σώρευσης αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών, ο Οργανισμός καλεί όλους να σπεύσουν να υποβάλλουν την φορολογική τους δήλωση για το τρέχον έτος, ώστε αυτή να εκκαθαριστεί εγκαίρως και να λάβουν το ακριβές ποσό του επιδόματος που δικαιούνται.
Την Παρασκευή έχει ανακοινωθεί ότι θα πραγματοποιηθεί και η δεύτερη πληρωμή του επιδόματος ενοικίου σε εκείνους των οποίων οι αιτήσεις εγκρίθηκαν έως τις 30 Απριλίου 2019. Το ποσό των 49.574.247,39 ευρώ θα καταβληθεί σε 230.001 δικαιούχους και αφορά περισσότερα από 609.000 άτομα.
 Πηγή-enikonomia.gr

Πληρώνει σήμερα ο ΕΛΓΑ 5.236 δικαιούχους






Περισσότερα από 6,5 εκατ. ευρώ θα καταβάλει σήμερα ο ΕΛΓΑ. Σύμφωνα με τον Οργανισμό, θα πληρώσει αποζημιώσεις 6.016.346,35 ευρώ σε συνολικά 5.236 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους.
Σύμφωνα με τον οργανισμό, η πληρωμή αφορά κυρίως σε αποζημιώσεις φυτικής παραγωγής και ζωικού κεφαλαίου για το έτος ζημιάς 2018 και διευκρινίζει πως «για το έτος ζημιάς 2018 καταβάλλεται το 70% των αντίστοιχων αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής και το 100% των αντίστοιχων αποζημιώσεων ζωτικού κεφαλαίου».
Επίσης, θα καταβάλει Κρατικές Οικονομικές Ενισχύσεις συνολικού ύψους 490.546,22 ευρώ σε 59 δικαιούχους παραγωγούς. Η πληρωμή αφορά τους δικαιούχους των Προγραμμάτων Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2015», «Ετήσιο 2016», «Ετήσιο 2017», «Πυρκαγιές 2015», «Πυρκαγιές 2016», που ολοκλήρωσαν την αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες γεωργικές τους εκμεταλλεύσεις.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Εξοργίζει το φυλλάδιο της Έλενας Βάκα




Το πιο τρανταχτό είναι ότι:

Στο πρόγραμμα κοινωνικής πολιτικής που περιλαμβάνει την αλληλεγγύη και την δικαιοσύνη ως αξίες, δηλώνει ότι θα διεκδικήσει χρηματοδοτήσεις για την δημιουργία νέων δομών για τους άστεγους. 

Έχει παραλείψει να αναφέρει ότι την περίοδο της κρίσης, με την κατάρρευση των εισοδημάτων, του πλούτου των νοικοκυριών και τις εκατοντάδες χιλιάδες των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, ήταν συνεργάτιδα της Τράπεζας EFG Eurobank ΑΕ, παρέχοντας νομικές υπηρεσίες. 

Αφού πρώτα σας έχουν πάρει τα σπίτια οι Τράπεζες σας τάζουν δομές. 

Να σε κάψω Γιάννη να σε αλείψω μέλι...




*Το άρθρο είναι αναδημοσίευση από το eviazoom.gr


ΠΗΓΗ: eviazoom.gr

Η Χαλκίδα ψήφισε Δήμαρχο: Β. Καθαροσπόρης - Μεγαλειώδης η κεντρική ομιλία στο Δάριγκ




Το φαινόμενο "ΛΥΣΗ ΤΩΡΑ" έχει ταρακουνήσει εδώ και μήνες την πόλη της Χαλκίδας. Για ακόμη μία φορά ο ανεξάρτητος υποψήφιος Δήμαρχος, Βασίλης Καθαροσπόρης, συγκέντρωσε πλήθος κόσμου στην κεντρική ομιλία του. Σε εξωτερικό χώρο και παρά την αστάθεια του καιρού, ο κόσμος κατέκλυσε την περιοχή του Δάριγκ. Ο Βασίλης Καθαροσπόρης έχει την εμπειρία, αλλά έχει και το ήθος... έχει τον τρόπο να μιλάει απευθείας στις καρδιές των συμπολιτών του.

Δείτε φωτογραφικό υλικό:



















Κοινωνικός Τουρισμός ΟΑΕΔ: Οι δικαιούχοι δωρεάν διακοπών & οι προϋποθέσεις (ΦΕΚ)





Δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ η ΚΥΑ για τον Κοινωνικό Τουρισμό του ΟΑΕΔ με σκοπό την  επιδότηση των ωφελουμένων για την πραγματοποίηση διακοπών με τη χορήγηση Voucher.
Η διάρκεια διαμονής των δικαιούχων – ωφελουμένων ορίζεται από μία (1) έως πέντε (5) διανυκτερεύσεις ενώ προσαυξάνεται κατά πέντε (5) επιπλέον διανυκτερεύσεις για τους δικαιούχους – ωφελούμενους που επιλέγουν τουριστικά καταλύματα των νήσων Λέσβου, Χίου, Σάμου, Λέρου και Κω.
Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω των ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίζει.
Ο ΟΑΕΔ επεξεργάζεται τις αιτήσεις και προβαίνει στη μοριοδότηση των υποψηφίων.
Ωφελούμενοι:
Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2019-2020 ορίζονται:
α) ασφαλισμένοι που πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ της Εργατικής Εστίας σύμφωνα με την περ. α’ της παρ. 1 του άρθρ. 3 του ν. 678/1977, ως ισχύει.
β) ασφαλισμένες που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (αρθρ. 142 του ν. 3655/2008, όπως εξειδικεύτηκε με την 33891/
606/2008/ΦΕΚ 833-Β΄ υπουργική απόφαση),
γ) ασφαλισμένοι που έλαβαν κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα),
δ) άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων.
Ο υπό τα στοιχεία α’ έως γ’ αναφερόμενος αριθμός ημερών δύναται να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.
Επίσης, ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ορίζονται:
α) τα τέκνα των δικαιούχων ηλικίας άνω των πέντε και έως δεκαοχτώ ετών, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Για τους σκοπούς της παρούσας ως ημερομηνία συμπλήρωσης του 5ου έτους θεωρείται η 01.01.2019.
β) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας 18 έως 24 ετών έμμεσα ασφαλισμένα από τον δικαιούχο ή τον άλλο γονέα, όπως αυτά αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.
Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
γ) τέκνα των δικαιούχων ηλικίας από 18 ετών και ανεξαρτήτως ορίου με οποιαδήποτε αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ισοβίως, έμμεσα ή άμεσα ασφαλισμένα λόγω αναπηρίας, χωρίς ημέρες εργασίας,
δ) οι σύζυγοι των δικαιούχων, όταν είναι έμμεσα ασφαλισμένα μέλη αυτών, όπως αποδεικνύονται από αυτεπάγγελτη αναζήτηση των δικαιολογητικών από αρμόδιο δημόσιο φορέα ή όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει. Κρίσιμος χρόνος συνδρομής της προϋπόθεσης ενεργού ασφαλιστικής ικανότητας είναι η ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων,
ε) οι συνοδοί δικαιούχων ή ωφελουμένων των ως άνω περιπτώσεων α’ έως δ’ ανηκόντων στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω, και μόνο στην περίπτωση που υπάρχει αναγκαιότητα συνοδείας και αυτή προκύπτει από τον νόμο και αποδεικνύεται από σχετική βεβαίωση (όταν απαιτείται), όπως αυτή προσδιορίζεται στα δικαιολογητικά συμμετοχής της Δημόσιας Πρόσκλησης που θα βγει.
  1. Για τους σκοπούς της παρούσας ως τέκνο νοείται κάθε φυσικό, νομιμοποιηθέν ή νομίμως αναγνωρισθέν ή υιοθετημένο τέκνο και γενικά κάθε τέκνο του οποίου οι δικαιούχοι έχουν τη γονική μέριμνα και επιμέλεια.
  2. Σε περιπτώσεις συζύγων που αμφότεροι είναι δι-καιούχοι της παροχής κατά την έννοια της παρ. 1 του παρόντος, ο ένας εκλαμβάνεται ως ωφελούμενος του άλλου, εφόσον δηλωθεί στην αίτηση του αρθρ. 7 της παρούσας, όπως η Δημόσια Πρόσκληση ορίσει.
  3. Δεν θεωρούνται δικαιούχοι – ωφελούμενοι του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2019-2020:
    α) οι επιλεγέντες δικαιούχοι – ωφελούμενοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2018-2019, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, εξαιρέσει των επιλεγέντων εκείνων που ανήκουν στην κατηγορία ατόμων με αναπηρία και των ωφελουμένων μελών τους,
    β) οι δικαιούχοι – ωφελούμενοι συναφούς παροχής
    από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος, ως αυτή ορίζεται στην παρ. 1 του άρθρ. 3 της παρούσας.
Δείτε περισσότερα σχετικά με αιτήσεις και προϋποθέσεις, παρακάτω:

Τετάρτη 22 Μαΐου 2019

Πανελλαδικές 2019: Αυτός είναι ο τελικός αριθμός εισακτέων στις σχολές





Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας Έρευνας & Θρησκευμάτων, Κώστα Γαβρόγλου, καθορίζεται ο αριθμός των εισακτέων σπουδαστών στις Σχολές, τα Τμήματα και τις Εισαγωγικές Κατευθύνσεις Τμημάτων της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης για το ακαδημαϊκό έτος 2019-2020.

Στην  ΑΠΟΦΑΣΗ μπορείτε να δείτε αναλυτικά τον αριθμό των εισακτέων σε κάθε σχολή και τμήμα.

ΠΗΓΗ: aftodioikisi.gr

Σήμερα η ομιλία-παρουσίαση της δημόσιας διαβούλευσης του Βασίλη Καθαροσπόρη




Ο καιρός σήμερα-Αφρικανική σκόνη και ζέστη




Αραιές νεφώσεις βαθμιαία πυκνότερες με πιθανότητα τοπικών ασθενών βροχών στα κεντρικά και νότια περιμένουμε, σήμερα Τετάρτη 22 Μαΐου. Παράλληλα, η ατμοσφαιρική κυκλοφορία ευνοεί τη μεταφορά σκόνης από τη Βόρεια Αφρική, με αυξημένες συγκεντρώσεις στα νότια τμήματα.
Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 12 έως 28 βαθμούς στη Βόρεια Ελλάδα, 17 έως 27 βαθμούς στην Κεντρική και Νότια Ελλάδα, 9 έως 23 βαθμούς στη Δυτική Ελλάδα (στη Νοτιοδυτική Πελοπόννησο έως τους 27 βαθμούς Κελσίου), 20 έως 26 βαθμούς στις Κυκλάδες και έως τους 28 βαθμούς στην Κρήτη, 18 έως 27 βαθμούς στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και έως τους 30 βαθμούς στα Δωδεκάνησα.
Οι άνεμοι, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo, του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, θα πνέουν στο Βόρειο Αιγαίο αρχικά από βορειοδυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ, όπου βαθμιαία θα στραφούν σε νότιους με την ίδια ένταση και στο υπόλοιπο Αιγαίο από βόρειες διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και στο Νοτιοδυτικό Αιγαίο μέτριοι 5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν από δυτικές διευθύνσεις ασθενείς έως σχεδόν μέτριοι 3-4 μποφόρ και τοπικά στο Νότιο Ιόνιο μέτριοι 5 μποφόρ.
 Πηγή-newsbeast.gr

Τρίτη 21 Μαΐου 2019

Άνοιξε η πλατφόρμα για τις 120 δόσεις : Οι οδηγίες αναλυτικά




Άνοιξε η εφαρμογή του υπουργείου Οικονομικών για τη ρύθμιση με τις 120 δόσεις.
Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων ενεργοποίησε τη σχετική εφαρμογή η οποία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 28 Ιουνίου αν και το ενδεχόμενο παράτασης παραμένει ανοιχτό.
Οι οφειλέτες θα βρουν τη σχετική εφαρμογή μπαίνοντας στην aade.gr πατώντας «Πολίτες» και κατόπιν «Αίτηση ρύθμισης οφειλών» και είσοδος στην εφαρμογή.
Για όσους ενταχθούν στην πλατφόρμα, προσφέρεται μείωση των προσαυξήσεων και των τόκων σε ποσοστό από 10% έως και 100%, αναστολή λήψης των αναγκαστικών μέτρων αλλά και χορήγηση φορολογικής ενημερότητας.
Επίσης, όσοι φορολογούμενοι έχουν δεσμευμένο τραπεζικό λογαριασμό θα μπορούν να αποκτήσουν πρόσβαση στα μπλοκαρισμένα χρήματά τους.
Αναλυτικό οδηγό με ερωτήσεις – απαντήσεις για τη ρύθμιση των 120 δόσεων για τις οφειλές φυσικών και νομικών προσώπων προς την εφορία εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών.
Οι φορολογούμενοι και οι επιχειρήσεις μπορούν να πληροφορηθούν για το πώς μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, πού να υποβάλουν την αίτηση και πόσες δόσεις δικαιούνται.
ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ 
  • Ποιες κατηγορίες υπάγονται στη ρύθμιση;
H ρύθμιση έχει πεδίο εφαρμογής το σύνολο των φυσικών προσώπων και το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους, που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018. Προαιρετικά, ο οφειλέτης θα μπορεί να υπαγάγει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλές (12-24 δόσεις), οφειλές από ρυθμίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και οφειλές που είναι σε αναστολή.
  • Με ποιες προϋποθέσεις;
Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία 5ετία, δηλαδή από το φορολογικό έτος 2013 έως και το 2017, εκτός αν δεν ήταν υπόχρεος για κάποιο ή κάποια έτη, οπότε θα δηλώνει αυτό στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
  • Πού και πότε μπορούν να κάνουν αίτηση οι πολίτες για να υπαχθούν στη ρύθμιση;
Η αίτηση θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα Taxisnet, από τη Δευτέρα 20.05.2019. Μόνο σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διαδικτυακής υποστήριξης θα απαιτείται η παρουσία του πολίτη στην αρμόδια για την είσπραξη υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. (π.χ. Δ.Ο.Υ.).
Η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί έως και την 28.6.2019.

  • Σε πόσες δόσεις ρυθμίζει κανείς τα χρέη του και από τι εξαρτάται;
Ο αριθμός των δόσεων που προβλέπεται στη νέα ρύθμιση φτάνει έως και τις 120, με ελάχιστο αριθμό δόσεων τις 18, υπό τον περιορισμό της ελάχιστης μηνιαίας δόσης των 30 ευρώ.
Για εισόδημα έως 10.000 ευρώ, χορηγείται δυνατότητα ρύθμισης σε έως 120 δόσεις με περιορισμό την ελαχίστη των 30 ευρώ.
Για εισοδήματα άνω των 10.000 ευρώ οι δόσεις μπορούν να φτάσουν και πάλι έως τις 120. Για τα εισοδήματα αυτά, εφαρμόζεται προοδευτικός συντελεστής, προκειμένου να προσδιοριστεί η δυνατότητα αποπληρωμής του κάθε οφειλέτη και ο αριθμός των δόσεων, σε συνάρτηση με το χρέος του. Επίσης, προβλέπεται μείωση των συντελεστών ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.
  • Ποια είναι τα ευεργετήματα που απολαμβάνει κανείς από την υπαγωγή στη ρύθμιση;
Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%.
Περαιτέρω, προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων μέχρι 90% (συμπεριλαμβανομένου του αρχικού 10%), εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από αυτό που του προτείνεται από την φορολογική διοίκηση.
Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%.
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση ή τη μείωση του αριθμού των υπολειπόμενων δόσεων, θα προβλέπεται ανάλογη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το Δημόσιο, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων (δηλ. κατασχέσεις/πλειστηριασμοί) και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.
Για οφειλέτες που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι δυνατή, καθότι θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης από το δεσμευμένο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται ούτως ή άλλως δυνατότητα στο φορολογούμενο να ζητήσει τον περιορισμό της κατάσχεσης έως και 70%, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, οι φορολογούμενοι που τηρούν τις ρυθμίσεις τους, με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση, μπορούν να κερδίζουν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά.
  • Με ποιο τρόπο χάνεται η ρύθμιση;
Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων. Επίσης, αν δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και Φ.Π.Α. σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους. Τέλος, η ρύθμιση θα χαθεί αν κατά τη διάρκειά της δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο εντός 2μήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους, οι οφειλές που θα γεννηθούν μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα θα επέλθει και αν δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί από την αρχή του έτους εντός 2μήνου από την υπαγωγή στη ρύθμιση. Εξυπακούεται ότι τη ρύθμιση θα χάνουν όποιοι υποπέσουν καθ’ υποτροπή σε φορολογικές παραβάσεις, ιδίως όσον αφορά τη μη έκδοση φορολογικών παραστατικών κλπ.
Αν η ρύθμιση χαθεί, τότε ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.
  • Ποιοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση;
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά τις 06.05.2019, όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία, καθώς και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ή που απαγορεύεται η ρύθμισή τους από άλλους νόμους (π.χ. Ε.Φ.Κ.)
ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ ΚΑΙ ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΔΗΜΟΣΙΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥ
Για νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου εισάγεται ρύθμιση ανάλογη με αυτήν για τα φυσικά πρόσωπα, λαμβάνοντας υπόψη την ιδιαίτερη φύση των νομικών αυτών προσώπων.
ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΟΥ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ
  • Ποιες κατηγορίες υπάγονται στη ρύθμιση;
Η ρύθμιση θα έχει πεδίο εφαρμογής για όλα τα κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα και για το σύνολο των βεβαιωμένων οφειλών τους, που έγιναν ληξιπρόθεσμες έως 31.12.2018. Προαιρετικά, ο οφειλέτης θα μπορεί να υπαγάγει στη ρύθμιση και ρυθμισμένες με τις πάγιες ρυθμίσεις οφειλές (12-24 δόσεις), οφειλές από ρυθμίσεις λόγω φυσικών καταστροφών και οφειλές που είναι σε αναστολή.
  • Με ποιες προϋποθέσεις;
Για να μπει κάποιος στη ρύθμιση θα πρέπει να έχει υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για την τελευταία 5ετία, δηλαδή έως και το 2017, εκτός αν το νομικό πρόσωπο έχει προβεί σε παύση εργασιών, οπότε η 5ετία υπολογίζεται έως το έτος διακοπής εργασιών.
  • Πού και πότε μπορούν να κάνουν αίτηση τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα για να υπαχθούν στη ρύθμιση;
Η αίτηση θα γίνεται σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα στην ιστοσελίδα Taxisnet, από τη Δευτέρα 20.05.2019. Μόνο σε περιπτώσεις τεχνικής αδυναμίας διαδικτυακής υποστήριξης θα απαιτείται η παρουσία του πολίτη στην αρμόδια για την είσπραξη υπηρεσία της Α.Α.Δ.Ε. (π.χ. Δ.Ο.Υ.).
Η αίτηση θα μπορεί να υποβληθεί έως και την 28.6.2019.
  • Σε πόσες δόσεις ρυθμίζουν τα χρέη τους και από τι εξαρτάται;
Εισάγονται δύο ειδών ρυθμίσεις, ανάλογα με το είδος της οφειλής.
Α) Για οφειλές από τακτική αιτία (δηλαδή π.χ. από φόρο εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ κλπ.), η ρύθμιση θα περιλαμβάνει έως 24 δόσεις.
Β) Για οφειλές από έκτακτη αιτία ή από φόρους που καταβάλλονται εφάπαξ, θα περιλαμβάνει έως 36 δόσεις.
Η ελάχιστη μηνιαία δόση ορίζεται και για τα νομικά πρόσωπα στα 30 ευρώ.
  • Ποια είναι τα ευεργετήματα που απολαμβάνουν τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα από την υπαγωγή στη ρύθμιση;
Με μόνη την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα μειώνονται οι προσαυξήσεις των οφειλών σε ποσοστό 10%.
Η εφάπαξ καταβολή θα οδηγεί σε απαλλαγή προσαυξήσεων σε ποσοστό 100%. Επίσης, προβλέπεται μείωση προσαυξήσεων και τόκων, εφόσον ο οφειλέτης επιλέξει μικρότερο αριθμό δόσεων από το μέγιστο προβλεπόμενο αριθμό (24 ή 36, ανά περίπτωση).
Σε περίπτωση που ο οφειλέτης επιλέξει σε οποιοδήποτε στάδιο της ρύθμισης την εφάπαξ εξόφληση ή τη μείωση του αριθμού των υπολειπόμενων δόσεων, θα προβλέπεται ανάλογη απαλλαγή από τις προσαυξήσεις και τους τόκους εκπρόθεσμης καταβολής.
Με την υπαγωγή στη ρύθμιση, θα αναστέλλεται η εκτέλεση της ποινής για χρέη προς το Δημόσιο, θα αναστέλλεται η λήψη αναγκαστικών μέτρων (δηλ. κατασχέσεις/πλειστηριασμοί) και θα χορηγείται φορολογική ενημερότητα.
Για οφειλέτες που τους έχει επιβληθεί κατάσχεση τραπεζικών λογαριασμών, η υπαγωγή στη νέα ρύθμιση θα είναι δυνατή, καθότι θα δίνεται η δυνατότητα εξυπηρέτησης της ρύθμισης από το δεσμευμένο λογαριασμό. Σύμφωνα με τη νομοθεσία, δίνεται ούτως ή άλλως δυνατότητα στο φορολογούμενο να ζητήσει τον περιορισμό της κατάσχεσης έως και 70%, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Επιπλέον, τα νομικά πρόσωπα κερδοσκοπικού χαρακτήρα που τηρούν τις ρυθμίσεις τους, με αίτησή τους προς τη φορολογική διοίκηση, μπορούν να κερδίζουν σε μηνιαία βάση τη μερική άρση του κατασχεμένου λογαριασμού τους, σε ύψος ανάλογο με το ποσό που καταβάλλουν για την εξόφληση των ρυθμίσεών τους. Η διαδικασία αυτή θα γίνεται ηλεκτρονικά.
  • Με ποιο τρόπο χάνεται η ρύθμιση;
Η ρύθμιση χάνεται αν δεν καταβληθούν 2 συνεχόμενες δόσεις ή αν καθυστερήσει η καταβολή των δύο τελευταίων δόσεων. Επίσης, αν δεν υποβληθούν οι προβλεπόμενες δηλώσεις εισοδήματος και Φ.Π.Α. σε όλη τη διάρκεια της ρύθμισης εντός 3 μηνών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής τους. Τέλος, η ρύθμιση θα χαθεί αν κατά τη διάρκειά της δεν εξοφληθούν ή τακτοποιηθούν κατά νόμιμο τρόπο εντός 2μήνου από τη λήξη προθεσμίας καταβολής τους οι οφειλές που θα γεννηθούν μετά την υπαγωγή στη ρύθμιση, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα θα επέλθει και αν δεν τακτοποιηθούν οι οφειλές που έχουν γεννηθεί από την αρχή του έτους εντός 2μήνου από την υπαγωγή στη ρύθμιση. Εξυπακούεται ότι τη ρύθμιση θα χάνουν όποιοι υποπέσουν καθ’ υποτροπή στις φορολογικές παραβάσεις, ιδίως όσον αφορά τη μη έκδοση φορολογικών παραστατικών κλπ.
Αν η ρύθμιση χαθεί, τότε ο οφειλέτης υποχρεούται σε άμεση καταβολή του υπολοίπου της οφειλής, με όλες τις προβλεπόμενες προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και επιδιώκεται η άμεση είσπραξη με όλα τα προβλεπόμενα αναγκαστικά μέτρα.
  • Ποιοι εξαιρούνται από την υπαγωγή στη ρύθμιση;
Από τη ρύθμιση εξαιρούνται όσοι απώλεσαν τη ρύθμιση των 100 δόσεων ή του εξωδικαστικού συμβιβασμού μετά τις 06.05.2019, όσοι έχουν καταδικαστεί αμετάκλητα για φοροδιαφυγή ή λαθρεμπορία, καθώς και οφειλές που αφορούν σε ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων ή που απαγορεύεται η ρύθμισή τους από άλλους νόμους (π.χ. Ε.Φ.Κ.).
ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ
(αφορούν και τα νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, με την εξαίρεση του παραδείγματος 6 που περιλαμβάνει έκπτωση λόγω τέκνων)
1. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 10.000 € και συνολική οφειλή 3.600 €.
Η ρύθμιση γίνεται σε 120 δόσεις των 30 € (γιατί το εισόδημα είναι έως 10.000 €).
2. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 13.000 € και συνολική οφειλή 3.000 €.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες 3.000 € Χ 4% = 120 € (ετήσια ικανότητα αποπληρωμής)
Άρα, μηνιαία ικανότητα 120 / 12 = 10 €
Λόγω της ελάχιστης καταβολής 30 € ανά μήνα, προκύπτει αριθμός δόσεων 3.000 € / 30 = 100. Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 100 δόσεις.
3. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 21.000 € και συνολική οφειλή 30.000 €.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €
Για τις τελευταίες επιπλέον 1.000 € Χ 8% = 80 €
Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 580 €
Άρα, μηνιαία ικανότητα 580 / 12 = 48,33 €
Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 30.000 € / 48,33 = 620.
Άρα, η ρύθμιση είναι στο μέγιστο δυνατό αριθμό, στις 120 δόσεις.
4. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 51.000 € και συνολική οφειλή 3.000 €.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 8% = 400 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 10% = 500 €
Για τις επόμενες επιπλέον 20.000 € Χ 12% = 2.400 €
Για τις τελευταίες επιπλέον 1.000 € Χ 15% = 150 €
Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 3.950 €
Άρα, μηνιαία ικανότητα 3.950/ 12 = 329,17 €
Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 3.000 € / 329,17 = 9,11, άρα 9 δόσεις.
Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις ελάχιστες 18 δόσεις.
5. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 € και οφειλή 6.000 €.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 4% = 200 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 6% = 300 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ 8% = 400 €
Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ 10% = 500 €
Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.400 €
Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.400 / 12 = 116,67 €
Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 116,67 = 51,42, άρα 51 δόσεις.
Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 51 δόσεις.
6. Έστω οφειλέτης με εισόδημα 30.000 €, οφειλή 6.000 € και ένα (1) τέκνο.
Η ρύθμιση γίνεται ως εξής:
Έως τα 10.000 €, ο συντελεστής είναι 0.
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (4-1)=3% = 150 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (6-1)=5% = 250 €
Για τις επόμενες επιπλέον 5.000 € Χ (8-1)=7% = 350 €
Για τις τελευταίες επιπλέον 5.000 € Χ (10-1)=9% = 450 €
Άρα, σύνολο ετήσιας ικανότητας αποπληρωμής: 1.200 €
Άρα, μηνιαία ικανότητα 1.200 / 12 = 100 €
Άρα, προκύπτει αριθμός δόσεων 6.000 € / 100 = 60 δόσεις.
Άρα, η ρύθμιση ορίζεται στις 60 δόσεις.

ΠΗΓΗ: in.gr

Σύλληψη φυγόποινου στη Χαλκίδα

Το μεσημέρι της Τετάρτης 1-07-2020 συνελήφθη  στη Χαλκίδα  από αστυνομικούς της Α’ Ο.Π.Κ.Ε. του Τμήματος Ασφαλείας Χαλκίδας  ημεδαπός, ...